Skocz do zawartości
Matros

02A. International Pale Lager

Rekomendowane odpowiedzi

2A. International Pale Lager

 

Overall Impression: A highly-attenuated pale lager without strong flavors, typically well-balanced and highly carbonated. Served cold, it is refreshing and thirst-quenching.

Aroma: Low to medium-low malt aroma, which can be grainy- malty or slightly corny-sweet. Hop aroma may range from very low to a medium, spicy or floral hop presence. While a clean fermentation profile is generally most desirable, low levels of yeast character (such as a light apple fruitiness) are not a fault. A light amount of DMS or corn aroma is not a fault. 

Appearance: Pale straw to gold color. White, frothy head may not be long lasting. Very clear.

Flavor: Low to moderate levels of grainy-malt flavor, with a crisp, dry, well-attenuated finish. The grain character can be somewhat neutral, or show a light bready-crackery quality or up to moderate corny or malty sweetness. Hop flavor ranges from none to medium levels, and often showing a floral, spicy, or herbal character if detected. Hop bitterness at medium-low to medium level. Balance may vary from slightly malty to slightly bitter, but is relatively close to even. Neutral aftertaste with light malt and sometimes hop flavors. A light amount of DMS is not a fault.

Mouthfeel: Light to medium body. Moderately high to highly carbonated. Can have a slight carbonic bite on the tongue.

Comments: International lagers tend to have fewer adjuncts than standard American lagers. They may be all-malt, although strong flavors are still a fault. A broad category of international mass-market lagers ranging from up-scale American lagers to the typical “import” or “green bottle” international beers found in America and many export markets. Often confusingly labeled as a “Pilsner.” Any skunkiness in commercial beers from being lightstruck in a green bottle is a mishandling fault, not a characteristic of the style.

History: In the United States, developed as a premium version of the standard American lager, with a similar history. Outside the United States, developed either as an imitation of American style lagers, or as a more accessible (and often drier and less bitter) version of a Pilsner-type beer. Often heavily marketed and exported by large industrial or multi-national breweries.

Characteristic Ingredients: Two- or six-row barley. May use rice, corn, or sugar as adjuncts, or may be all malt.

Style Comparison: Generally more bitter and filling than American lager. Less hoppy and bitter than a German Pils. Less body, malt flavor, and hop character than a Czech Premium Pale Lager. More robust versions can approach a Munich Helles in flavor, although with more of an adjunct quality.

Vital Statistics:

OG: 1.042 – 1.050

FG: 1.008 – 1.012

IBUs: 18 -25

SRM: 2 -6

ABV: 4.6 – 6.0%

Commercial Examples: Asahi Super Dry, Birra Moretti, Corona Extra, Devils Backbone Gold Leaf Lager, Full Sail Session Premium Lager, Heineken, Red Stripe, Singha 

 

 

--------

2A. International Pale Lager

 

Ogólne odczucia: Mocno rozcieńczony jasny lager bez wyrazistych smaków, dobrze zbalansowany oraz wysoko wysycony. Spożywany na zimno, jest napojem orzeźwiającym i gaszącym pragnienie.

 

Aromat: Aromat słodowy niski do średnio-niski, który może być rozpoznawany jako zbożowy lub lekko słodki, kukurydziany. Aromat chmielu bardzo niski do średni, z możliwością wystąpienia aromatów korzennych lub kwiatowych. Czysty profil piwa jest pożądany, jednak występowanie lekkich oznak fermentacji drożdżowej (w szczególności lekkiego charakteru jabłka) nie jest błędem.

Niski poziom DMS lub słaby aromat kukurydzy nie jest błędem.

 

Wygląd: Kolor jasno słomkowy do złoty. Biała piana, nie utrzymująca się zbyt długo. Bardzo klarowne.

 

Smak: Nisko do średnio zbożowo-słodowy smak z rześkim, dobrze odfermentowanym,wytrawnym finiszem. Charakter zbożowy może być nieco neutralny, lub okazywać lekkie chlebowo- krakersowe cechy, lub średnią słodową,kukurydzianą słodycz. Smak chmielu od żadnego do średniego, zazwyczaj o charakterze kwiatowym, korzennym lub ziołowym. Goryczka od średnio-niskiej do średniej. Balans może wahać się od lekko słodowego do lekko goryczkowego, zazwyczaj jest równy. Neutralne lekkie słodowe lub czasem chmielowe posmaki. Lekkie występowanie DMS nie jest błędem.

 

Odczucie w ustach: Treściwość niska do średniej. Średnio-wysokie do wysokie nasycenie z możliwościom wystąpienia lekkiego szczypania na języku.

 

Komentarz: Międzynarodowy lager zmierza do posiadania mniejszej ilości dodatków niż standardowy lager amerykański. Może być w całości z produktów słodowanych, aczkolwiek mocne smaki są nadal uważane jako błąd. Występuje bardzo dużo kategorii międzynarodowych lagerów na rynku masowym, począwszy od Amerykańskich lagerów do typowych ''importowanych'' albo międzynarodowych piw w ''zielonych butelkach'', które można znaleźć w Ameryce i na wielu rynkach eksportowych, często mylnie oznaczanych jako ''Pilsner''. Jakiekolwiek nieprzyjemne zapachy ( skunksy) w piwach komercyjnych, które przechowywane są w zielonych butelkach i zostały narażone na światło słoneczne, są niedopuszczalnym błędem, w żaden sposób nie są charakterystyczne dla tego stylu piwa.

 

Historia: W Stanach Zjednoczonych, opracowany jako wersja premium standardowego amerykańskiego lagera, z podobną historią. Poza Stanami Zjednoczonymi, opracowany na wzór amerykańskiego lagera, albo jako bardziej dostępne ( często wytrawniejsze i mniej goryczkowe) wersje Pilsnera. Często eksportowane, przy dużym nakładzie przez browary przemysłowe i międzynarodowe.

 

Charakterystyczne składniki: Dwu- lub sześcio- rzędowy jęczmień. Możliwość użycia ryżu, kukurydzy, cukru jako dodatek, albo tylko składników słodowanych.

 

Porównanie stylów: Ogólnie bardziej goryczkowy i sycący niż Amerykański lager. Mniej chmielony i goryczkowy niż Niemiecki Pils. Mniej chmielowego charakteru, treściwości i słodowych smaków niż w Jasnym Czeskim Premium Lager. Bardziej stabilne wersje mogą być podobne do Munich Helles pod względem smaku, jednak lepszych jakościowo.

 

Parametry:

OG: 1.042 – 1.050 (10.5 – 12.5°BLG)

FG: 1.008 – 1.012 (2.0 – 3.0°BLG)

IBUs: 18 -25

SRM: 2 -6

ABV: 4.6 – 6.0%

 

Przykłady komercyjne: Asahi Super Dry, Birra Moretti, Corona Extra, Devils Backbone Gold Leaf Lager, Full Sail Session Premium Lager, Heineken, Red Stripe, Singha

Edytowane przez Matros

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×