Jump to content

13.08.2010 - IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke


Saks
 Share

Recommended Posts

Dnia 13.08.2010 odbędzie się

IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

 

W tym roku jury będzie oceniało piwa w 5 kategoriach, zgodnych z specyfikacją styli według BJCP*.

A mianowicie będą to trzy kategorie znane z zeszłego roku:

 

1. Weizen ? wg. BJCP styl 15.A Weizen/Weissbier

2. Stout - wg. BJCP styl 13.A Dry Stout

3. Piwo Specjalne Miodowe (piwo z udziałem w składzie miodu pszczelego, na dowolnym piwie bazowym) - wg. BJCP styl 23 SPECIALTY BEER

 

Oraz dwóch nowych kategoriach w których popularyzacji ogromny udział miał patron konkursu Sławomir Pahlke. Są to:

 

4. Koźlak - wg. BJCP styl 5.B Traditional Bock

5. Porter Bałtycki - wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter

 

Dalsze informacje w tym regulamin, karty zgłoszeniowe, adres do wysyłki piw,

dostępne będą na stronie organizatora konkursu w późniejszym terminie.

Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła

www.konfraternia.org

 

Michał Saks

Pełnomocnik Zarządu

Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła

ds. organizacji IV Pomorskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

______________________________________

*BJCP ? Beer Judge Certification Program

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 297
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 4 months later...

można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać.

Link to comment
Share on other sites

można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać.

Absolutna racja! Ja to robię (czasem) dla podkreślania faktu, że warzę piwo jakoś tam zakorzenione w średniowieczu. Powtarzalność jest żadna, a do tego patelnia ma potem umiarkowaną skłonność do pozbycia się nalotu :okey:

Link to comment
Share on other sites

Dlatego ja gdy paliłem słód to w piekarniku na foli aluminiowej. folia won i zero mycia. A i kontrola lepsza bo piekarnik z termostatem :okey:

Dokładnie. Nic tylko namoczyć słód, wrzucić i wyjąć po jakimś czasie (zależy jak bardzo ma się spiec).

Link to comment
Share on other sites

o dodatkowo kontrolując czas temperaturę i zasyp można uzyskać powtarzalność. Ważne żeby na początku go za bardzo nie przypiec i powoli wchodzić z temp bo inaczej z zewnątrz będzie twardy i spalony a w środku będzie zupa. Dokładnie tal jak z bezami :okey:

Link to comment
Share on other sites

Cusz... wolą Pełnomocnika konkursu była wszystko trzasnąć na jednej stronie. Co tysz posłusznie uczyniłem byłem :monster:

 

--

Swoją drogą dowieszę wersje RTF i ODT gdzie trzeba. Nie mając co prawda pewności jak to trawi winda, bo jej nie mam.

Edited by Kanclerz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.