Jump to content

Problem z obliczeniem alkoholu


MatKus
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Postanowiłem zrobić bardzo mocnego milk RISa.

 

Po wysładzaniu miałem ok. 28BLG, po odparowaniu około 33BLG (odczyt z balingomierza, bo refraktometr się skończył).

Potem dodałem jeszcze 250g laktozy, co powinno podnieść ekstrakt do około 35BLG.

Operuję tu wartościami "około", bo miałem trochę problemu z pomiarem, ale więcej, niż 1 BLG różnicy w tych wartościach na pewno nie ma.

 

Dziś, po około miesiącu, przelałem na cichą i dodałem płatki dębowe. zmierzyłem przy okazji cukier, i odczyt z refraktometru (balingomierz już oddałem) to 24,2.

 

I tu się zaczyna problem, bo po podstawieniu do wzorów (a później sprawdzeniu kalkulatorami online, jak mi nie wychodziło) po korekcji refraktometru wychodzi mi, że mam teraz okoł 42BLG i nieco ponad (poniżej?) -2,5% alk, co jest oczywistą bzdurą.

 

Ktoś ma jakiś pomysł, jak wyliczyć, ile mam teraz alkoholu i cukru?

Edited by MatKus
Link to comment
Share on other sites

Mi wyszło że masz ok 16-17 blg.

I ok 12% alko.

 

 

bo po podstawieniu do wzorów (a później sprawdzeniu kalkulatorami online, jak mi nie wychodziło)

 

 

Ktoś ma jakiś pomysł

np. zmienić wzór :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.