Skocz do zawartości
wojto19a

Double Chocolate Milk Stout - prośba o zweryfikowanie receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

co prawda nie jestem tu nowy, ale piszę chyba po raz pierwszy. W tym roku po ładnych kilku latach przerwy ruszyłem na nowo z warzeniem. Od stycznia powstały już 5 warek: IPA, Hefeweizen, Belgian Dubbel, American Wheat i AIPA. W najbliższym czasie planuję uwarzyć podwójnego czekoladowego stouta mlecznego.

 

  Słód PALE ALE Strzegom 2kg,  

Jęczmień PRAŻONY Strzegom 1kg, 

Słód Chocolate FAWCETT 1kg,    

Słód PILZNEŃSKI Strzegom 1kg    

Słód MONACHIJSKI I Strzegom 1kg    

Laktoza 500g    

Mech irlandzki Irish Moss 5g    

Chmiel MARYNKA PL granulat 25g 2015    

Drożdże Irlandzkie ciemności 30ml FM13

 

Planuję plato na poziomie 19* Blg.

 

Reszta jak przy warzeniu Stouta:

Zacieranie:

- przerwa w temperaturze 70°C

- Utrzymywać temperaturę 65°C przez 70 minut lub do negatywnej próby jodowej

- Podnieść temperaturę do 78° C i utrzymywać przez 10 minut

 

Gotowanie:

- Gotować 60 minut

- Dodać chmiel Marynka (25g) natychmiast po doprowadzeniu brzeczki do wrzenia (60 min)

- Po upływie 45 minut dodajemy Mech Irlandzki

Edytowane przez wojto19a

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za mało wiem, żeby się wypowiadać o zasypie zbożowym, więc nich kto inny oceni, ale IMO bardzo dużo palonego dajesz (ostatnio się uczę, że palony to nie to samo co prażony, ale strzegom tak nazywa palony jęczmień), jeszcze przy czekoladowym.
Takie ilości z premedytacją? Może będzie fajne, ale na mój gust po długim leżakowaniu. 
Nie wiem co chcesz osiągnąć tą laktozą, ale u mnie fajny mleczny posmak wychodził przy ilości 0,7 kg lub więcej (czyli jakieś 2 blg) - zwłaszcza przy takiej ilości palonych.

No i drożdży masz mało - jakiś starter?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, faktycznie nie zauważyłem, że wpisałem całość jaką zamówiłem, Jęczmienia Prażonego ma być 0,5kg (zamówiłem 1kg bo różnica w cenie to około 2zł między 0.5 a 1kg a może się jeszcze do czegoś przyda). Laktozą chcę osiągnąć więcej ciała, dopełnić je, zamówiłem jej w sumie 1kg, więc dzięki za poradę, spróbuję dać jej więcej. Co do drożdży to będę robił starter jak zwykle z drożdżami płynnymi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A schemat zacierania i chmielenia przeklejony z Dry Stouta Marxam-Enology :) Nie sądzisz, że za mało chmielu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A schemat zacierania i chmielenia przeklejony z Dry Stouta Marxam-Enology :) Nie sądzisz, że za mało chmielu?

Tak, to jest rozbudowana receptura na ten stout i tam też zamawiam zawsze składniki. Czy za mało chmielu, nie myślę, ten stout ma być czekoladowy, raczej z niską goryczką, jeśli wystarcza do dry stout, to myślę że tutaj również.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie podnieś goryczkę bo takie samo ibu przy 12 a 19 to przepaść :) do 19 blg to spokojnie z 40 - 50 ibu możesz celować. 

 

Laktozy daj 1 kg , przy takim piwie ledwo to poczujesz.

 

Palonych ( czyli w sumie czekoladowego i palonego ) nie przekraczaj raczej 1 kg. 

 

Starter koniecznie, albo lekkie piwo wcześniej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie podnieś goryczkę bo takie samo ibu przy 12 a 19 to przepaść :) do 19 blg to spokojnie z 40 - 50 ibu możesz celować. 

 

Laktozy daj 1 kg , przy takim piwie ledwo to poczujesz.

 

Palonych ( czyli w sumie czekoladowego i palonego ) nie przekraczaj raczej 1 kg. 

 

Starter koniecznie, albo lekkie piwo wcześniej. 

 

Na taką poradę własnie czekałem :). Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×