Skocz do zawartości

Browar selera


seler

Rekomendowane odpowiedzi

I weź tu być mądry :smilies: mi tripel w pięć dni odfermentował... a te drożdże to jakieś dziwne... efekty wizualne spektakularne w postaci piany wyłażącej z fermentatora, a odfermentowanie słabe... no nic, cierpliwość jest cnotą.. :/

Robiłeś na żarłokach Abbey a ja na leniwcach Belgian Wit, jak widać tempo fermentacji zależy od szczepu drożdży oraz temperatury: latem wszystkie górniaki fermentowały w maksimum tydzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Pszeniczne Jasne 1, poszła do 45 butelek.

Zeszło z 14 do 3°Blg czyli trochę mocne jak na jasną pszenicę :D

Do refermentacji poszło 250g cukru zgodnie z beer recipatorem, mam nadzieję że nie za dużo i że się granaty nie porobią ale myślę że po dwóch tygodniach to co miało to odfermentowało.

 

Trochę się martwię bo o ile młode piwo w smaku jest ok, o tyle zapach goździko-banana gdzieś uleciał i tylko chlebowy pozostał...

Mam nadzieję że po refermentacji i dwóch -trzech tygodniach leżakowania banany wrócą... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę się martwię bo o ile młode piwo w smaku jest ok' date=' o tyle zapach goździko-banana gdzieś uleciał i tylko chlebowy pozostał...[/quote']

Chlebowy aromat to cecha najlepszych pszeniczniaków, dużo trudniej go uzyskać niż goździk/banan.

Czyżby niechcący wyszło dobrze? ;0 Zobaczymy za dwa tygodnie, jak się nagazuje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Koelsh Nieortodoksyjny 1

 

Pilzneński 3kg

Carabelge 0.5kg

Pszeniczny Jasny 0.5kg

Carapils 1kg

 

us-05

 

50g Spalt 30min

15g Marynka 60min (Połapałem się że Spalt jest aromatyczny a nie goryczkowy, na szczęście miałem gdzieś trochę marynki)

15g Saaz 15min

 

nie mam pojęcia czy takie chmielenie ma jakiś sens...

 

Infuzyjnie: 30min 62°C, 40min 72°C, mash-out

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15g Marynka 60min (Połapałem się że Spalt jest aromatyczny a nie goryczkowy, na szczęście miałem gdzieś trochę marynki)

Często używa się chmielu aromatycznego dla goryczki, szczególnie w stylach delikatnych i lekko chmielonych, w Kolschu byłby jak najbardziej na miejscu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15g Marynka 60min (Połapałem się że Spalt jest aromatyczny a nie goryczkowy' date=' na szczęście miałem gdzieś trochę marynki)[/quote']

Często używa się chmielu aromatycznego dla goryczki, szczególnie w stylach delikatnych i lekko chmielonych, w Kolschu byłby jak najbardziej na miejscu.

Uwielbiam to forum :lol:

Rzeczowo i na temat, dzięki Coder.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 Koelsh Nieortodoksyjny 1

 

Poszedł na cichą, odfermentowało do 2,5°Blg, za dwa dni po raz pierwszy wypróbuję na nim klarownaie żelatyną, póki temperatura pozwala.

 

A w najbliższy łikend uwarzymy Scottish Export 80/- wymyśliłem taką recepturkę:

 

Chocolate 0,25 kg

Wędzony 0,25 kg

Biscuit 0,5kg

Pale Ale Maris Otter 5kg

 

Zacieranie 60min w 66°C, 20min 72°C, mashout

 

Wyeast 1728 Scottisch Ale

 

Chmiel First Gold granulat 30g 90min

 

jakieś sugestie do powyższej receptury, tips&tricks dotyczące tego gatunku?

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Pszeniczne Jasne 1 posmakowane.

Po 10 dniach w butelce aromat goździkowo-bananowy minimalny, chlebowy średni odrobina cytrusów.

W smaku dość mocno cytrusowe prawie cierpkie, przyjemnie nasycone orzeźwiające, ale do takiego Paulanera to mu daleko...

Może się jescze ułoży, poprzednie pszenice najlepsze były po ok miesiącu w butelkach...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Scottish Ale President

 

Chocolate 0,25 kg

Wędzony 0,25 kg

Biscuit 0,5kg

Pale Ale Maris Otter 5kg

 

Zacieranie 120min w 66°C, 20min 72°C, mashout

 

Wyeast 1728 Scottisch Ale

 

Chmiel First Gold granulat 30g 90min

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Strong Bitter

 

 

Pale Ale Maris Otter 5kg

Warminster Crystal 200EBC 0.5kg

Pszeniczny Jasny 0.5kg

Biscuit 0.5kg

 

Challenger 40g 70min

Fuggles 20g 40min

Fuggles 30g 10min

(Dzięki Makaron :beer:)

 

Gips 10g

 

mech

 

Drożdże Wyeast 1098 British Ale

 

Zacieranie 90mon w 66°C i powolne podgrzanie do 78°C mashout.

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 Koelsch Nieortodoksyjny II

 

Ponieważ pierwsza wersja wyszła super, ponawiamy experyment coby na zapas było :)

Receptura odrobinę zmieniona.

 

Koelsch:

 

Pilzne?ski 3,5kg

 

slod monachijski 0,4kg

 

Biscuit 0.2kg

 

Pszeniczny Jasny 0.5kg

 

Melanoidynowy 40 EBC 0.2kg

 

 

 

chmiel First Gold 30g 60min

Saaz 30g 15min

Saaz 15g 5min

 

 

us-05 - wstępnie wystartowane poprzez rehydratację z łyżeczką cukru, dzięki czemu rano już piękny korzuszek był.

 

Zacieranie jednotemperaturowo 68°C 60min i powolne podniesienie do temp 76 mashout.

 

Wyszło 20L 12,5°Blg - słaba wydajność, za mało wysłodziłem.

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 13 Pszeniczne Jasne 2, kolejne podejście do pszenicy która jakoś nie chce mi wyjść klasycznie... :rolleyes:

 

1,5kg Slod pilzne?ski

 

3kg slod pszeniczny

 

0,6kg slod monachijski

 

0.3kg Melanoidynowy 40 EBC

0,3kg Biscuit

 

20g First Gold 60min

 

WB-06 rehydratacja w waodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru.

 

Zacieranie: 20min 44°C, 60min 70°C (by nie odfermentowało za nisko ze wzgledu na żarłoczne drożdże), mashout

 

Wyszło 23L 13°Blg - wydajność prawie idealna z założoną

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Scottish Ale President zabutelkowana z dodatkiem 90g cukru na 20L, wiem że to za dużo jak na ten styl ale obawiam się niedogazowania, najwyżej zmienię w kolejnej próbie. Zielone piwo jest smaczne, niestety kolor wyszedł ciemny bursztyn, nic czerwieni, w kolejnej wersji muszę dopracować kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

pszenica z warki #13 wyszła fantastycznie :cool2:

Doskonała, aromat, nasycenie, piana, kolor - wszystko (dla mnie) idealnie... Paulaner się chowa! :beer:

 

Przepis do zapamiętania i częstego stosowania :cool:

 

Myślę że kluczem było tu zacieranie w 70°C to dało przy tych drożdżach (zeszło do 3,5BLG! mimo zacierania na słodko) idealne zbalansowanie słodowości i wytrawności :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Myślę że kluczem było tu zacieranie w 70°C to dało przy tych drożdżach (zeszło do 3,5BLG! mimo zacierania na słodko) idealne zbalansowanie słodowości i wytrawności :)

I ja przetestuję zacieranie w wysokich temperaturach :)

Dzięki za przetarcie szlaku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przetarcie szlaku :)

Wiesz, może mi się tylko tak wydaje że wyszła super a wrzeczywistości jest zupełnie poza stylem ;)

Ale dla mnie - najsmaczniejsza chyba pszenica jaką piłem.

Przydałoby się żeby jakiś degustator ocenił :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #14 Pszeniczne Jasne III

 

Wersja II wyszła super więc zrobiłem kolejną podobną, bo szybko zaczęło ubywać :D

 

 

1kg Slod pilzne?ski

 

3,2kg slod pszeniczny

 

0,5kg slod monachijski

 

0.2kg Melanoidynowy 40 EBC

0,2kg Biscuit

 

20g First Gold 60min

 

WL-300

 

25min w 44°C, 60min w 68°C podgrzanie powolne do 76°C

 

Wyszło 22L 13BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Scottish Ale President wypróbowane.

Wyszło super w smaku.

Co najciekawsze po 1,5mies leżakowania kolor z ciemnego bursztynu zrobił się idealny ciemny brąz popadający w burgund i czerwienie pod światło. Jak to możliwe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pszenica z warki #13 wyszła fantastycznie :cool2:

Doskonała, aromat, nasycenie, piana, kolor - wszystko (dla mnie) idealnie... Paulaner się chowa! :D

 

Przepis do zapamiętania i częstego stosowania :D

 

Myślę że kluczem było tu zacieranie w 70°C to dało przy tych drożdżach (zeszło do 3,5BLG! mimo zacierania na słodko) idealne zbalansowanie słodowości i wytrawności ;)

Moja pierwsza pszenica co prawda z zestawu CP,ale zacierana nietypowo

http://www.piwo.org/forum/p22301-26-07-2009-13-20-34.html#p22301 też miała podobne parametry jak opisujesz.Pamiętam też ze na Brackiej Giełdzie w Cieszynie piwowarzy którzy próbowali tą pszeniczkę marszczyli brwi jak mówiłem im że to moja II warka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #15 Pszeniczne Jasne IV

 

Trochę się ochłodziło więc czas uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

 

1,5kg Slod pilzne?ski

2,2kg slod pszeniczny

0,44kg slod monachijski

0.27kg Melanoidynowy 40 EBC

30g First Gold 60min

 

WLP 3000 robiony stareter

 

 

Zacieranie:

15' w 46°C przerwa ferulikowa

15' w 53°C p. białkowa

30' w 63°C p. maltozowa

10' w 72°C p. dekstrynowa

 

Wyszło 11,5°Blg Głównie z powodu katastrof jakie mnie nawiedziły w trakcie warzenia... niedopilnowana brzeczka wykipiała, trzeba było uzupełnić 2,5L, worek do którego przesypałem młóto był nieszczelny... jeszcze nigdy tak sie nie nasprzątałem przy warzeniu... jestem wykończony...

Za to chłodnica od Wesołego - CUDO! 20min na schłodzenie 21L... w wannie były to min 2h...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Pszeniczne Jasne Weselne

 

Bratu na wesele

 

1,5kg Slod pilzne?ski

2,8kg slod pszeniczny

0,45kg slod monachijski

0.25kg Melanoidynowy 40 EBC

30g Marynka

 

WLP 3000 robiony stareter

 

 

Zacieranie:

15' w 46°C przerwa ferulikowa

15' w 53°C p. białkowa

30' w 63°C p. maltozowa

10' w 72°C p. dekstrynowa

 

Wyszło 22L 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pszeniczne Jasne IV poszło do butelek, zadane 200g cukru.

Wyszło jasne w kolorze, przyjemne chlebowe w smaku.

 

Jutro na tych samych drożdżach zebranych do słoiczka zrobię Dunkelweizena:

 

Pszeniczny 2,5kg

Monachijski 1kg

Pilzneński 1kg

Special B 0,2kg

Pszeniczny Crystal 0,15kg

Carafa III 0,05kg

 

Ciekaw jestem co z tego wyjdzie bo to tak trochę z głowy robione...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.