rumcajs Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Powszechnie wiadomo, że piwo lepiej starzeje się w jednym tanku niż w butelkach, pytanie czy to samo tyczy się 12 litrów piwa? Macie jakąś wiedzę na ten temat/doświadczenie? Uważacie, że lepiej zabutelkować taką ilość piwa czy lepiej zostawić je w balonie? Chodzi mi konkretniej o 11% RIS-a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 (edited) W przypadku piwowarstwa domowego pojemność tanku w stosunku do pojemnośc butelki nie robi aż tak dużej różnicy. Starzenie się w piwa w naszym przypadku głównie koreluje się z temperaturą przechowywania, im wyższa tym piwo szybciej się utleni (nie zależnie od pojemnika). Edited April 12, 2016 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted April 12, 2016 Share Posted April 12, 2016 Chyba bardziej chodzi o uleżenie sie piwa, niż starzenie w formie utlenienia. Wg mnie ma sens trzymanie mocnych piw w wiekszym jednym pojemniku niz w butelkach bo jak mniemam w butelce zajdzie refermentacja więc i piwo bedzie leżakowac wraz z drożdżami, w przypadku leżakowania piwa zciągniętego po cichej fermentacji tych drożdzy będzie dużo, dużo mniej (bo i refermentacji nie ma) więc i piwo starzeć się bedzie w inny sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Powszechnie wiadomo Jakieś źródło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rumcajs Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 Żadne źródło nie przychodzi mi do głowy, ale spotkałem się z tą informacją kilka razy. Jak się na nią natknę kiedyś, to wrzucę tutaj (jeśli wcześniej ktoś tego nie zrobi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Tak samo jak z lagerowaniem, robi sie to zbiorczo nie w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Raczej z przyczyn logistycznych - tank zajmuje mniej miejsca niż skrzynki z butelkami o takiej samej pojemności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rumcajs Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 Zdaje się, że Porter Bałtycki z Podgórza był leżakowany rok w tanku. Nie wydaje mi się, ażeby logistyka była w tym momencie głównym (jeśli jakimkolwiek) wyznacznikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts