Skocz do zawartości

Browar selera


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #18

 

Pszeniczne Ciemne Weselne

 

Pszeniczny 2,5kg

Monachijski 1kg

Pilzneński 1kg

Special B 0,2kg

Pszeniczny Crystal 0,15kg

Carafa III 0,05kg

 

Marynka 20g 50min

 

WLP 300 z odzysku z jasnego w #17 również

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #19 Dubbel

 

słód pale ale 3kg

słód monachijski 2kg

słód Biscuit 0,7kg

słód Special B 0,5kg

słód Caramunich 0,25kg

słód Carawheat 0,2kg

słód Carafa Special 0,08kg

 

Chmiele

Chmiel Marynka 50g (40g w 15minucie, 10g na 15min przed końcem)

Drożdże WLP 500 Trappist Ale

 

Inne dodatki

Cukier karmelizowany - 0,5kg

Rodzynki - 0,1kg

 

Zacieranie

55 °C - 15 min.

65 °C - 90 min.

odebranie 8L rzadkiego zacieru do dekokcji

z powrotem do gara - 78 °C - filtracja

 

Gotownie 75min

 

Carafa rozdrobniona, ekstrahowana 1L zimnej wody i ekstrakt wlany do brzeczki pod koniec zacierania.

Rodzynki dodane na ostatnie 10 minut w trakcie chmielenia.

 

Jak to jest z kolorem Dubbel'a? Ja chciałem takiego a'la Trapist czyli ciemnobrązowy, a regóła mówi że max miedziany... Czyli trapist jest "niestylowy"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #20 Czarne Pszeniczne

 

słód pszeniczny ciemny 3,0kg

słód pilzneński 1,5kg

słód monachijski 1,5kg

Słód melanoidowy 0,3kg

Słód pszeniczny crystal 0,3kg

Słód Special B 0,25kg

Słód carafa 0,06kg

 

Chmiele

Chmiel Marynka - 25g

 

Drożdże

Drożdże WLP300 zebrane z Pszenicznego Ciemnego

Zacieranie

 

45°C - zasyp pszenicznego

 

60' 42°C - ferulikowa

40' 67°C - podgrzanie i dodanie reszty słodów (bez specjal B i crystal)

20' 72°C - dekstrynująca (dodanie specjal B i crystal)

 

5' 76°C - podgrzanie do filtracji (dodana carafa)

 

Wyszło 24L 15,5°Blg a w planach było 22L 16,5°Blg, przesadziłem z wysładzaniem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #21 Belgijskie Specjalne II

 

5,5kg pilzneńskiego

0,5kg Biscuit

0,25 caramunich

0,5kg Cukier kandyzowany

 

Jednowarowo 67°C 90min

 

40g Marynka (własna tegoroczna) 55min

30g Lubelski (własna tegoroczna) 15min

 

 

WLP500

Wyszło 22L 16,5°Blg , zadane małą ilością gęstwy (ok 30ml) z Dubbla, ale starałem się mocno natlenić więc może dadzą radę chłopaki...

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #22 Jasne Pełne I

 

Pilzneński 3,5kg

Monachijski 1kg

Biscuit 0,5kg

 

Marynka 40g 60min (własny tegoroczny)

Lubelski 30g 10min (własny tegoroczny)

 

US-05 (w ok. 15-17°C )

 

Zacieranie jednowarowo 67°C 90min i podgrzanie do mashout.

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #23 Ale Czerwone

 

 

Pilzneński 4.00

Melanoidowy 0.30

Monachijski 0.50

Caraamber 0.25

Carared 0.40

Caramunich II 0.10

Jęczmień palony 0.10

Aroma 0.01

Biscuit 0.30

 

Marynka 30g 60min

Lubelski 30g 10min

Własne tegoroczne

 

Wyeast 1728

 

Zacieranie na lenia 90min 68°C i mashout

 

Wyszło 24L 12°Blg

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #24 Szkockie Mocne Ale

 

Pale Ale 5.00

Pilzneński 1.00

Wędzony 0.25

Aroma 0.37

Caramunich 0.25

Jęczmień palony 0.10

Chocolade 0.25

Cukier Trzcinowy 0.5

 

Marynka 30g 60min

Lubelski 30g 10min

Własne tegoroczne

 

Wyeast 1728

 

Zacieranie na lenia 90min 68°C i mashout

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale Czerwone wyszło prawie czarne... mocne posmaki palone, w sumie zupełnie nie jak chciałem... chyba że jeszcze się ułoży... (próba 2tyg od zabutelkowania) no i kolorek... nic czerwieni, jedynie ciemne brązy, prawie czarne.

Wypić się wypije ale bez sensacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 Pszeniczne Jasne V

 

Pszeniczny Jasny 2kg

Pszeniczny Ciemny 0,5kg

Pilzneński 1,5kg

Monachijski 0,5kg

 

saaz 30g 60min

 

44°C 60min

64°C 20min (odebranie 8L do dekokcji)

72°C 40min (odebranie 8L do dekokcji - mashout)

 

Gotowanie 90min

 

WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 Marcowe

 

Pierwszy dolniak :)

 

Pilzneński 4kg

Monachijski 2kg

Amber 0,1kg

 

Marynka 30g 60min

Spalt Select szyszki 30g 30min

Spalt Select szyszki 20g 1min

 

Drożdże S-23

 

Trochę się martwię temperaturą, bo nie mam lodówki, ale plan mam taki że na cichą wstawie do pustego pokoju gdzie mogę regulować temperaturę otwierając i przymykając stosownie okno, a po burzliwej wystawię na balkon na dwa-trzy tygodnie i niech się dzieje wola niebios.

 

Wyszło 23L 12BLG, niestety zrobiło się lato w listopadzie i mam 18stopni... wyjdzie marcowe górnej fermentacji ;)

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 w butelkach. Nieśmiało mogę powiedzieć że to najlepsza chyba pszenica jaka mi kiedykolwiek wyszła ;) żeby się jeszcze tylko poprawnie nagazowała to długo nie postoi :)

Ciekawe czy to wskutek dekokcji czy też nieekseprymentowania z dodatkowymi słodami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka #27 Kolsch

 

Pilzneński 5kg

Monachijski 0,3kg

Pszeniczny Ciemny 0,3kg

 

Zacieranie:

64°C 20min, 72°C 40min odebranie rzadkiego 8L zagotowanie i 78°C mashout

 

Marynka 20g 60min

Spalt select szyszki 30g 30min

Spalt select szyszki 20g 10min

Mech 10min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #28 Pszeniczne Jasne VI

 

 

Pszeniczny Jasny 2kg

Pszeniczny Ciemny 0,8kg

Pilzneński 1,5kg

Monachijski 0,5kg

Zakwaszający 0,1

 

spalt 15g 60min

spalt 15g 30min

 

44°C 60min

64°C 20min

72°C 50min (odebranie 8L do dekokcji - mashout)

 

Gotowanie 90min

 

Drożdże 3068

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #29 Marcowe II

 

Pilzneński 5kg

Monachijski 2kg

Carapils 0,5kg

Zakwaszający 0,2kg

 

Zacieranie: 63°C 30min, 72°C 40min, 78°C Mashout

 

Drożdże W-34

 

Spalt 30g 60min

Spalt 10g 20min

Spalt 5g chłodzenie

 

Wyszło 26L 15°Blg

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #30 :P Pszeniczne Jasne VII

 

2kg pilzneński

0,5kg monachijski

2,5kg pszeniczny

0,1kg zakwaszający

 

 

WB-06 (obraziłem się na 3068 za kolejny kwas)

 

Chmiel Spalt 30g 60min

 

Zacieranie: 44°C 1h, 50°C 10, 64°C 20, 72°C 1h, mashout

 

Fermentacja w 23°C (cel - uzyskać banany których nominalnie w WB-06 na lekarstwo)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31 Kolsch II

 

Pilzneński 5kg

Pszeniczny 0,3kg

Zakwaszjący 0,1kg

Carapils 0,2kg

 

Spalt select 30g 60'

Spalt select 20g 15'

 

Zacieranie 64°C 25min, 72°C 60min, mashout

 

Bardzo klarowny filtrat

Drożdże u-05, fermentacja planowana w 22°C

 

Wyszło 24L 13°Blg

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Marcowe dwa, zeszło z 15 do 2°Blg więc jest mocne i jednocześnie wyszło mocno goryczkowe (co dziwne bo dośc mało chmielu dałem) chyba że to alko tak grzeje że mi się zdaje że goryczka, w każdym razie zamiast marcowego mam coś w stylu "okocim mocne"... :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #32 Pszeniczne Jasne VIII

 

z resztek :)

 

pseniczny 2,2kg

pilzneński 2,5kg

monacvhijski 0,25kg

zakwaszający 0,1kg

 

Spalt select szyszki 23g 60min

 

WY 3068 (dam im szansę :beer:)

 

zacieranie: 44°C 1h, 50°C 10min, 63°C 20min, 70°C 1h, mashout poprzez odebranie 8L rzadkiego i dekokt

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dziwna sprawa Pszeniczne VIII różniło się od VII praktycznie tylko drożdżami a w VIII piana jest właściwie zerowa podczas gdy VII jest piękna i gęsta.

Ktoś ma jakiś pomysł skąd taka różnica??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A weź umyj porządnie szklankę. :)

To nic nie daje :)

 

Bardzo mnie frapuje przyczyna.

Czyżby same drożdże mogły być przyczyną?

 

Zarówno skład jak i przerwy były bez mała identyczne, butelkowanie z podobną ilością surowca, zresztą nagazowanie jest poprawne, a piana znika po kilku sekundach dosłownie podczas gdy w wersji VII utrzymuje się do samiutkiego końca...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.