Jump to content

BIPA


Jacho
 Share

Recommended Posts

Proszę o ocenę kolejnej receptury. Został mi mix słodów (taki musi zostać, bo już jest wymieszany) i gęstwa z FM 26 po uważeniu Belbian Blond Ale 17 BLG. Chciałem zrobić coś innego i ostatecznie zdecydowałem się na BIPA i celuję w 14BLG i ok 45 IBU

 

Słody: 

Słód Pilzneński 4,3kg
Słód Cara Blond 0,4kg
Słód Biscuit 0,3kg
Słod Aroma 0,1kg

 

Zastanawiam się nad dodaniem okolo 200g pszenicy prażonej (jasnej) w cleu poprawi pienistości, gdyż uwarzony na tych słodach Belgian Blond prawdopodobnie będzie słabo pienisty.

 

Zacieranie jednotemperaturowe:

63 stopnie C - 60 min

 

Chmiele:

Jaryllo - 20g - 60'

Centennial - 15g - 45'

Stryrian Goldings - 20g - 10'

Jaryllo - 20g - 0'

Stryrian Goldings - 20g - 0'

 

Proszę o ocenę i sugestie :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jak na 14 blg i 45 IBU to srednio wpisuje sie w styl. W BS jest poza widelkami. Po co ten centennial na 45 minute, jezeli chcesz uzyskac goryczke to wrzuc go z Jaryllo, a jak na smak to ze styrian w 10 minucie.

Ponadto: nie chmielisz na zimno ? Jakie drozdze ?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki. Z osiągnięciem większej treściwości i podbiciem do 15-17 BLG nie powinno być problemu na tym zasypie. Nie chciałem po prostu w jednym czasie mieć dwóch tak samo mocnych piw,ale pobawić się aromatem.

 

Po przekalkulowaniu na BT i waszych sugestiach będę próbował chmielić intensywniej na goryczkę i aromat. Powinno dać mi około 50-55 IBU, przy planowanym 14,5-15 BLG

 

Jaryllo - 30g - 60'

Stryrian Goldings - 15g - 60'

Stryrian Goldings - 20g - 10'

Stryrian Goldings - 20g - 5'

Jaryllo - 20g - 0'

Centennial - 15g - 0'

 

I na cichą dam Styrian - ok. 30g na 4 dni oraz i 50 g. Centennial na 2 dni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.