Napalm Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Witam, Od wczoraj kreci sie starter zrobiony z drozdzy Wyeast 3724 Belgian saison mija 16 godzina a na powierzchni startera nie ma żadnej piany. Wyczytałem na stronie producenta i na anglosaskim forum, że te drożdze lubią wysoką temperaturę więc podniosłem temperature do 29C. Jak wysoko podniesc temperature i jak dlugo mieszac starter żeby zaczeły pracować. Dodam, że zostały wyprodukowane 12.11.2015. Za pomoc bede wdzieczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Poczekaj chwilę, piana się pojawi. 16h to nie tak dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napalm Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 Nastąpiła pomyłka już 36 godzin siedzą na karuzeli. Te drożdże spędzają mi sen z powiek. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Raz miałem po 48h albo lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napalm Posted April 17, 2016 Author Share Posted April 17, 2016 Minęło 48h i ani pojedynczej pianki na powierzchni. Starter przeniosłem do łazienki i postawiłem przy grzejniku temp startera 30C i tak stoją prawie całą dobę. Czyżbym uśmiercił drożdżaki? Jakie macie pomysły? Może wsypać pożywkę? Aha dodam, że zanim wlałem drożdże do brzeczki w kolbie prawidło napuchły w saszetce. Z kolby ulatnia się przyjemny zapach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 (edited) Nic przy tym nie grzeb... jak napuchly to znaczy ze żyją. O ile nie wrzuciles ich do brzeczki 40°C to tam się namnazaja. Niektóre drożdże nie robią piany na mieszadle, to też zależy jak mocno je krecisz. Starter powinien się zmetnic. Jak chcesz to zatrzymaj go na jakiś czas i zobacz czy drożdże opadają na dno, a jak znów ruszyć to czy widać bąbelki co2 w środku. I cierpliwości!!! Edited April 17, 2016 by bart3q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 A weź zmierz ekstrakt w starterze. Moze juz dawno po ptokach. Raz taka akcje ktoś opisywał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Starter nie musi wcale się pienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napalm Posted April 17, 2016 Author Share Posted April 17, 2016 (edited) Ciezka sprawa z tym zmierzeniem. Na refraktometrze kupionym na chinskim portalu aukcyjnym nie widac ostrego przejscia miedzy niebieskim a jasnym kolorem. Po wielu kombinacjach ze swiatłem z wielką watpliwoscia moge stwierdzic, że w starterze może byc 4 Brix. Po chwili obraz zrobil sie ostry i jest na pewno 4 brix Edited April 17, 2016 by Napalm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napalm Posted April 17, 2016 Author Share Posted April 17, 2016 Czyżby wszystko było okej? Moge zacząć warzyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 (edited) Zakładając, że gętość początkowa była większa niż "4", to tak :-) Edited April 17, 2016 by mazi-1986 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napalm Posted April 17, 2016 Author Share Posted April 17, 2016 No raczej tak starter zrobiłem z 100g suchego ekstraktu i litra wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 No to masz oczywistą odpowiedź, że drożdże się namnożyły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Ciezka sprawa z tym zmierzeniem. Na refraktometrze kupionym na chinskim portalu aukcyjnym nie widac ostrego przejscia miedzy niebieskim a jasnym kolorem. Po wielu kombinacjach ze swiatłem z wielką watpliwoscia moge stwierdzic, że w starterze może byc 4 Brix. Po chwili obraz zrobil sie ostry i jest na pewno 4 brixPewnie mam taki sam refraktometr. Zdejmij gumkę i spróbuj podkręcić soczewką aby ustawić odpowiednią ogniskową. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts