larnacoeur Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Postanowiłem przy ostatniej warce (Polish Ale 12blg) przetestować sobie działanie mchu irlandzkiego.. Po chłodzeniu, standardowo, zlałem brzeczkę do fermentora i najwyraźniej zrobiłem to bardzo nieumiejętnie, bo teraz w fermentorze mam takie pozbijane gluty, które, z tego co czytam, są najprawdopodobniej osadem białkowym. Takie coś jest normalne? Czy po użyciu mchu trzeba stosować jakieś metody filtrowania tych osadów przy przelewaniu do fermentora? Czy te osady mogą jakoś zaszkodzić drożdżom czy piwu ogólnie? Z góry dzięki za podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Zwykła dekantacja po whirpoolu wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted April 11, 2016 Author Share Posted April 11, 2016 No dokładnie tak zrobiłem.. Czyli takie gluty po mchu są akceptowalne w fermentorze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Tak, to jest efekt jego działania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted April 11, 2016 Author Share Posted April 11, 2016 Okej, czy takim razie cicha fermentacja jest tutaj wymagana/wskazana? Bo pierwszy raz nie zamierzałem piwa przelewać do innego fermentora.. Czy te osady opadają pod koniec fermentacji i da się to jakoś w miarę rozsądnie zdekantować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Ja tam olałem totalnie mech irlandzki. Taki sam efekt uzyskuje bez jego zastosowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Białka na dole nie jest problem. To normalny po mech. Tu był eksperyment na ten temat: http://brulosophy.com/2015/03/22/the-impact-of-kettle-trub-part-2-exbeeriment-results/ Ja tam olałem totalnie mech irlandzki. Taki sam efekt uzyskuje bez jego zastosowania Troche wiecej na mech, i jeszcze po żelatyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted April 11, 2016 Author Share Posted April 11, 2016 Ja tam olałem totalnie mech irlandzki. Taki sam efekt uzyskuje bez jego zastosowania No ja wrzuciłem na testy bo znalazłem paczuszkę, którą dostałem od sklepu przy pierwszym zamówieniu. Ogólnie byłem zadowolony z klarowności piw do tej pory.. Poza tym, nie lubię idealnie klarownych piw.. źle mi się kojarzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 u mnie zawsze ten syf opadał na dno gara i w wiadrze tego nie miałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Tak te gluty to białka i to norma po mchu. Ja miałem spore problemy z klarownością piwa ale od kiedy stosuje mech jest dużo lepiej. minus jest taki że jak chcesz dekantować znad tego osadu kotła to jest większy odpad nieraz nawet 3-4 litry. można spróbować filtracji przez pończochy tak jak po chmieleniu na zimno. U mnie jest też jeden problem nie do końca jestem pewny czy to skutek użycia mchu ale pojawia mi się lekkie zmętnienie na zimno, czyli podczas refermentacji w ciepłym piwo jest idealnie klarowne natomiast w wstawieniu do lodówki robi się delikatnie mętne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 Okej, czy takim razie cicha fermentacja jest tutaj wymagana/wskazana? Bo pierwszy raz nie zamierzałem piwa przelewać do innego fermentora.. Czy te osady opadają pod koniec fermentacji i da się to jakoś w miarę rozsądnie zdekantować? Ja ostatnio pierwszy raz korzystałem z mchu i po 8 dniach burzliwej zlewając na cichą miałem cały ten osad na dnie wiadra. Piwo wyszło klarowne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.