Skocz do zawartości
Regis

Dopuszczalna ilość światła

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka ilość światła jest dopuszczalna podczas fermentacji?

 

Rozpocząłem fermentację burzliwą, przez jeden dzień fermentator (biały, nieprzezroczysty) stał normalnie w pokoju z oknem od północy, później przykryłem go kartonowym pudełkiem - pod przykryciem jednak podnosi temperaturę o jakiś stopień, a wolałbym mieć mniejszą.

 

Czy bez tego pudełka piwo może się naświetlić? Fermentator przezroczysty nie jest, ale jednak sporo światła przepuszcza.

Edytowane przez Regis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nieprzeźroczysty fermentor wielokrotnie trzymałem w normalnie oświetlonym pokoju bez przykrycia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Natomiast ja w zeszłym roku wczesną wiosną wystawiłem nieprzezroczysty fermentor na balkon do "lagerowania". Temperatury były w okolicach 0 stopni - w nocy nieco mniej, w dzień nieco więcej. Efektem był skunks. Podczas fermentacji w pokoju niczego takiego nie zaobserwowałem, ale tam nie stawiam nigdy fermentora w zasięgu bezpośredniego światła słonecznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×