Skocz do zawartości
Brunow

Zlewać na cichą czy leżakować w lodówce ? Odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Aloha piwosze !

Od tygodnia fermentuje mi Czeski Leżak ( zapiski ).
Receptura mówi: 14 dni burzliwa 10-12C, 14 dni cicha 10-12C.
Piwo tydzień leży w 13C w piwnicy. Ale zbliżają się cieplejsze dni i temperatura podskoczy.
Stąd pytanie - przelewać na cichą i zostawić (co jeśli temperatura wzrośnie zbytnio?) czy przelać na cichą i wsadzić do lodówki ?
Moim pomysłem jest aby potrzymać jeszcze tydzień, aż zejdzie do zakładanych 2BLG, a potem do lodówki i 2C przez dwa tygodnie i potem do butelek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył?

Edytowane przez anmar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył?

Fermentacja trwa dopiero 9 dni. Zeszło do poziomu 3 stopni BLG. Zrobiłem test fermentowalności (FFT) który wykazał 2BLG. Ale jeszcze sprawdzę czy coś ruszył więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×