Skocz do zawartości

Browar Bruno


Brunow

Rekomendowane odpowiedzi

#1 American Bitter 12oBLG (TB)
#2 Český Ležák Světlý 12oBLG (TB)
#3 Summer Ale 12oBLG (TB)
#4 Full Aroma Hops 12oBLG

#5 Harcerskie 8oBLG

#6 Witbier 12oBLG
#7 Bohemian German Pils New Wave Hops 16oBLG
#8 Bohemian German Pils 16oBLG

#9 Witbier v2 12oBLG
#10 Black India Pale Ale 15oBLG
#11 Grapefruit India Pale Ale 13oBLG
#12 Czeski Pils 13oBLG
#13 Czeski Pils 12oBLG PIWOWIN
#14 Czeski Pils 11oBLG
#15 Grapefruit APA 12oBLG
#16 Black India Pale Ale 15oBLG v2

#17 Dry Stout 12oBLG
#18 RIS
#19 Żytni Stout
#20 RIS Homebeer
#21 Kremówka
#22 Kwas z aronią
#23 APA -> APA z mango, APA z rozmarynem
#24 RIS V1

#25 Dry Stout z RISa
#26 RIS V2 (30%płatków)
#27

Piwniczka

 

Pracownia

 

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#American Bitter 12oBLG (TB)

Słody:
Pale Ale 3,8kg
Crystal 200 0,2kg

Chmiele:
Apollo 15g

Cascade 20g
Summit 25g

Citra 20g

Drożdże:
Mauribrew Draught

Zacieranie:
65oC - 70 minut

Chmielenie:
Apollo 15g - 60 minut
Cascade 20g 10 minut
Citra 20g - 5 minut
Summit 25g - 3 minuty

Fermentacja:

Burzliwa 19oC - 11dni
Cicha 19oC - 10dni

Butelkowane z użyciem 6g glukozy na litr piwa.

Notatki:

Pierwsza warka. Człowiek się wtedy dużo uczy :) Filtracja mi utknęła i wyszło mi finalnie tylko 14 litrów piwa 15oBLG.
Chmieli użyłem ile miałem więc wyszło mocniejsze i mocniej nachmielone.

Dodatkowo BLG nie zeszło poniżej 6o - nie wiem czy to wina słabych drożdży czy kiepskiego napowietrzenia. Fermentacja burzliwa mało burzliwa.
2 tygodnie po butelkowaniu piwo ładnie się pieni i jest klarowne. Na dnie spory osad. Mogłoby być lepiej nagazowane i niestety wyczuwalny jest zapach i smak drożdży.

post-15869-0-80677000-1460485080_thumb.jpg

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Český Ležák Světlý 12oBLG (TB)
 

Słody:
Pilzneński 3,6kg

Monachijski 0,4kg
Karmeloway jasny 0,15kg

Chmiele:

Premiant 35g
Saaz 40g
Magnum 10g
Hallertau Tradition 40g


Drożdże:
Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager

Dodatki:

Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)

Zacieranie:
51oC - 10 minut

62oC - 40 minut

73oC - 20 minut
78oC - 5 minut

Chmielenie:
Premiant 35g - 60 minut
Magnum 10g - 50 minut
Saaz 15g - 20 minut

Hallertau Tradition 15g -20 minut

Saaz 25g - 10 minut

Hallertau Tradition 25g - 10 minut

 

Fermentacja:

Burzliwa 13oC - 2 tygodnie (2BLG)

Cicha  w lodówce

Notatki:
W czasie fermentacji. FFT - 2BLG, po tygodniu fermentacji BLG zeszło do 3.
Drugie piwo, pierwszy dolniak. Chciałem złapać jeszcze chłodniejsze dni i bez doświadczenia zabrałem się za lagera.
Dodatkowo chciałem podbić chmielowość i dodałem do receptury niemieckie chmiele.
Niestety z nieuwagi wykipiało podczas gotowania i finalnie wyszło 15 litrów piwa 13oBLG.

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Summer Ale  12oBLG (TB)
 

Słody:

Pilzneński 2kg

Pszeniczny 0,3kg

Wiedeński 1,6kg

Karmelowy 30 0,4kg

 

Chmiele:

Galaxy 33g

Motueka 20g

Amarillo 20g


Drożdże:
Fermentis US-05

Dodatki:

Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)
Gips piwowarski

Zacieranie:
63oC - 30 minut

72oC - 30 minut


Chmielenie:

Galaxy 8g - 60 minut

Motueka 20g - 15 minut

Amarillo 20g - 10 minut

Galaxy 25g - 5 minut

 

Fermentacja:

Burzliwa 19oC - tydzień

Cicha 19oC - tydzień

 

Butelkowanie z użyciem 6g/litr

Notatki:

FFT po 3 dniach - 3,5oBLG

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#4 Full Aroma Hops (FAH)  12oBLG
 

Słody:

Pilzneński 4kg

 

Chmiele:

Magnum 10g

Perle 35g

Hallertau Tradition 10g

Saaz 35g

 

Drożdże:
Fermentis S-04

Dodatki:

Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)

Zacieranie:
40oC - 0 minut

61oC - 10 minut

71oC - 45 minut

76oC - 10 minut

 

Chmielenie:

Magnum 10g - 90 minut

Perle 10g - 30 minut

Saaz 10g - 30 minut

Perle 15g - 15 minut

Saaz 15g - 15 minut

 

Perle 10g - 7 dni cichej

Saaz 10g - 7 dni cichej

Hallertau Tradition 10g - 7 dni cichej

 

Fermentacja:

 

Notatki:
Wyszło 19L 11oBLG.

FFT po 4 dniach - 3,5oBLG

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Harcerskie

 

Słody:

Bruntal Pilzneński 1kg

Strzegom Karmel 30 0,5kg

Strzegom Wiedeński 1kg

 

Chmiele:

Magnum Xg

Perle Xg

Hallertau Tradition Xg

Saaz Xg

 

Drożdże:
Świeża gęstwa z FAH - Fermentis S-04

Dodatki:

Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)

Zacieranie:
75oC - x minut

 

Chmielenie:

 

Fermentacja:

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Witbier

 

Słody:

Pilzneński 2,5kg

Płatki pszenne błyskawiczne 2,25kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,25kg

 

Chmiele:

Mandarina Bavaria 

 

Drożdże:

Brewferm Blanche / S-05


Dodatki:

Kolendra indyjska 10g

Suszona skórka pomarańczy 25g

Curacao 10g

Pół torebki herbaty z rumianka


Zacieranie:

55oC - 20 minut

67oC - 75 minut

71oC - 20 minut

76oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

Mandarina Bavaria  15g - 60 minut

Mandarina Bavaria  15g - 10 minut
Kolendra 10g - 5 minut
Skórka suszonej pomarańczy 25g - 5 minut

Curacao 10g - 5 minut
Pół torebki herbaty z rumianka - 5 minut

 

Fermentacja:
Burzliwa 20oC

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#7 Bohemian german Pils New Wave Hops 16oBLG

 

Słody:

Pilzneński 5kg

Monachijski Typ 2 0,5kg

Caramel Pils 0,25kg
Zakwaszający 0,125kg

 

Chmiele:

TNT, Spalt Select, Hallertau Blanc

 

Drożdże:

FM30 - Bohemska rapsodia


 

Zacieranie:

55oC - 10 minut

62oC - 20 minut

75oC - 45 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

TNT 10g - 60 minut
TNT 5g - 45 minut
TNT 5g - 30 minut
Hallertau Blanc 10g - 30 minut
Hallertau Blanc 5g - 20 minut
Hallertau Blanc 5g - 10 minut

Spalt Select 10g - 5 minut
Spalt Select 10g - 3 minut
Spalt Select 10g - 1 minut

 

Fermentacja:
Burzliwa 10,5oC - 2 tygodnie
Cicha 10,5oC - 2 tygodnie

 

Notatki:
16oBLG->7oBLG(błąd?)

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

#8 Bohemian german Pils 16oBLG

 

Słody:

Pilzneński 5kg

Monachijski Typ 2 0,5kg

Caramel Pils 0,25kg
Zakwaszający 0,125kg

 

Chmiele:

Hallertauer Taurus, Tettnanger

 

Drożdże:

FM30 - Bohemska rapsodia


Zacieranie:

55oC - 10 minut

68oC - 60 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

Hallertauer Taurus 10g - 60 minut
Hallertauer Taurus 10g - 45 minut
Hallertauer Taurus 10g - 30 minut
Tettnanger 10g - 30minut
Tettnanger 10g - 20minut
Tettnanger 10g - 10minut

 

Fermentacja:
Burzliwa 10,5oC - 2 tygodnie
Cicha 10,5oC - 2 tygodnie

 

Notatki:
FFT - 4oBLG

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#9 Witbier v2 12oBLG
 

Słody:

Pilzneński 2kg
Pale Ale 0,5kg

Płatki pszenne 2kg

 

Chmiele:

Mandarina Bavaria, Citra

 

Drożdże:

US-05


Dodatki:

Kolendra indyjska 10g

Suszona skórka pomarańczy 20g
Suszona skórka cytryny 20g

Curacao 10g

 


Zacieranie:

65oC - 75 minut

71oC - 20 minut

76oC - mashout

 

Chmielenie i dodatki:

Mandarina Bavaria  15g - 60 minut

Mandarina Bavaria  15g - 30 minut

Mandarina Bavaria  20g - 10 minut
Kolendra 10g - 5 minut
Skórka suszonej pomarańczy 20g - 5 minut

Skórka suszonej cytryny 20g - 5 minut

Curacao 10g - 5 minut

Citra 20g na cichą

 

Fermentacja:
Burzliwa 15-19oC
Cicha 15-19oC

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płatki pszenne dodałeś bez kleikowania? Zatarło się czy w 1h, czy były problemy?

Przez pomyłkę zamówiłem teraz zwykłe.

Ostatnio używałem błyskawicznych - z nimi nie trzeba nic robić.

Pszenice kleikuje się w 60-64oC więc dałem na pełną godzinę w 63-65oC i tyle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Płatki pszenne dodałeś bez kleikowania? Zatarło się czy w 1h, czy były problemy?

Przez pomyłkę zamówiłem teraz zwykłe.

Ostatnio używałem błyskawicznych - z nimi nie trzeba nic robić.

Pszenice kleikuje się w 60-64oC więc dałem na pełną godzinę w 63-65oC i tyle.

Z tymi temperaturami to nie jest tak... Możesz a nawet powinieneś gotować, wtedy na 100% się skleikuje. Nie ma potrzeby używania temperatur z przedziału. Te temperatury są minimalne wymagane do skleikowania, a 100'C jest pewne. Druga sprawa temperatury skleikowania różnią się w zależności od odmiany, warunków wzrostu i wielu innych. Na temat skleikowania skrobi są pisane pracę naukowe.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 Black India Pale Ale 15oBLG

 

Słody:

Pale Ale- 4,5kg
Pilzneński- 1kg
Carahel - 0,5kg
Carafa II Special - 0,5kg
Biscuit - 0,25kg
 

Chmiele:

Chinook, Cascade, Wiliamette, Citra

 

Drożdże:

FM30 - gęstwa


Zacieranie:

68oC - 60 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

33 g - Chinook - 70 min
28 g - Cascade - 45 min
28 g - Wiliamette  - 15 min
28 g - Citra - 5 min
 

Fermentacja:
Burzliwa 10oC - 2 tygodnie
Cicha 10oC - 2 tygodnie

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Grapefruit India Pale Ale 13oBLG

 

Słody:

Pilzneński - 5kg
Płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,5kg
Biscuit - 0,25kg
 

Chmiele:

Citra, Cascade, Chinook, Magnum, Comet

 

Drożdże:

US-05
 

Dodatki:

4 litry - sok grejpfrutowy


Zacieranie:

75oC - 60 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

Magnum - 10g na 60min
Chinook - 10g na 30min
Cascade - 10g na 30min
Citra - 20g na 10min
Comet - 50g na cichą

 

Fermentacja:
Burzliwa 15oC - 1 tydzień
Cicha 15oC - 1 tydzień

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#12 Czeski Pils 13oBLG

 

Słody:

Pilzneński - 5kg
 

Chmiele:

Hallertauer Taurus, Spalt Select, Lubelski

 

Drożdże:

W-34/70
 

Dodatki:

 


Zacieranie:

55oC - 10 minut

62oC - 30 minut

72oC - 30 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

Hallertauer Taurus - 25g na 60min
Spalt Select - 23g na 5min
Lubelski - 25g na 5min

 

Fermentacja:
Burzliwa 8oC - 16 dni
Lagerowanie 0oC - 28 dni

 

Rozlew:
wyszło 25L -> użyto 65g cukru (2,6g/L)

 

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#13 Czeski Pils 12oBLG PIWOWIN
 

Słody:

Pilzneński - 4kg
Monachijski I - 0,4kg
Zakwaszający - 0,1kg
 

Chmiele:

Hallertauer Tradition, Marynka

 

Drożdże:

W-34/70
 

Dodatki:

 


Zacieranie:

63oC - 30 minut

72oC - 30 minut

78oC - 10 minut

 

Chmielenie i dodatki:

Marynka 30g na 60min

Tradition 15g na 15min
Tradition 15g na 5min
Tradition 20g na FO

 

Fermentacja:
Fermentacja 9oC - 5 tygodni
Lagerowanie 0oC - 2 miesiące

 

Rozlew:
wyszło 15L :(

 

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#14 Czeski Pils 11oBLG

Słody:

Pilzneński - 5kg
 

Chmiele:

Magnum, Saaz

 

Drożdże:

W-34/70
 

Dodatki:

 

 

Zacieranie:

63oC - 0 minut

72oC - 0 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

16g - Magnum 60min

25g - Saaz 10min

25g - Saaz 5min

 

Fermentacja:
Fermentacja 9oC - 23 dni
Lagerowanie 0oC - 2 miesiące

 

Rozlew:
 

 

Notatki:

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#15 Grapefruit American Pale Ale 12oBLG

 

Słody:

Pale Ale - 4kg
Karmelowy - 0,4kg
 

Chmiele:

Citra, Simcoe, Palisade, Comet

 

Drożdże:

US-05
 

Dodatki:


Zacieranie:

68oC - 30 minut

72oC - 30 minut

78oC - 0 minut

 

Chmielenie i dodatki:

Simcoe - 10g na 60min
Citra - 10g na 10min
Palisade - 10g na 10min

Citra - 10g na 5min
Palisade - 10g na 5min

Citra - 10g na FO
Palisade - 10g na FO

 

Fermentacja:
Burzliwa 15oC
Cicha 15oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Black India Pale Ale 15oBLG v2

 

Słody:

Pale Ale - 5kg

Carahell - 0,5kg

Carafa II Special - 0,5kg

Biscuit - 0,5kg

 

Chmiele:

Chinook, Cascade, Wiliamette, Citra

 

Drożdże:

US-04


Zacieranie:

72oC - 80 minut

 

Chmielenie i dodatki:

30 g - Chinook - 60 min
15 g - Cascade - 35 min
25 g - Wiliamette  - 15 min
30 g - Citra - 5 min

 

Fermentacja:
Burzliwa 15oC - 10dni
Cicha 15oC

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 Dry Stout 12,5oBLG

 

Słody:

Pale Ale - 2,5kg

Monachijski II - 1,5kg

Jęczmień prażony - 0,3kg

Czekoladowy 400 - 0,2kg

 

Chmiele:

Marynka - 30g

 

Drożdże:

Gęstwa S04


Zacieranie:

 

 

Chmielenie i dodatki:

Całość na 60min

 

Fermentacja:
Burzliwa 16oC
Cicha 15oC

Edytowane przez Brunow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.