Jump to content

20.05.2017 Podlaski Konkurs Piw Domowych


b.dawid
 Share

Recommended Posts

Piwowarzy, Piwowarki.

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych.

Konkurs odbędzie się 20 maja 2017r. 

 

Konkurs w trzeciej edycji zostanie rozegrany w trzech kategoriach:

A) American India Pale Ale(21A BJCP 2015) - Piwo górnej fermentacji - jasne, intensywnie chmielowe

B) Munich Dunkel(8A BJCP 2015) - Piwo dolnej fermentacji, ciemne, bogaty i złożony charakter słodowy

C) Biere de Brut/piwo szampańskie.

Regulamin III PKPD.pdf
Opis kategorii IIIPKPD.pdf

Formularz zgłoszeniowy: http://www.piwowarskiepodlasie.pl/?q=pkpd/iii/formularz.

 

Biere de Brut, piwo szampańskie. Bardzo młody styl, zaledwie kilkunastoletni. Przymiarki do tego stylu w warunkach domowych możecie obejrzeć na profilu FB Czesława Dziełaka 

https://www.facebook.com/wyludki/media_set?set=a.539254689556097.1073741837.100004147113299&type=3

https://www.facebook.com/wyludki/media_set?set=a.590867937728105.1073741838.100004147113299&type=3

 

a także relacja z degustacji domowej wersji w porównaniu z przedstawicielami stylu: Deus Brut des Flandres oraz Malheur Cuvee Royale Brut Reserve.

https://www.facebook.com/wyludki/media_set?set=a.611704702311095.1073741839.100004147113299&type=3

 

Proces warzenia, remuażu oraz wnioski z degustacji ukażą się także w letnim(22) numerze "Piwowara".

 

Zapraszamy.

 

Sponsorzy nagród:

post-4298-0-62142500-1494534824_thumb.jpg post-4298-0-37038600-1494534825_thumb.png post-4298-0-30575100-1494534826_thumb.jpg

post-4298-0-85751500-1494534826_thumb.png post-4298-0-42635900-1494534827_thumb.jpgpost-4298-0-97341800-1494534827_thumb.jpg

Sklep Sami Swoi

 

 

Partnerzy:

post-4298-0-71394600-1494535440_thumb.jpg

post-4298-0-17654300-1494535638_thumb.gif

 

Partnerem organizacyjnym w tym roku został Browar Stary Rynek, gdzie mieści się nasze "centrum logistyczne". Tu była kalibracja, tu też będą finały i ogłoszenie wyników, wreszcie to ten lokal wsparł nas dobrym alkoholem podczas kalibracji piwa szampańskiego 

 

Nagrody

 

Po raz kolejny wspiera nas BREWNESS - aplikacja dla piwowarów domowych polskiej produkcji, znana, lubiana i często używana. 

Zdobywcy podium otrzymają kody dostępowe do kont premium.

 

Jak w obu poprzednich edycjach wspiera nas Fermentum Mobile​ - polski producent płynnych drożdży piwowarskich. Zdobywcy podium otrzymają fiolki z wybranymi przez siebie drożdżami.

 

Viking Malt - producent słodu zaopatrzy laureatów na nadchodzący sezon piwowarski. Zdobywcy pierwszego miejsca otrzymają po 25 kg słodu, drugiego - po 10 kg, trzeciego - 5 kg. 
W przypadku kategorii American IPA będą to słody rzemieślnicze marki Colorado. 
Jest o co powalczyć!

.... dalsza prezentacja wkrótce :)

Edited by b.dawid
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Już w najbliższym numerze kwartalnika Piwowar, będziecie mogli przeczytać o technicznych aspektach warzenia piwa szampańskiego które będzie jedną z trzech kategorii nadchodzącej edycji naszego konkursu.



Jednak już dziś chcemy Wam przedstawić pozostałe kategorie nadchodzącej, trzeciej edycji.



Piwo dolnej fermentacji, ciemne, bogaty i złożony charakter słodowy - Munich Dunkel(8A BJCP 2015).



Piwo górnej fermentacji - jasne, intensywnie chmielowe - American India Pale Ale(21A BJCP 2015).



Planujcie, warzcie, wysyłajcie.



 



Konkurs planowany jest na maj 2017, jednak dokładna data zostanie opiblikowana wraz z regulaminem oraz opisami kategorii we wrześniu 2016.



Zapraszamy

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Sorki koledzy ale dopiero wróciłem z wypoczynku :D niestety kwartalnik się delikatnie opóźnia. Czesław ma pewnie więcej info w tym temacie :) niezależnie od terminów kwartalnika, w następnym tygodniu zepniemy poślady żeby piwowarzy mieli do dyspozycji regulamin oraz opisy kategorii.

Czuwaj ;)

Edited by b.dawid
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Póki jest czas, proponuję dokładnie zapoznać się z regulaminem. Szczególnie proszę zwrócić uwagę na końcowe punkty oraz punkt o ilości butelek.

Czy bedzie można dostarczyć piwa osobiście?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Oczywiście, upewnię się tylko czy kolega przyjmujący paczki nie wyjeżdża też gdzieś na majówkę, ale jeśli on w tym czasie będzie nieobecny to ja przejmę paczkę i po powrocie zawiozę w miejscedocelowe :)

 

Proszę jedynie o cierpliwość w kwestii formularza, najprawdopodobniej dopiero w sobotę zostanie udostepniony.

Link to comment
Share on other sites

1.standardowe pytanie  :)  piwa z oznaczeniem na kapslu są dopuszczane?

 

2.

 

"Organizator dopuszcza trwałe umieszczenie kodu piwa na butelce w postaci [litera_kategorii]/[kod_zgloszenia] przy czym kod zgłoszenia ma postać dwóch unikatowych Przykładowa postać kodu piwa w kategorii  American IPA[A] dla zgłoszenia 12/3456 numerów oddzielonych ukośnikiem.   to A/12/3456  Kod musi być umieszczony w postaci nadruku lub pisma odręcznego  umożliwiające jednoznaczne odczytanie kodu,  naniesione na białej etykiecie, trwale przyklejonej do butelki. Etykieta oraz sposób oznaczenia powinny być wykonane na materiałach odpornych na warunki wilgoci(skraplania wilgoci na butelce) tak by etykieta nie odkleiła się samoczynnie lub kod nie uległ rozmazaniu."

 

dobrze rozumiem, że numery z oznaczeniem stylu - przykładowo A/12/3456 mamy sami wymyśleć i przykleić na butelki? czy jest to nieobowiązkowe?

Link to comment
Share on other sites

Ad1 tak. Kapsel może być oznaczony.

Ad 2. Kod zostanie wygenerowany w trakcie zgloszenia. Dopuszczamy samodzielne oznaczenie con jest przydatne np. jeśli wysylacie piwa w kilku kategoriach i boicie sie o pomyłkę ze strony organizatora w oznaczaniu.

 

:)

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.