Jump to content
Sign in to follow this  
Regis

Dopuszczalna ilość światła

Recommended Posts

Jaka ilość światła jest dopuszczalna podczas fermentacji?

 

Rozpocząłem fermentację burzliwą, przez jeden dzień fermentator (biały, nieprzezroczysty) stał normalnie w pokoju z oknem od północy, później przykryłem go kartonowym pudełkiem - pod przykryciem jednak podnosi temperaturę o jakiś stopień, a wolałbym mieć mniejszą.

 

Czy bez tego pudełka piwo może się naświetlić? Fermentator przezroczysty nie jest, ale jednak sporo światła przepuszcza.

Edited by Regis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieprzeźroczysty fermentor wielokrotnie trzymałem w normalnie oświetlonym pokoju bez przykrycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natomiast ja w zeszłym roku wczesną wiosną wystawiłem nieprzezroczysty fermentor na balkon do "lagerowania". Temperatury były w okolicach 0 stopni - w nocy nieco mniej, w dzień nieco więcej. Efektem był skunks. Podczas fermentacji w pokoju niczego takiego nie zaobserwowałem, ale tam nie stawiam nigdy fermentora w zasięgu bezpośredniego światła słonecznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...