Jump to content

Double Chocolate Milk Stout - prośba o zweryfikowanie receptury


wojto19a
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

co prawda nie jestem tu nowy, ale piszę chyba po raz pierwszy. W tym roku po ładnych kilku latach przerwy ruszyłem na nowo z warzeniem. Od stycznia powstały już 5 warek: IPA, Hefeweizen, Belgian Dubbel, American Wheat i AIPA. W najbliższym czasie planuję uwarzyć podwójnego czekoladowego stouta mlecznego.

 

  Słód PALE ALE Strzegom 2kg,  

Jęczmień PRAŻONY Strzegom 1kg, 

Słód Chocolate FAWCETT 1kg,    

Słód PILZNEŃSKI Strzegom 1kg    

Słód MONACHIJSKI I Strzegom 1kg    

Laktoza 500g    

Mech irlandzki Irish Moss 5g    

Chmiel MARYNKA PL granulat 25g 2015    

Drożdże Irlandzkie ciemności 30ml FM13

 

Planuję plato na poziomie 19* Blg.

 

Reszta jak przy warzeniu Stouta:

Zacieranie:

- przerwa w temperaturze 70°C

- Utrzymywać temperaturę 65°C przez 70 minut lub do negatywnej próby jodowej

- Podnieść temperaturę do 78° C i utrzymywać przez 10 minut

 

Gotowanie:

- Gotować 60 minut

- Dodać chmiel Marynka (25g) natychmiast po doprowadzeniu brzeczki do wrzenia (60 min)

- Po upływie 45 minut dodajemy Mech Irlandzki

Edited by wojto19a
Link to comment
Share on other sites

Za mało wiem, żeby się wypowiadać o zasypie zbożowym, więc nich kto inny oceni, ale IMO bardzo dużo palonego dajesz (ostatnio się uczę, że palony to nie to samo co prażony, ale strzegom tak nazywa palony jęczmień), jeszcze przy czekoladowym.
Takie ilości z premedytacją? Może będzie fajne, ale na mój gust po długim leżakowaniu. 
Nie wiem co chcesz osiągnąć tą laktozą, ale u mnie fajny mleczny posmak wychodził przy ilości 0,7 kg lub więcej (czyli jakieś 2 blg) - zwłaszcza przy takiej ilości palonych.

No i drożdży masz mało - jakiś starter?

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam, faktycznie nie zauważyłem, że wpisałem całość jaką zamówiłem, Jęczmienia Prażonego ma być 0,5kg (zamówiłem 1kg bo różnica w cenie to około 2zł między 0.5 a 1kg a może się jeszcze do czegoś przyda). Laktozą chcę osiągnąć więcej ciała, dopełnić je, zamówiłem jej w sumie 1kg, więc dzięki za poradę, spróbuję dać jej więcej. Co do drożdży to będę robił starter jak zwykle z drożdżami płynnymi.

Link to comment
Share on other sites

A schemat zacierania i chmielenia przeklejony z Dry Stouta Marxam-Enology :) Nie sądzisz, że za mało chmielu?

Tak, to jest rozbudowana receptura na ten stout i tam też zamawiam zawsze składniki. Czy za mało chmielu, nie myślę, ten stout ma być czekoladowy, raczej z niską goryczką, jeśli wystarcza do dry stout, to myślę że tutaj również.

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie podnieś goryczkę bo takie samo ibu przy 12 a 19 to przepaść :) do 19 blg to spokojnie z 40 - 50 ibu możesz celować. 

 

Laktozy daj 1 kg , przy takim piwie ledwo to poczujesz.

 

Palonych ( czyli w sumie czekoladowego i palonego ) nie przekraczaj raczej 1 kg. 

 

Starter koniecznie, albo lekkie piwo wcześniej. 

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie podnieś goryczkę bo takie samo ibu przy 12 a 19 to przepaść :) do 19 blg to spokojnie z 40 - 50 ibu możesz celować. 

 

Laktozy daj 1 kg , przy takim piwie ledwo to poczujesz.

 

Palonych ( czyli w sumie czekoladowego i palonego ) nie przekraczaj raczej 1 kg. 

 

Starter koniecznie, albo lekkie piwo wcześniej. 

 

Na taką poradę własnie czekałem :). Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.