Skocz do zawartości
Mikadorus

Notoryczne przechmielenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zastanawiam się skąd bierze się głęboka goryczka w moim piwie.

 

Wykorzystuję najczęście 2/3 chmielu, które sugeruje producent, oraz by ograniczyć czas bytowania chmielu w piwie granulat gotuję w siateczce.

 

 

Mam podejrzenie, że całość chmielenia idzie na goryczkę, a pozostałe aspekty wynikające z czasów dodawania chmielu idą w odstawkę. Pełną dawkę chmielu dałem 2 razy i wyszło mega goryczkowo.

 

Schemat chmielenia (przeciętnie)

60min goryczka

10min aromat

 

Np. American Wheat 12blg

Chmielenie

 - Chmiel El Dorado (10 min) -38g
- Chmiel Chinook (60min) - 30g

 

Po tygodniu fermentacji co najmniej 2x bardziej chmielone niż bitter.

 

Zastanawiam się czy jakość wody ma wpływ na uwalnianie się goryczki... bo już nie mam pomysłu. Red Ale z zestawu http://homebrew.pl/pl/p/Red-Ale-12-BLG/90chmielone jakoś 2/3 tego co zaleca producent + siateczki wyjęte zaraz po gotowaniu) i.. jest na poziomie nachmielonego bittera.

 

Zaraz po gotowaniu chłodzę brzeczkę za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Staram się nie zaciągać syfu z dna kotła przy przelewaniu.

 

By nie było - chmielę ze stoperem. Gdy jest "O" to w przeciągu 5min brzeczka zaczyna się chłodzić.

Edytowane przez Mikadorus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zastanawiam się czy jakość wody ma wpływ na uwalnianie się goryczki...

Ma ;) im bardziej zasadowa woda tym więcej goryczki i gorsza jej jakość, chyba gdzieś u Kaisera był wykres do tego.

 

Też AW jest piwem gdzie nic nie kontruje goryczki w porównaniu do takiego bittera, do AW spokojnie nawet 10g Chinooka na 60' by wystarczyło.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Zastanawiam się czy jakość wody ma wpływ na uwalnianie się goryczki...

Ma ;) im bardziej zasadowa woda tym więcej goryczki i gorsza jej jakość, chyba gdzieś u Kaisera był wykres do tego.

 

Też AW jest piwem gdzie nic nie kontruje goryczki w porównaniu do takiego bittera, do AW spokojnie nawet 10g Chinooka na 60' by wystarczyło.

 

 

 

Cholera, tego się obawiałem. Wodę uzdatniam tabletkami... muszę spisać co tam siedzi, w każdym razie woda bez nich jest twarda i zażelaziona...

Jako, że zacząłem warzyć po przeprowadzce to problem jest dla mnie spory. Spróbuję wody z baniaków i zobaczę rezultaty.  Póki co zdaję się na receptury sklepowe, a reszta procesów idzie dobrze... no tylko to całe chmielenie mnie dobija. Zwłaszcza, że lubię mało goryczkowe piwa... no może pomijając IPA.

 

W każdym razie będę warzył w przyszły czwartek to sprawdzę, czy to może być od wody.

Edytowane przez Mikadorus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz zacząć od wrzucania mniej chmielu, 30g Chinooka na 60' na 20l 12°Blg to, tak na szybko, z 40IBU robi   ;)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zmierzyłem ph wody...

 

7,5 (coś pomiędzy 7 a 8 na skali).  Czy ten poziom może sprawić, że moje chmielenie jest subtelne niczym przemówienia pewnego kandydata na prezydenta USA?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale co ma pH wody do tego? Prędzej twardość tu ma znaczenie (chociaż nie oszukujmy się, to są różnice subtelne).

Policzyłeś w ogóle IBU? Od tego bym zaczął, bo nie wiadomo w jakiej objętości gotujesz ani nawet jaką zawartość alfakwasów ma Twój chmiel.

 

 

@kantor

"30g Chinooka na 60' na 20l 12°Blg to, tak na szybko, z 40IBU robi"

A do tego dochodzi El Dorado. Ten który znalazłem w moim sklepie ma 15.2%AA, i dokłada dalsze 26IBU.

 

@Mikadorus

Słowem nachmieliłeś Americam Wheat na goryczkę jakby to było Double IPA i próbujesz zrzucić winę na wodę :)

Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale co ma pH wody do tego? Prędzej twardość tu ma znaczenie (chociaż nie oszukujmy się, to są różnice subtelne).

Policzyłeś w ogóle IBU? Od tego bym zaczął, bo nie wiadomo w jakiej objętości gotujesz ani nawet jaką zawartość alfakwasów ma Twój chmiel.

 

 

@kantor

"30g Chinooka na 60' na 20l 12°Blg to, tak na szybko, z 40IBU robi"

A do tego dochodzi El Dorado. Ten który znalazłem w moim sklepie ma 15.2%AA, i dokłada dalsze 26IBU.

 

@Mikadorus

Słowem nachmieliłeś Americam Wheat na goryczkę jakby to było Double IPA i próbujesz zrzucić winę na wodę :)

 

Tzn. chmielenie wg przepisów sklepowych wrzucać między bajki? Gotuję 23-5 litrów. IBU przyznam, że nie liczyłem, ponieważ zakładałem, że skoro przepis wspomina o małogoryczkowym piwie to wyliczyli dawki chmielu w taki sposób by było "ok" (dodam, że i tak starałem się chmielić mniej niż w przepisach).

 

Jakoś zakładałem, że skoro działam wg przepisu to będzie dobrze, a IBU chciałem liczyć dopiero jakbym w przyszłości chciał samemu jakiś przepis zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią, najciemniej zawsze pod latarnią.

A z ciekawości, z jakiej firmy te zestawy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak na szybko policzyłem IBU i wyszło koło 55. Wskaźnik goryczki 1,1 dla 20-litrowej warki. To już AIPA jest i to mocna :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie to biorę z dwóch źródeł - twojegobrowaru i homebrew. Nie mam pojęcia czy to receptura sklepowa czy też receptura innego podmiotu i sklepy ją przepisują.  Tak z wstępnych ustaleń wynika, że w obydwu przypadkach było zbyt wiele chmielu w przepisie.  Coby nie było sprawdzę czy mam gdzieś starą instrukcję na grodziskie z TB i porównam.

 

No cóż. Mam zestaw na grodziskie to spróbuję podliczyć IBU z receptury coby tym razem nie być tak wesołym.

Edytowane przez Mikadorus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wodę uzdatniam tabletkami... muszę spisać co tam siedzi, w każdym razie woda bez nich jest twarda i zażelaziona...

Co to za tabletki? Gdzie mieszkasz i skąd wodę masz? Zielonczyn koło Kruszyna? A to czasem nie z Murowańca wodę tam masz?

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Wodę uzdatniam tabletkami... muszę spisać co tam siedzi, w każdym razie woda bez nich jest twarda i zażelaziona...

Co to za tabletki? Gdzie mieszkasz i skąd wodę masz? Zielonczyn koło Kruszyna? A to czasem nie z Murowańca wodę tam masz?

 

 

 

Tabletki to 99% soli spożywczej. Właśnie sprawdziłem.    Zielonczyn koło Kruszyna (ale nie tego przy Murowańcu- po drugiej stronie łąk noteckich).. Z tego co się orientuję to woda dostarczana jest ze stacji w Osówcu i Sicienku..

 

Bez tabletek to była tragedia z kamieniem.

Edytowane przez Mikadorus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale gdzie ty dodajesz te tabletki ?

sól daje się do np. zmywarki ale to nie sama sól uzdatnia wodę tylko sól regeneruje złoże z żywicy jonowymiennej 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skąd pomysł na te tabletki? Przecież one służą do regeneracji różnych filtrów. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pomaga,jakiś wymierny skutek,u mnie woda jest chyba najgorsza jaka jest dopuszczona,jest tak twarda że można nią gwoździe w beton wbijać 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×