Jump to content

Pierwsze własne piwo


EmPiw
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Zabieram się niedługo za uwarzenie mojego pierwszego piwa. Będzie to piwo w stylu IPA. Dość sporo naczytałem się o warzeniu jednak bez jakiejkolwiek wiedzy praktycznej ciężko zdecydować się na konkretne kroki, szczególnie jeśli chodzi o chmielenie.

 

Mój startowy plan:

 

Warzenie z ekstraktów

Muntons light LME 3kg oraz 0,5kg Muntons light DME.
Przy około 19l powinieniem uzyskać 15blg (według brewtarget).

 

Jako drożdże Safale US-05

Chmielenie:

Nagoryczke Chinook.
25g na 60 minut.

Następnie przy 30 min
15g Citra

Na 20 min
20g Simcoe

Na 5 minut
20g Citra

Do dyspozycji mam jeszcze chmiel Cascade jako ewentualny zamiennik.

Zastanawiam się jeszcze nad chmieleniem na cichej ile i czy w ogóle chmielić?. Chciałbym aby wyszło coś pijalnego na pierwszy raz, dlatego nie chce za dużo mieszać i ryzykować zakarzeniem lub zniszczeniem piwa.

 

Co o tym myślicie? Coś poprawić, zmienić? 

 

Edited by EmPiw
Link to comment
Share on other sites

Mało chmielu.

Chodzi o smak/aromat? Nie chciałem przesadzić z goryczka na pierwszy raz, według brewtarget powinienem uzyskać nieco ponad 60 IBU.

 

Taka konstrukcja byłaby sensowniejsza?

60 min - 20g chinook

35 min - 20 citra

15 min - 15g simcoe, 15g chinook

5 min - 30 citra

 

do tego dochmielić na cichej?

 

Edited by EmPiw
Link to comment
Share on other sites

Guest Mateusz Włosek

Celujesz w style AIPA. Widełki goryczki masz 40-70 IBU. Wylicz to sobie programem i daj chmiel na zimno do tego by uzyskać bardziej uwydatnione aromaty amerykańskich chmieli. Niektórzy dają 200g chmielu, inni 100g. Zrób taką warkę na jaką jesteś przygotowany. Posmakujesz i następną zrobisz już z poprawką.

Link to comment
Share on other sites

No tak, bo przelanie na cichą i wrzucenie chmielu to strasznie czarna magia. Jak nie chce komplikować to niech wybierze styl, którego nie trzeba chmielić na zimno. Lepiej zrobić łatwiejszy styl porządnie niż kombinować z pseudo-AIPA po jak najmniejszej linii oporu.

Link to comment
Share on other sites

Witam. Proponuje 60 minut - 30 g Chinook, 10 minut - 20/30 g Simcoe i po wyłączeniu palnika 50 g Citra i ewentualnie 50 g Cascade. Chmielilem ostatnio Citra/Cascade na whirpool bez cichej i jest piwko fajne.

Link to comment
Share on other sites

Po moich ostatnich testach dodam iż wrzucenie chmielu na ostatnie minuty czy też whirpool ma się nijak do chmielenia na zimno. Drugą kwestią jest temperatura fermentacji, jeżeli nie poskromisz wzrostu temperatur w pierwszych dniach to zapomnij o efektach z chmielenia na aromat.

Link to comment
Share on other sites

Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu  nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu 

z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? :/

 

 

Faktycznie podszedlem do tematu bardzo ostroznie, nie chcialem przesadzic przy pierwszym razie i wyszlo odwrotnie, bo za malo.

 

Po przemysleniu zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem:

 

60min - 25g chinook

35 min - 10g cascade

25 min - 10g cascade

20 min - 10g cascade

15 min - 15g simcoe

10 min - 15g simcoe

5 min - 15g citra

0 min - 30g citra

 

na zimo - 20g citra

 

Zastanawiam sie jeszcze nad cicha.

 

 

Edited by EmPiw
Link to comment
Share on other sites

 

 

Gawon, dnia 13 kwiecień 2016 - 19:56, napisał: Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu  nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu  z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem?

 

napisałem "po mojemu" z doświadczenia wiem że dając 2x1,7 kg ekstraktu płynnego wychodziło mi 19-20l 11-12blg, suchego nie używałem ale z tego co kojarzę jest mniej "słodki",co prawda nie używałem dokładnie tego co ty podałeś ale raczej aż tak dużych różnic nie ma

z tego co widać zgoda ma podobne obliczenia  

Link to comment
Share on other sites

 

Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu  nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu 

z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? :/

 

 

Faktycznie podszedlem do tematu bardzo ostroznie, nie chcialem przesadzic przy pierwszym razie i wyszlo odwrotnie, bo za malo.

 

Po przemysleniu zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem:

 

60min - 25g chinook

35 min - 10g cascade

25 min - 10g cascade

20 min - 10g cascade

15 min - 15g simcoe

10 min - 15g simcoe

5 min - 15g citra

0 min - 30g citra

 

na zimo - 20g citra

 

Zastanawiam sie jeszcze nad cicha.

 

 

 

 

Strasznie dużo kombinujesz z chmieleniem, 35, 25, 20, 15 min. Nie wiem jakie masz warunki ale jeżeli nie chłodzisz szybko brzeczki to z takiego chmielenia może wyjść ci więcej goryczki niż smaku. Zostaw chmiel od 10 lub 15 minuty a cały Cascade przesuń na cichą będzie z tego więcej pożytku.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu  nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu 

z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? :/

 

 

Faktycznie podszedlem do tematu bardzo ostroznie, nie chcialem przesadzic przy pierwszym razie i wyszlo odwrotnie, bo za malo.

 

Po przemysleniu zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem:

 

60min - 25g chinook

35 min - 10g cascade

25 min - 10g cascade

20 min - 10g cascade

15 min - 15g simcoe

10 min - 15g simcoe

5 min - 15g citra

0 min - 30g citra

 

na zimo - 20g citra

 

Zastanawiam sie jeszcze nad cicha.

 

 

 

 

Strasznie dużo kombinujesz z chmieleniem, 35, 25, 20, 15 min. Nie wiem jakie masz warunki ale jeżeli nie chłodzisz szybko brzeczki to z takiego chmielenia może wyjść ci więcej goryczki niż smaku. Zostaw chmiel od 10 lub 15 minuty a cały Cascade przesuń na cichą będzie z tego więcej pożytku.

 

Zasugerowalem sie "zbyt mala iloscia chmielu" ale z drugiej strony nie chcialem uzyskac za wysokiej goryczki, dlatego tak przekombinowalem. Troche sie tez wzorowalem na innych recepturach, w ktorych zazwyczaj zaczynali chmielenie od 30 minuty.

Ostatecznie przesunalem chmielenie na koncowe minuty gotowania.

Piwo fermentuje juz od 3 dni, pozostalo czekac. Pierwsza lekcja za mna ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Będzie dobrze:) Nie zaglądaj do fermentora, kontroluj temperaturę fermentacji, poczytaj o sprawdzonych metodach filtracji chmielin po cichej fermentacji żeby drobinki chmielu nie dostały się do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Przejście na cichą. 
Trzy dni temu zatrzymała się fermentacja, blg spadło z 15 do 5 i pozostaje bez zmian. Planuję jutro przejść na cichą tylko czy 5 blg to nie za dużo?
Nie zauważyłem żadnych oznak infekcji, piwo jest dosyć słodkawe, brak nieprzyjemnych zapachów, poza drobnymi resztkami drożdży na tafli brzeczki, piwo wydaje się klarowne, brak piany.

Link to comment
Share on other sites

Trochę wysokie to blg jak na US-05. Tydzień temu rozlewałem AIPA na tych drożdżach. Zacieranie na słodko w 67* dało wynik końcowy 3,5. Pokręciłeś ballingometrem w probówce przed odczytem? Bąbelki CO2 podnoszą go lekko do góry co powoduje fałszywy odczyt. Skoro blg od 3 dni jest bez zmian to myślę, że na cichą można śmiało przelewać.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

Full Aroma Hops - przepis jest w tutejszej wiki. American wheat - przepis na blogu homebrewing.pl

Ordinary bitter jakiś.

Ja szedlbym w te stronę - jak najmniej składników, jak najmniej kombinacji.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.