Brutus Bambus Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Czołem, Chudzi za mną od jakiegoś czasu słód torfowy i chciałbym bo użyć do zrobienia ABW. Celuje w 24 BLG, 17 litrów po gotowaniu. Przy zasypie: 8kg Pale Ale, 1kg Monachijski, 125g Karmelowy bursztynowy, 125g Karmelowy jasny, planuję dodać 125g słodu Whiskey CastleMalting - czy to mało czy dużo, tego właśnie nie wiem. Do gotowania chcę dodać laski wanilii. Ktoś już dodawał? Myślicie, że 3-5 lasek na tyle litrów to będzie OK? Dodatkowo na cichą chcę dodać płatki z beczki po bourbonie macerowane w 12-letniem Glenfidditch (40volt) - tutaj nie wiem, ile ta fermentacja z płatkami powinna trwać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 To wygląda jak Strong Scotch Ale http://www.wiki.piwo.org/Strong_Scotch_Ale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 planuję dodać 125g słodu Whiskey CastleMalting Jak ma być wyraźnie torfowe to walnij tego słodu >50% zasypu czyli raczej kilka kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brutus Bambus Posted April 12, 2016 Author Share Posted April 12, 2016 To wygląda jak Strong Scotch Ale http://www.wiki.piwo.org/Strong_Scotch_Ale To ma być taka amerykańska wariacja: 80 IBU, chmiel USA, drożdże US-05. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.