wojto19a Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 (edited) Cześć, co prawda nie jestem tu nowy, ale piszę chyba po raz pierwszy. W tym roku po ładnych kilku latach przerwy ruszyłem na nowo z warzeniem. Od stycznia powstały już 5 warek: IPA, Hefeweizen, Belgian Dubbel, American Wheat i AIPA. W najbliższym czasie planuję uwarzyć podwójnego czekoladowego stouta mlecznego. Słód PALE ALE Strzegom 2kg, Jęczmień PRAŻONY Strzegom 1kg, Słód Chocolate FAWCETT 1kg, Słód PILZNEŃSKI Strzegom 1kg Słód MONACHIJSKI I Strzegom 1kg Laktoza 500g Mech irlandzki Irish Moss 5g Chmiel MARYNKA PL granulat 25g 2015 Drożdże Irlandzkie ciemności 30ml FM13 Planuję plato na poziomie 19* Blg. Reszta jak przy warzeniu Stouta: Zacieranie: - przerwa w temperaturze 70°C - Utrzymywać temperaturę 65°C przez 70 minut lub do negatywnej próby jodowej - Podnieść temperaturę do 78° C i utrzymywać przez 10 minut Gotowanie: - Gotować 60 minut - Dodać chmiel Marynka (25g) natychmiast po doprowadzeniu brzeczki do wrzenia (60 min) - Po upływie 45 minut dodajemy Mech Irlandzki Edited April 12, 2016 by wojto19a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Za mało wiem, żeby się wypowiadać o zasypie zbożowym, więc nich kto inny oceni, ale IMO bardzo dużo palonego dajesz (ostatnio się uczę, że palony to nie to samo co prażony, ale strzegom tak nazywa palony jęczmień), jeszcze przy czekoladowym.Takie ilości z premedytacją? Może będzie fajne, ale na mój gust po długim leżakowaniu. Nie wiem co chcesz osiągnąć tą laktozą, ale u mnie fajny mleczny posmak wychodził przy ilości 0,7 kg lub więcej (czyli jakieś 2 blg) - zwłaszcza przy takiej ilości palonych. No i drożdży masz mało - jakiś starter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojto19a Posted April 12, 2016 Author Share Posted April 12, 2016 Przepraszam, faktycznie nie zauważyłem, że wpisałem całość jaką zamówiłem, Jęczmienia Prażonego ma być 0,5kg (zamówiłem 1kg bo różnica w cenie to około 2zł między 0.5 a 1kg a może się jeszcze do czegoś przyda). Laktozą chcę osiągnąć więcej ciała, dopełnić je, zamówiłem jej w sumie 1kg, więc dzięki za poradę, spróbuję dać jej więcej. Co do drożdży to będę robił starter jak zwykle z drożdżami płynnymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 A schemat zacierania i chmielenia przeklejony z Dry Stouta Marxam-Enology Nie sądzisz, że za mało chmielu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojto19a Posted April 12, 2016 Author Share Posted April 12, 2016 A schemat zacierania i chmielenia przeklejony z Dry Stouta Marxam-Enology Nie sądzisz, że za mało chmielu? Tak, to jest rozbudowana receptura na ten stout i tam też zamawiam zawsze składniki. Czy za mało chmielu, nie myślę, ten stout ma być czekoladowy, raczej z niską goryczką, jeśli wystarcza do dry stout, to myślę że tutaj również. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Zdecydowanie podnieś goryczkę bo takie samo ibu przy 12 a 19 to przepaść do 19 blg to spokojnie z 40 - 50 ibu możesz celować. Laktozy daj 1 kg , przy takim piwie ledwo to poczujesz. Palonych ( czyli w sumie czekoladowego i palonego ) nie przekraczaj raczej 1 kg. Starter koniecznie, albo lekkie piwo wcześniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojto19a Posted April 13, 2016 Author Share Posted April 13, 2016 Zdecydowanie podnieś goryczkę bo takie samo ibu przy 12 a 19 to przepaść do 19 blg to spokojnie z 40 - 50 ibu możesz celować. Laktozy daj 1 kg , przy takim piwie ledwo to poczujesz. Palonych ( czyli w sumie czekoladowego i palonego ) nie przekraczaj raczej 1 kg. Starter koniecznie, albo lekkie piwo wcześniej. Na taką poradę własnie czekałem . Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.