Jump to content

Starzenie się piwa - w balonie czy w butelkach?


rumcajs
 Share

Recommended Posts

Powszechnie wiadomo, że piwo lepiej starzeje się w jednym tanku niż w butelkach, pytanie czy to samo tyczy się 12 litrów piwa? 

 

Macie jakąś wiedzę na ten temat/doświadczenie? Uważacie, że lepiej zabutelkować taką ilość piwa czy lepiej zostawić je w balonie? 

 

Chodzi mi konkretniej o 11% RIS-a. 

Link to comment
Share on other sites

W przypadku piwowarstwa domowego pojemność tanku w stosunku do pojemnośc butelki nie robi aż tak dużej różnicy. 

 

Starzenie się w piwa w naszym przypadku głównie koreluje się z temperaturą przechowywania, im wyższa tym piwo szybciej się utleni (nie zależnie od pojemnika).

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Chyba bardziej chodzi o uleżenie sie piwa, niż starzenie w formie utlenienia. Wg mnie ma sens trzymanie mocnych piw w wiekszym jednym pojemniku niz w butelkach bo jak mniemam w butelce zajdzie refermentacja więc i piwo bedzie leżakowac wraz z drożdżami, w przypadku leżakowania piwa zciągniętego po cichej fermentacji tych drożdzy będzie dużo, dużo mniej (bo i refermentacji nie ma) więc i piwo starzeć się bedzie w inny sposób. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.