Jump to content
Sign in to follow this  
Brunow

Zlewać na cichą czy leżakować w lodówce ? Odwieczne pytanie

Recommended Posts

Aloha piwosze !

Od tygodnia fermentuje mi Czeski Leżak ( zapiski ).
Receptura mówi: 14 dni burzliwa 10-12C, 14 dni cicha 10-12C.
Piwo tydzień leży w 13C w piwnicy. Ale zbliżają się cieplejsze dni i temperatura podskoczy.
Stąd pytanie - przelewać na cichą i zostawić (co jeśli temperatura wzrośnie zbytnio?) czy przelać na cichą i wsadzić do lodówki ?
Moim pomysłem jest aby potrzymać jeszcze tydzień, aż zejdzie do zakładanych 2BLG, a potem do lodówki i 2C przez dwa tygodnie i potem do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył?

Edited by anmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył?

Fermentacja trwa dopiero 9 dni. Zeszło do poziomu 3 stopni BLG. Zrobiłem test fermentowalności (FFT) który wykazał 2BLG. Ale jeszcze sprawdzę czy coś ruszył więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...