Skocz do zawartości

Obniżenie pH brzeczki a fermentacja


Medi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuje warzenie 4 warki i chciałbym osiągnąć piwo, które będzie idealne do picia w nadchodzące ciepłe dni :)

Pomyślałem o zrobieniu następującego piwa (nie wpasuje się raczej w żaden styl BJCP)

Zacieranie:
3 kg - Strzegom Pale Ale

2 kg - Strzegom Wiedeński

 

60 minut - ~66 stopni

15 minut - 72 stopnie

Mash Out - 78 stopni

 

Chmielenie:

30 gram Pacifica - 60 minut

20 gram Pacifica - 15 minut

 

Dodatki:

20 gram trawa cytrynowa - 10 minut

Zaprawa cytrynowa - 100 ml(?) - 10 minut

 

W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy przy słodzie wiedeńskim można ominąć przerwę białkową czy lepiej ją zrobić?

2) Czy taka ilość zaprawy cytrynowej jest wystarczająca aby było ją czuć w piwie czy dodać więcej?

3) I pytanie tytułowe - jak wpłynie obniżenie pH brzeczki na fermentacje?

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Ja w ogóle nie robię białkowej

2. Nie wiem ale jak chcesz zakwasić kw mlekowym to mogę Ci coś podpowiedzieć ;)

3. Będzie to czynnik stresujący drożdże

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób sobie bittera a nie jakiś wynalazek. Po 33 warkach możesz kombinować a teraz (4) lepiej coś sprawdzonego warzyć. Jeśli jednak musi być coś 'innego' to odlej np 5~7 litrów brzeczki, zagotuj osobno i dodaj dodatki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

GB... Dzięki, Bitter na pewno w najbliższej przyszłości zawita do warzenia.
Jeszcze jedno pytanie, czy taka receptura, usuwając zaprawę cytrynową, będzie ok?
Chcę dać 40 gram Pacifica na 60 minut i 20 gram Pacifica na 15 minut. Celuję w około 30 IBU.

 

Krzysiek - obojętne jaka np.  http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003000110586

Ale chyba ją odpuszczę i zrobię Single Hope na pacificu

Edytowane przez Medi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krzysiek - obojętne jaka np.http://ezakupy.tesco...l/2003000110586

 

Ło matko, naprawdę chciałeś to dodać do do piwa ? I to aż 100ml ? Cała warka poszłaby na zamarnowanie.

 

Jeśli chcesz bardziej lekkie orzeźwiające piwo użyj pilzneńskiego a nie pale ale, zmiejszyłbym też ilość wiedeńskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.