Jump to content
Sign in to follow this  
bkrawczy

Prośba o komentarz do receptury Stout'a

Recommended Posts

To jest moje drugie podejście do tego piwa. Niestety w pierwszym tak wszystko zatarłem że piwo odfermentowało mi z 13 do 6 blg. Chciałbym aby było dosyć oleiste, wytrawne z lekko wyczuwalnymi nutami wędzonymi. Poprzednio chmieliłem Marynką i Goldings UK. Chciałbym teraz spróbować z Northdown. Poniżej receptura po zmianach na ok 30l  13-14 BLG.

 

4,5 kg słód Pale Ale Weyermann
1,5 kg słód Monachijskii Weyermann
0,3 kg słód Chocolate BestMalz
0,3 kg słód Caraaroma Weyermann
0,35 kg słód Smoked BestMalz
0,5 kg jęczmień palony
0,4 kg płatki jęczmienne

1,2 kg płatki owsiane

 

63 °C / 40 min

65 °C / 20 min
72 °C / 30 min
Mash Out 78 °C / 10 min (+ słody palone)

 

Gotowanie 75'

50 g Northdown 60'

40 g Northdown 0'

 

Chmielenie na zimno ostatnie 3 dni cichej: 50 g Northdown

 

Drożdże 2x US-04

Edited by bkrawczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy mogę się wypowiedzieć, ale wyrzuciłbym Caraaroma i płatki jęczmienne. Nie wiem po co ta przerwa w 65oC, ale też bym pominął. No i chmielenie tylko na goryczkę, bo to chyba ma być Stout Owsiany. A, no i palone od samego początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą przerwą to chyba racja. W sumie to jest bez sensu. I tak na indukcji dość długo będzie mi się podgrzewało do 72. Dlaczego caraarome out? Jeżeli chodzi o palone to nie chciałbym aby to piwo wyszło kwaśne. Poprzednio złapało mi kolor idealnie i paloność i czekoladowość była na dobrym poziomie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzisz, bo to zależy co kto lubi. Ja na przykład lubię mocną paloność, taką na pograniczu popiołu, a poza tym w stoucie jeszcze tylko kawę i czekoladę i dlatego caraaroma niepotrzebna moim zdaniem. Ale jeśli uważasz, że dla Ciebie paloność jest na odpowiednim poziomie przy dodaniu słodów na koniec zacierania to OK, każdy robi takie piwo, jakie mu smakuje*

 

* Nie dotyczy piw na konkurs - tam ma smakować sędziemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...