Skocz do zawartości
Malupi

Zbyt wysokie BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Udało mi się zrobić parę warek z ekstraktów - wyszły całkiem fajnie więc pomyślałem o przejściu na wyższy poziom - czyli zacieranie.

 

Na pierwszy ogień wybrałem gotowy zestaw surowców na Dry Stouta. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją (tak mi się przynajmniej wydaje). Tylko pojawił się mały zgrzyt - Po chmieleniu wyszło mi 21 L z bardzo wysokim BLG bo 15 a w recepturze była planowana 12.

Cukromierz mam chyba w porządku - przy poprzednich warkach działał ok.

 

I tu pojawia się pytanie. Gdzie zawaliłem?

Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdzie nie zawaliłeś tylko uzyskałeś wyższą wydajność niż założył producent. Zawsze można dolać wody i rozcieńczyć do zakładanego ekstraktu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

lub zestaw był dla większej objętości

 

21 * 15 = 315 punktów

 

31:12 = 26.25

 

więc 26 litrów na 12 BLG jest tak samo jak 21 litrów na 15 BLG.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za szybką reakcję.

Przyznam, że bez większej refleksji dodałem już drożdże. Więc rozcieńczyć będzie trudno.

 

Mam nadzieję, że produkt finalny będzie się nadawał do picia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cukromierz mam chyba w porządku - przy poprzednich warkach działał ok.

Ze działał, to nie znaczy, że działa. Miałem taki, który przez kilka lat pokazywał prawidłowe odczyty, a potem wszystko się zmieniło. Lepiej sprawdź.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile kg zasyp miałeś? Bo z 4kg takiej wydajności nie wyciagniesz.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile kg zasyp miałeś? Bo z 4kg takiej wydajności nie wyciagniesz.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

3,5 kg pilzneńskiego

1 kg monachijski jasny

0,35 jęczmień palony i 0,2 słodu czekoladowego.

 

Tak się zastanawiam, bo jak pisałem kupiłem gotowy zestaw, to może to być przyczyną. Zestawy układane są tak aby uzyskać planowane BLG przy niższej wydajności - 70 lub trochę mniej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

12 a 15 blg to jest wydajność większą o 25%. Jeśli nawet wydajność 70% powiększymy o 25% wyjdzie Ci zadziwiająco wysoka wydajność na poziomie 88%.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

12 a 15 blg to jest wydajność większą o 25%. Jeśli nawet wydajność 70% powiększymy o 25% wyjdzie Ci zadziwiająco wysoka wydajność na poziomie 88%.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Cukromierz niby działa poprawnie przy temperaturze 20 stopni. Ale na wszelki wypadek zamówiłem już nowy i zobaczę co wyjdzie.

Na razie bulgota radośnie więc nie przeszkadzam.

 

Dzięki wszystkim za pomoc. Dam znać czy wyszło :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki.

nie to, że się czepiam, ale używasz złej argumentacji :)

Wg mnie wydajność 88% to żadne wielkie osiągnięcie nie jest, a na pewno nic nienormalnego,

a poza tym doświadczenie piwowara nie koniecznie jest w związku ze wzrostem wydajności :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Nie odbieram tego jako czepianie się. Uczę się i każda informacja jest cenna.

Tak czy inaczej muszę poczekać i zobaczyć co mi wyjdzie, lub nie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie jest jakaś szczególnie duża wydajność, wychodzi 66% czyli standard.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@dr2 Ja dla mnie 88% to jest kosmiczne osiągnięcie.

@Malupi duże miałeś straty przy filtracji chmielin? Bo u mnie chyba w tym momencie sporo tracę.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@dr2 Ja dla mnie 88% to jest kosmiczne osiągnięcie.

@Malupi duże miałeś straty przy filtracji chmielin? Bo u mnie chyba w tym momencie sporo tracę.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Nie jestem pewien czy wiem o co chodzi. Chmielin miałem mało - bo niewiele wsypałem - Chyba tylko 20 g Marynki na początek gotowania. Przed gotowaniem miałem 25 L. a po gotowaniu i zlewaniu z nad osadu zostało mi ok 21 L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli cukromierz poprawnie działa to pozostaje mi tylko pogratulować aż takiej wydajności przy pierwszym zacieraniu.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli cukromierz poprawnie działa to pozostaje mi tylko pogratulować aż takiej wydajności przy pierwszym zacieraniu.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Też zaczynam obstawiać, że to fart początkującego :)

Czekam właśnie na dostawę kolejnego ale w tym konkretnym przypadku niewiele to chyba pomoże...

Z końcowego BLG ciężko będzie chyba wnioskować jakie było początkowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to ma być to kosmiczne osiągnięcie? Trzeba też wziąć pod uwagę, że to gotowy zestaw i sklep mógł troszkę więcej słodu sypnąć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×