Jump to content

przechowywanie świeżego piwa


Karolus
 Share

Recommended Posts

Witam

Jestem tuz przed butelkowaniem swojego pierwszego piwa, dlatego zastanawiam się co dalej z nim zrobić ;)

Tzn... jest coraz cieplej, wiec temperatura w piwnicy  również idzie do góry (niestety nie mam wkopanych w ziemie piwniczek (od takie niedopatrzenie ;p)

Fermentator stoi w mieszkaniu temperatura w miarę stabilna ~20C

tu będę też przelewał do butelek (boje się "zarazy" jak diabli, więc nie kombinuje z żadnym przelewaniem itp, fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać, n ainne eksperymenty przyjdzie czas, jak nabiore wprawy w "przedszkolu"), więc i tu sobie postoi ten pierwszy tydzień, ale co dalej...

Obecnie w piwnicy mam 17-18 może znajdę miejsce z 16 ale niżej nie zejdę, no ew w garażu gdzie pewnie koło 12-13 by było, ale z dużymi wahaniami temperatury (to chyba nie za dobre dla dojrzewającego piwa, prawda?)

Wydaje mi się że o 17C to trochę za dużo, dlatego wymyśliłem że zrobię pożytek ze starej lodówki którą mam w piwnicy (nadal chłodzi i jest całkiem spora, a praktycznie nie używana), ale czy nie przesadzam? w lodówce będzie koło 2-4C czy to z drugiej strony nie za mało?

 

Proszę o jakąś podpowiedź co zrobić w moim przypadku :)

 

Z góry dzięki

 

PS. to pewnie ma znaczenie, robię german schwarzbier z brewkitu OS

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się że o 17C to trochę za dużo

 

masz racje, wydaje ci się.

 

 

 

garażu gdzie pewnie koło 12-13 by było

 

Temperatura idealna. A i tak jak to twoje pierwsze piwo to pewnie po 2 tygodniach mało co zostanie. 

Zakapsluj, potrzymaj z tydzień w domu, czyli w tej temp. co fermentowałeś - niech się piwo nagazuje. A później wynieś do tych 13 stopni. 2-4 stopnie też pewnie dobre, ale po co ? Możesz tam dawać piwko przed degustacją, chociaż to i tak za niska temperatura na picie piwa. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. A jak będziesz miał na składzie +300 butelek to też w tą lodówkę wszystko zmieścisz ? Wtedy nie będziesz miał innego wyjścia i będziesz trzymał w takich warunkach jakie masz.

 

 

 

fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać

 

a cukier do butli pójdzie ?

Edited by crusher
Link to comment
Share on other sites

 

fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać

 

a cukier do butli pójdzie ?

 

Nie, do butelek 4g glukozy na 0,5L i 8g do 1L

Żeby dać do butli to musiałbym najpierw zlać do innego pojemnika bo inaczej zburzą się śmieć z dna, prawda?

Swoją drogą to czy dosypany do butelki cukier/glukoza rozpuszczą się same, czy trzeba im jakoś "pomóc" (wymieszać w butelce, potrząsnąć? nic w instrukcji do brewkitu o tym nie ma :()

Link to comment
Share on other sites

 

 

fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać

 

a cukier do butli pójdzie ?

 

Nie, do butelek 4g glukozy na 0,5L i 8g do 1L

Żeby dać do butli to musiałbym najpierw zlać do innego pojemnika bo inaczej zburzą się śmieć z dna, prawda?

Swoją drogą to czy dosypany do butelki cukier/glukoza rozpuszczą się same, czy trzeba im jakoś "pomóc" (wymieszać w butelce, potrząsnąć? nic w instrukcji do brewkitu o tym nie ma :()

 

Zabutelkuj w takiej temperaturze jak teraz stoi piwo, nie przenoś niepotrzebnie fermentora bo piwko się trochę zmąci. Wyłączona lodówka to fajna skrzynia termiczna. Jak w przyszłości będziesz potrzebował trochę obniżyć temperaturę fermentacji to bez włączania lodówki możesz to zrobić zamrożonymi wkładami z butelek plastikowych.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie za odpowiedzi, czyli plan jest następujący:

lać do butelek, dosypać cukru, zakręcić, odstawić tu gdzie jest

przenieść do piwnicy i..... czekać 2-3tyg, a potem to pewnie już tylko z górki będzie :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.