Jump to content
Sign in to follow this  
Matros

03A. Czech Pale Lager ( Czeski Jasny Lager)

Recommended Posts

3A. Czech Pale Lager

 

Overall Impression: A lighter-bodied, rich, refreshing, hoppy, bitter pale Czech lager having the familiar flavors of the stronger Czech Premium Pale Lager (Pilsner-type) beer but in a lower alcohol, lighter-bodied, and slightly less intense format.
Aroma: Light to moderate bready-rich malt combined with light to moderate spicy or herbal hop bouquet; the balance between the malt and hops may vary. Faint hint of caramel is acceptable. Light (but never intrusive) diacetyl and light, fruity hop-derived esters are acceptable, but need not be present. No sulfur. 

Appearance: Light gold to deep gold color. Brilliant to very clear, with a long-lasting, creamy white head.
Flavor: Medium-low to medium bready-rich malt flavor with a rounded, hoppy finish. Low to medium-high spicy or herbal hop flavor. Bitterness is prominent but never harsh. Flavorful and refreshing. Diacetyl or fruity esters are acceptable at low levels, but need not be present and should never be overbearing.

Mouthfeel: Medium-light to medium body. Moderate carbonation.

Comments: The Czech name of the style is světlé výčepní

History: Josef Groll initially brewed two types of beer in 1842–3, a výčepní and a ležák, with the smaller beer having twice the production; Evan Rail speculates that these were probably 10 °P and 12 °P beers, but that the výčepní could have been weaker. This is the most consumed type of beer in the Czech Republic at present.

Characteristic Ingredients: Soft water with low sulfate and carbonate content, Saazer-type hops, Czech Pilsner malt, Czech lager yeast. Low ion water provides a distinctively soft, rounded hop profile despite high hopping rates.

Style Comparison: A lighter-bodied, lower-intensity, refreshing, everyday version of Czech Premium Pale Lager.

Vital Statistics:

OG: 1.028 – 1.044

FG: 1.008 – 1.014 

IBU: 20 – 35

SRM: 3 – 6

ABV: 3.0 – 4.1%

Commercial Examples: Březňák Světlé výčepní pivo, Notch Session Pils, Pivovar Kout na Šumavě Koutská 10°, Únětické pivo 10°

 

-------------

3A. Czech Pale Lager

 

Ogólne odczucia: Lekki, bogaty w smaku, orzeźwiający, chmielowy, goryczkowy jasny czeski lager, posiadający podobne smaki co mocniejszy, jasny czeski premium lager (typu Pilsner), jednak o mniejszej intensywności, treściwości oraz z mniejszą ilością alkoholu.

 

Aromat: Lekkie do średnich chlebowe aromaty słodowe w połączeniu z lekkim do średnim przyprawowo lub ziołowo-chmielowym bukietem. Balans pomiędzy aromatami słodowymi a chmielowymi jest różny. Pojawienie się delikatnych aromatów karmelowych jest akceptowane. Lekki (nigdy narzucający się) diacetyl, oraz lekkie estry owocowe są akceptowane, ale nie muszą być obecne. Brak siarki.

 

Wygląd: Kolor od jasno do głęboko złotego. Piwo przejrzyste do bardzo klarownego, z długo utrzymującą się białą, kremową pianą.

 

Smak: Średnio-niskie do średnich słodowe smaki o charakterze chlebowym, z gładkim, chmielowym finiszem. Niskie do średnio-wysokich korzenne lub ziołowe smaki chmielowe. Goryczka jest wyczuwalna, ale nigdy dominująca. Bogaty w smaku i orzeźwiający. Diacetyl lub owocowe estry są akceptowane na niskim poziomie, jednak nie muszą być one obecne, a tym bardziej odznaczające się.

 

Odczucie w ustach: Treściwość średnio-niska do średniej. Średnie wysycenie.

 

Komentarz: Czeska nazwa stylu to ''světlé výčepní pivo''

 

Historia: Josef Groll początkowo uwarzył dwa rodzaje piwa w latach 1842-1843, były to výčepni oraz ležák, jednak poprzez mniejsze piwa musiał on podwoić produkcję; Evan Rail spekulował że piwa to miały odpowiednio 10°P oraz 12°P, ale uważa że výčepni mogło mieć mniej. Jest to jednak najczęściej spożywane piwo w Czechach.

 

Charakterystyczne składniki: Miękka woda z niską zawartością siarczanu i węglanu, chmiel typu Saaz, czeski słód pilzneński, czeskie drożdże lagerowe. Niski poziom jonów w wodzie, pozwala osiągnąć delikatny profil chmielowy mimo większych dawek chmielu.

 

Porównanie stylów: Mniej treściwy, mniej intensywny, orzeźwiający. Pospolita odmiana, czeskiego jasnego lagera premium.

 

Parametry:

OG: 1.028 – 1.044 (7.0 – 11.0°BLG)

FG: 1.008 – 1.014 (2.0 – 3.5°BLG)

IBU: 20 – 35

SRM: 3 – 6

ABV: 3.0 – 4.1%

 

Przykłady komercyjne: Březňák Světlé výčepní pivo, Notch Session Pils, Pivovar Kout na Šumavě Koutská 10°, Únětické pivo 10°

Edited by Matros

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...