Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 kwietnia 2015 roku oficjalnie ruszył wągrowiecki browar domowy 10 000 POMYSŁÓW.

Ciekawostka odnośnie nazwy - po uwarzeniu pierwszego piwa zapytałem moją ukochaną czy ma jakiś pomysł na nazwę browaru, gdyż moje wydawały mi się nieco tandetne, "na siłę" i mało uniwersalne. Odpowiedziała z ironią: "dziesięć tysięcy". Pomyślałem - czemu nie!

 

Do tej pory uwarzone:

 

#1 Grodziskie

 

yHvGLHh.jpg

 

Piwo nazywa się Kempingowe, ponieważ początkowo był zamysł, by uwarzyć je na powietrzu, przy kempingu. Plan nie wszedł w życie, ale nazwa i tak pasuje, gdyż ma to być piwo sesyjne, idealne na wszelkie kempingi, grill itd.

 

  Dokładne receptury będę wrzucał od późniejszych warek.

 

Wady: Piwo nie było klarowane ani przechowywane w chłodzie, niestety wyszło za mętne. Przegazowane (był jeden granat w piwnicy). Przesadzona goryczka. Obfita, lecz dziurawa piana.

Poza tym ok i nie ma wątpliwości, że to Grodziskie.

 

#2 Grodziskie

 

cj6aTp0.jpg

 

Nieco mniej glukozy i nachmielenia w porównaniu do poprzedniej warki. Błędem było warzenie tych piw w krótkim odstępie czasowym (ciężko wyciągnąć wnioski).

Wady: nadal za mętne. Nagazowanie idealne jak na Grodzisza (zdarzył się gushing w paru butelkach), choć mogłoby być niższe dla większego komfortu picia. Goryczka nadal nieco za wysoka, dająca nieco ciężkości temu piwu, zamiast orzeźwiać.

Poza tym ok i nie ma wątpliwości, że to Grodziskie. #1 i #2 warka w sumie wyszły bardzo podobnie.

 

#3 Grodziskie

 

AkaBmEz.jpg

 

Tu zaszła zmiana, co do nazwy. Majówkowe z dwóch powodów - warzone podczas majówki wraz z towarzyszem, moim wujkiem o ksywie "Maja".

 

Wady: mętne. Nagazowanie znów za wysokie, butelki musiałem trzymać w lodówce, a i tak notorycznie pojawiał się gushing przy otwieraniu. Goryczka ok. W aromacie i smaku wyszło mocno drożdżowe (znam przyczynę), wędzonka się schowała.

Zdaniem świadomych piwoszy było to najgorsze piwo z tych trzech. Wyszło bardzo kobieco/delikatnie i mniej w stylu. Natomiast zdaniem znajomych "lubujących się w piwie" było najlepsze, bo najbardziej przypominało eurolagera.

Edytowane przez Night Hawk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 Grodziskie

 

etykiety już mi się nie chcę pokazywać, wiadomo jak wygląda

Data warzenia: 28.03.2016

Data rozlewu: 6.04.2016

 

Surowce:

Słód pszeniczny 0,7 kg

Słód pszeniczny wędzony 3,0 kg

Chmiel Sybilla 70 min. 25 g

Chmiel Lubelski 30 min. 5 g

Chmiel Lubelski 10 min. 10 g

Chmiel East Kent Golding 5 min. 15 g

Drożdże Safbrew S-33 11,5 g

 

Zacieranie:

Zasyp wrzucony do wody o temp. 38°C

38°C - przerwa 45 min., podgrzanie do 65°C

65°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 72°C

72°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 78°C

 

Gotowanie: 80 min.

 

Do sklarowania żelatyna na dwa dni cichej.

Fermentacja: 9 dni w temp. 19-20°C

Refermentacja: 150 g glukozy

 

Ekstrakt początkowy: 8,0°Blg

Finalnie otrzymałem 16,5 l gotowego piwa.

 

Piwo wyszło bardo udane, ale nie do końca klarowne i ze sporym osadem drożdżowym.

Zajęło nawet miejsce w finale Grodziskiego Konkursu Piw Domowych. Nie liczyłem na nic, także przejście eliminacji trzeba traktować jako spory sukces.

Edytowane przez Night Hawk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 Grodziskie (nieklasyczne)

 

Eksperymentalna hybryda dwóch styli - Grodziskie oraz American Wheat

 

Data warzenia: 15.04.2017

Data rozlewu: 24.04.2017

 

Surowce:

Słód pszeniczny 3,0 kg

Słód pszeniczny wędzony 1,2 kg

Chmiel Sybilla 60 min. 10 g

Chmiel Amarillo po wyłączeniu palnika 50 g

Drożdże odzyskane z dna kilkudziesięciu butelek Piwa z Grodziska

 

Zacieranie:

Zasyp wrzucony do wody o temp. 38°C

38°C - przerwa 45 min., podgrzanie do 65°C

65°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 72°C

72°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 78°C

 

Gotowanie: 65 min.

 

Do sklarowania żelatyna na dwa dni cichej.

Fermentacja burzliwa w temp. 19-20°C, cicha w 16°C

Refermentacja: 70 g glukozy

 

Ekstrakt początkowy: 9,5°Blg

Finalnie otrzymałem 14 l gotowego piwa (mało ze względu na uciążliwą filtrację).

Edytowane przez Night Hawk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×