Jump to content

Lemon Bomb Summer Ale


makaronx
 Share

Recommended Posts

Cześć, chcę uwarzyć letniego Pale Ale o wyrazistym cytrusowym smaku i aromacie. Goryczka umiarkowana, według podanej receptury wychodzi ok 50 IBU. Chciałbym byście rzucili okiem czy receptura jest ok :)

 

Słody:
    Pale Ale 5kg
    Karmelowy Jasny 0.25kg
Chmiele:
    Citra 100g
    Cascade 100g
    Centenial 100g
Drożdże:
    Safale US-05

 

Zacieranie na lenia + mashout. Planowana ilość to ok. 20l piwa o ekstrakcie 12Blg

WARZENIE:
    70' - gotowanie
    30' - 10 g Citra
    20' - 10 g Cascade
    15' - 5 g Centennial
    10' - 10g Citra, 10 g Cascade
    5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
    0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial

Na zimno: 50g każdego

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam. Z tego zasypu powinno wyjść co najmniej 20l piwa, ale o ekstrakcie 14BLG. Z tym 50IBU to trochę przesadziłeś, bo z tego schematu chmielenia wyjdzie jakieś 25IBU. Ja bym sypnął Contennial z 15g na 60 min. dla podbicia goryczki do 35IBU. Resztę chmielenia możesz zostawić. Co do chmielenia na zimno, to nie dawałem jeszcze więcej jak 50g chmielu, więc nie wiem jaki będzie efekt przy 150 gramach.  Zacieranie można by było zrobić w 66-67 °C.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.