eXtrim Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Przed zacieraniem zamierzam zrobić warkę z ekstraktów,celuję American Amber Ale 14Blg 60IBUGara jeszcze nie mam, będę warzył w 15 litrowym ( pewnie zagotuję z 12l ),uzupełnię potem wodę do 18l.Chce kupić:Gozdawa - Bursztynowy ekstrakt 1,7 kg - AMBERBruntal - Jasny Ekstrakt 1,7 kg - LIGHTEquinox 50gCascade ?gCitra ?gSAFALE US-05Jeżeli dobrze policzyłem, to do otrzymania 60IBU potrzeba mi 45g Equinoxa,ile dać na aromat i kiedy wrzucić i ile?Chciałbym, żeby nuta owoców tropikalnych była wyraźnie wyczuwalna. Zamawiał ktoś może ostatnio z piwopiweczko, jak funkcjonuje tam wysyła? - chciałbym w ten weekend uwarzyć warkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Zastanów się czy na pewno chcesz użyć ekstraktu Gozdawy... zdarza się często, że ich jakość jest zastanawiająca... (używałem ostatnio ciemnego i miał taki fatalny smak taniego sztucznego miodu...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Zastanów się też, poczytaj o Equinoxie bo to dość specyficzny chmiel, ostry, dominujący w smaku i aromacie niekoniecznie w stronę cytrusów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.