Jump to content

kokos i wanilia


-julian-
 Share

Recommended Posts

Witam 

 

Chcę do stouta dodać kokosa i wanilie. 

 

Tylko nie wiem jak to zrobić. 

 

- kokosa zetrzeć na tarce i na patelnie, potem ręcznik papierowy. 

-kokosa zetrzeć na tarce i zalać alkoholem, przy rozlewie dodać ekstrakt 

 

wanilia, w sumie tak samo. 

 

Chyba że inaczej, wiórki kokosowe? 

Link to comment
Share on other sites

Wanilia najlepiej jako ekstrakt. Laski (2-3 szt. na 20 l warkę) rozkroić wzdłuż, wydłubać czubkiem noża czarny miąższ, pozostałą część pokroić w drobne kawałeczki, miąższ i kawałeczki razem zalać alkoholem w słoiczku czy butelce typu małpka, aby swobodnie się zanurzyły. Ale to najlepiej w dniu warzenia, albo i wcześniej, aby całość się porządnie naciągnęła. W dniu butelkowania wlewasz przez sitko sam ekstrakt ciemny niemal jak stout. Różnie ludzie zalewają - bourbonem, wódką, rumem. Mój niedawno użyty ekstrakt był na podłej wódzie :smilies: z Biedronki, a mam wrażenie, że ładnie wyciągnął aromat. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Troszkę odkopuję temat, jak ta sprawa z kokosem wygląda ? Sposób przygotowania już znam, ale ktoś może chciałby się podzielić doświadczeniami ? Jakie wielkości "dawek" są dobre żeby aromat był dość znacząco wyczuwalny i ładnie się utrzymywał ? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Dawałem 200g na 10 litrów RISa na tydzień. Płatki z Auchan smażone wcześniej i nie odciskane. Na początku było czuć kokos mocno, ale po ok miesiącu zaczął znikać (pamiętaj, że to RIS). Ogólnie w tej części piwa, która była na dnie razem z kokosem były piękne oka tłuszczu, ale piana w gotowym piwie jest i to nawet całkiem okazała.


 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.