Jacho Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Proszę o ocenę kolejnej receptury. Został mi mix słodów (taki musi zostać, bo już jest wymieszany) i gęstwa z FM 26 po uważeniu Belbian Blond Ale 17 BLG. Chciałem zrobić coś innego i ostatecznie zdecydowałem się na BIPA i celuję w 14BLG i ok 45 IBU Słody: Słód Pilzneński 4,3kgSłód Cara Blond 0,4kgSłód Biscuit 0,3kgSłod Aroma 0,1kg Zastanawiam się nad dodaniem okolo 200g pszenicy prażonej (jasnej) w cleu poprawi pienistości, gdyż uwarzony na tych słodach Belgian Blond prawdopodobnie będzie słabo pienisty. Zacieranie jednotemperaturowe: 63 stopnie C - 60 min Chmiele: Jaryllo - 20g - 60' Centennial - 15g - 45' Stryrian Goldings - 20g - 10' Jaryllo - 20g - 0' Stryrian Goldings - 20g - 0' Proszę o ocenę i sugestie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swaróg Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Jak na 14 blg i 45 IBU to srednio wpisuje sie w styl. W BS jest poza widelkami. Po co ten centennial na 45 minute, jezeli chcesz uzyskac goryczke to wrzuc go z Jaryllo, a jak na smak to ze styrian w 10 minucie.Ponadto: nie chmielisz na zimno ? Jakie drozdze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 A napisał że ma gęstwe FM26. Jak dla mnie OK, choc ja mimo wszystko tego chmielu bym więcej sypnął. Odmiany jak najbardziej ok, będą grały z owocowością tych drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swaróg Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Ah, przeoczylem zapis o drozdzach.Jak ci napisal needmorehops , sypnij wiecej chmielu i wrzuc jeszcze z 30 g styriana na cicha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 Dzięki. Z osiągnięciem większej treściwości i podbiciem do 15-17 BLG nie powinno być problemu na tym zasypie. Nie chciałem po prostu w jednym czasie mieć dwóch tak samo mocnych piw,ale pobawić się aromatem. Po przekalkulowaniu na BT i waszych sugestiach będę próbował chmielić intensywniej na goryczkę i aromat. Powinno dać mi około 50-55 IBU, przy planowanym 14,5-15 BLG Jaryllo - 30g - 60' Stryrian Goldings - 15g - 60' Stryrian Goldings - 20g - 10' Stryrian Goldings - 20g - 5' Jaryllo - 20g - 0' Centennial - 15g - 0' I na cichą dam Styrian - ok. 30g na 4 dni oraz i 50 g. Centennial na 2 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.