Skocz do zawartości

Browar selera


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem namiar od chłopaków na Facebooku. Etykietę właściwie zobaczyłem także na Facebooku i w ten sposób tutaj trafiłem :)

 

Moje pytanie brzmi następująco: Czy gdybym chciał poczęstować się Pana Stoutem, jest to możliwe? Pytanie numer dwa, czy jeżeli przesyłka Stouta nie wchodzi w rachubę, to czy mógłbym prosić chociaż o etykietę do mojej piwnej kolekcji?

 

Naturalnie koszty przesyłki, oraz koszt wytworzenia takiej jednej buteleczki pokryłbym osobiście, nie narażając w tym momencie nikogo na koszty. Pytam, bo lubię piwa typu Stout i chętnie bym zakosztował :)

 

Pozdrawiam,

Łukasz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałem namiar od chłopaków na Facebooku. Etykietę właściwie zobaczyłem także na Facebooku i w ten sposób tutaj trafiłem :)

 

Moje pytanie brzmi następująco: Czy gdybym chciał poczęstować się Pana Stoutem, jest to możliwe? Pytanie numer dwa, czy jeżeli przesyłka Stouta nie wchodzi w rachubę, to czy mógłbym prosić chociaż o etykietę do mojej piwnej kolekcji?

 

Naturalnie koszty przesyłki, oraz koszt wytworzenia takiej jednej buteleczki pokryłbym osobiście, nie narażając w tym momencie nikogo na koszty. Pytam, bo lubię piwa typu Stout i chętnie bym zakosztował :)

 

Pozdrawiam,

Łukasz

 

Pozwolę sobie to potraktować jako żart :)

Po pierwsze primo; piwko będzi edo konsumpcji nie prędzej niż za półroku.

Po drugie primo ja jestem początkującym piwowarem i mam za sobą mniej niż 50 warek i na tym szacownym forum jest dużo wysokiej klasy browarników którzy serwują rewelacyjne piwa warte kolekcji.

Po trzecie primo, nie mam konta na fesbuku więc nie wiem jak toto trafiło ;)

 

Pozdrawiam

 

RS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Portal "Piwo.org" ma na fb konto. Umieścili tam Pana etykietę, więc zainteresował mnie temat. Nie pytałem: "Kiedy to piwo będzie dostępne, czy jest dostępne." a po szczegóły odesłano mnie tutaj :)

 

Myślę, że każde piwo uwarzone w domu będzie znacząco lepsze, jak piwo uwarzone w przemysłowym browarze - pięćdziesiąta warka do czegoś zobowiązuje, a nie ukrywam, że zainteresuję się tematem innych. Dlaczego akurat Pana browar? Jak już wspomniałem - zainteresował mnie wpis na facebooku, spodobała mi się etykieta i uznałem, że byłaby odpowiednim wzorem w kolekcji.

 

Piwa w piwowarstwie domowym, jak już czytałem w różnych źródłach, nie są do odsprzedaży i doskonale to rozumiem. Ale gdyby doszło do sytuacji, gdzie piwowar domowy z dajmy na to Gdańska, chciał poczęstować degustanta z Kielc, to taki kielczanin winien przynajmniej pokryć koszty kurierskie.

 

Dlaczego pytam o ewentualną możliwość degustacji? Ano dlatego, że byłby to taki mój pierwszy przypadek, a z piwami piwowarstwa domowego mam znikome doświadczenia. Po pierwsze jestem młody, mam tylko 22 lata, po drugie brak mi doświadczenia w tej dziedzinie, po trzecie ogranicza mnie brak godnych warunków, które umożliwiałyby mi własnoręcznie tworzenie.

 

Jeżeli jest jakiś browarnik na tym forum, który chętnie częstuje swoim piwem i ewentualnie wysyła zainteresowanym, to bardzo chętnie się z taką osobą skontaktuję i spróbuję takiego piwa. Kompletnie nie mam pojęcia, czy porównując piwowarów domowych z piwem Kocour mam słuszność, czy przesadzam bądź też obrażam, nie mniej jednak piwo Kocour, dajmy na to IPA, bardzo mi smakował. Poza tym kto wie, może gdy popróbuję Państwa wyroby, z całą pewnością będę miał silniejszą motywację lub demotywację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano dlatego, że byłby to taki mój pierwszy przypadek, a z piwami piwowarstwa domowego mam znikome doświadczenia. Po pierwsze jestem młody, mam tylko 22 lata, po drugie brak mi doświadczenia w tej dziedzinie, po trzecie ogranicza mnie brak godnych warunków, które umożliwiałyby mi własnoręcznie tworzenie.

 

Po pierwsze proponuję zrezygnowac z "panowania" bo na "Pana" to trzeba miec wygląd i pieniądze - czego mi brak :)

 

Co do warunków do warzenia... mam znajomych którzy warzą w kuchni o pow 5m2 :) wystarczą chęci i pomyślunek.

Także nie ma co oglądać i się zastanawiać tylko zamówić pierwszy zestaw i działać! Żadne piwo nie smakuje tak jak własnoręcznie wykonane ;)

 

A na poczęstunek zapraszam do Wrocławia, jak już dojrzeje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 Marcowe III

 

Wiedeński 0,7kg

Monachijski 3,8kg

Pilzneński 1kg

Carahell 0,3kg

Caraamber 0,3kg

 

Marynka własna szyszki 30g 60min

Hallertauer 20g 20min

 

Wyeast Bavarian Lager

 

50* 10min, 63* 30min 72* 45min mashout.

 

wyszło 23L 14,5BLG

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #45 Porter Bałtycki

 

Monachijski 5kg

Pilzneński 3kg

Cararoma 0,4kg

Caraamber 0,3kg

Carafa Special 0,2kg

Jęczmień palony 0,2kg

Bisquit 0,1kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

 

Marynka 40g

Lubelski 30g

 

 

 

Wyeast Bavarian Lager

 

wyszło 21L 21BLG

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #46 Monachijskie Jasne

 

Monachijski 2,8kg

Pilzneński 1,5kg

Carapils 0,3kg

 

Marynka własna szyszki 30g 60min

Hallertauer 20g 20min

Hallertauer 10g 2min

 

Wyeast Bavarian Lager

 

wyszło 22L 12BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #47 Wtbier III

 

Tym razem wg. przepisu kol Codera, trochę zmodyfikowany:

 

słód pilzneński 2,3kg

Słód carahell 0,1kg

słód pszeniczny 1,3kg

płatki orkiszowe 0,8kg

płatki owsiane 0,8kg

 

 

Chmiele

Chmiel Marynka własny - 20g

Chmiel Lubelski własny - 15g

 

Drożdże

Drożdże_Wyeast_Trapist HG

 

Inne dodatki

 

Skórka cytryny, świeżo starta 50g

Quracao 20g

Kolendra indyjska 15g

 

Zacieranie

 

Słody i płatki 1h w 50* podgrzewam i trzymam w opadającej temperaturze 68* 1h

72* - 45' ->78*

 

Czas gotowania

100 minut

 

Chmielenie

20g Marynka + cukier - 90'

15g Lubelski - 15'

 

połowa kolendry i cytryny oraz quracao + łyżka mąki - 10'

 

połowa kolendry i pomarańczy - 3'

 

Wyszło 24L 14BLG... trochę dużo jak na wita... :/

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Witam brać piwowarską po półrocznej przerwie :)

Chmiel zebrany więc pora rozpocząć sezon.

Mam następujący plan:

 

Dolniaki:

jasny lekki lager, może pils => marcowe => koźlak => porter na jednych bavarianach z warki na warkę

 

Górniaki:

witbier => trippel => RIS po kolei na Abbey II

 

To powinno zapełnić mą piwniczkę :)

 

A może jakiś inny ciekawy pomysł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to jedziemy :)

Warka #49 Coś a'la Pils

 

Pilzneński 4,5kg

Carahell 0,3kg

Monachijski 0,5kg

 

Drożdże Bavarian Lager

 

Chmiel:

Marynka 35g własna 60min

Saaz 20g 15min

Saaz 10g 0min

na zimno na cichej 30g Saaz

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 55*, podniesienie do 62* 20min, 72* 45min 78*mashout, celuję w 28L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #50 Wtbier IV :tort::)

 

 

 

słód pilzneński 2,3kg

Słód carahell 0,1kg

słód pszeniczny 0,8kg

płatki jęczmienne 0,4kg

płatki owsiane 0,8kg

Cukier 0,25kg

 

Chmiele

Chmiel Marynka własny - 20g

Chmiel Lubelski własny - 15g

 

Drożdże

Drożdże_Wyeast_Trapist HG

 

Inne dodatki

 

Skórka cytryny, świeżo starta 50g

Quracao 20g

Kolendra indyjska 15g

 

Zacieranie

 

Słody i płatki 1h w 50* podgrzewam i trzymam w opadającej temperaturze 68* 1h

72* - 45' ->78*

 

Czas gotowania

100 minut

 

Chmielenie

20g Marynka + cukier - 90'

15g Lubelski - 15'

 

połowa kolendry i cytryny oraz quracao + łyżka mąki - 10'

 

połowa kolendry i pomarańczy - 3'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 Marcowe III

 

Monachijski 3kg

Pilzneński 2kg

Carahell 0,3kg

 

 

Marynka własna szyszki 30g 60min

Hallertauer 20g 20min

 

Wyeast Bavarian Lager

 

50* 10min, 63* 30min 72* 45min mashout.

 

Wyszło 24L 13BLG

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #53 Trippel III

 

5kg pale ale

1kg monachijskiego

0,2kg Biscuit

1kg Cukier

 

10min 50C 25min 62°C, 45min 72°C

 

55g marynka własna 60min

15g heletauer15min

15g saaz 1min

 

 

Wyeast 1214 Belgian Abbey II

 

Wyszło 24L 19BLG, okazuje się że bez mashout i wysładzanie kranówką 50Cnie zmniejsza wydajności w sumie a oszczędza czas i energię

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #54 Koźlak Podwójny II

 

Słody

 

słód pilzneński 4kg

słód wiedeński 2,0kg

słód monachijski I 2,6kg

słód Caraamber 0,3kg

jęczmień palony 0,05kg

 

 

Chmiele

 

Chmiel Marynka (własny) - 45g

Chmiel Hallertau Hersbrucker (granulat) - 30g

Drożdże

 

Bavarian lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #55 Rosyjski Stout Imperialny - Mefistofeles

 

Pilzneński 5kg

Monachijski 3kg

Jęczmień palony 0,3kg przetarty przez sitko żeby pozbyć się łusek

Carafa II Special 0,5kg

Cararoma 0,4kg

Słód Biscuit 0,3kg

Słód Carabelge 0,5kg

płatki orkiszowe0,4kg błyskawiczne bez kleikowania

płatki owsiane 0,8kg błyskawiczne bez kleikowania

płatki jęczmienne 0,4kg błyskawiczne bez kleikowania

Suchy ekstrakt jasny 1kg

Cukier trzcinowy 1kg

Cukier - ewentualnie

 

 

Chmiele

 

Chmiel Marynka 7%AA - 100g własny

East Kent Goldings - 60g

 

Drożdże

 

Drożdże Abbey II zrobiony starter

 

 

zapomniałem dopisać, wyszło 30BLG... mniej niz zakładałem, myślę że z powodu problemów przy filtracji...

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

warka #56 Porter Bałtycki II

 

Monachijski 5kg

Pilzneński 3kg

Cararoma 0,3kg

Carabelge 0,7kg

Carafa Special 0,3kg

Jęczmień palony 0,3kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

 

Marynka 40g

Helletau trad 30g

Helletau trad 20g

 

 

Wyeast 2633 Octoberfest

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka #57 Witbier V

 

słód pilzneński 1,5kg

Słód carahell 0,1kg

słód pszeniczny 2,5kg

płatki jęczmienne 0,8kg

 

Cukier 0,25kg

 

Chmiele

Chmiel Citra 40g

 

 

Drożdże

Drożdże WLP Saison

 

Inne dodatki

 

Skórka cytryny, świeżo starta 80g

 

Kolendra indyjska 15g

 

Zacieranie

 

60min 66st, 40 min 72st, mashout

 

 

Chmielenie, 4g chmielu co 10min plus 20g na zimno

 

Wyszło 23L 13BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #58 Saison II

 

Słody

 

słód pilzneński 2,7kg

 

płatki owsiane 0,8kg

 

słód pszeniczny 0,6kg

 

słód Carablond 0,8kg

 

słód Carared 0,3kg

 

słód zakwaszający 0,1kg

Chmiele

 

Chmiel Marynka (szyszki) - 30g

 

Chmiel Firsyt GOLD (granulat) - 30g

Chmiel Citra - 10g na zimno

Drożdże

 

Drożdże WLP Saison

Inne dodatki

 

Cukier 0,3kg dodany w 60 minucie gotowania

 

Skórka z cytryny 40g 20g dodane w 45 minucie gotowania

Zacieranie

 

60 minut w 64°C

 

40 minut w 72°C

 

Cmielenie: marynka 60min, First gold, 5g co 10min, Citra na zimno

Edytowane przez seler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.