Skocz do zawartości

Lemon Bomb Summer Ale


makaronx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chcę uwarzyć letniego Pale Ale o wyrazistym cytrusowym smaku i aromacie. Goryczka umiarkowana, według podanej receptury wychodzi ok 50 IBU. Chciałbym byście rzucili okiem czy receptura jest ok :)

 

Słody:
    Pale Ale 5kg
    Karmelowy Jasny 0.25kg
Chmiele:
    Citra 100g
    Cascade 100g
    Centenial 100g
Drożdże:
    Safale US-05

 

Zacieranie na lenia + mashout. Planowana ilość to ok. 20l piwa o ekstrakcie 12Blg

WARZENIE:
    70' - gotowanie
    30' - 10 g Citra
    20' - 10 g Cascade
    15' - 5 g Centennial
    10' - 10g Citra, 10 g Cascade
    5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
    0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial

Na zimno: 50g każdego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam. Z tego zasypu powinno wyjść co najmniej 20l piwa, ale o ekstrakcie 14BLG. Z tym 50IBU to trochę przesadziłeś, bo z tego schematu chmielenia wyjdzie jakieś 25IBU. Ja bym sypnął Contennial z 15g na 60 min. dla podbicia goryczki do 35IBU. Resztę chmielenia możesz zostawić. Co do chmielenia na zimno, to nie dawałem jeszcze więcej jak 50g chmielu, więc nie wiem jaki będzie efekt przy 150 gramach.  Zacieranie można by było zrobić w 66-67 °C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.