Jump to content
Malupi

Zbyt wysokie BLG

Recommended Posts

Witam,

 

Udało mi się zrobić parę warek z ekstraktów - wyszły całkiem fajnie więc pomyślałem o przejściu na wyższy poziom - czyli zacieranie.

 

Na pierwszy ogień wybrałem gotowy zestaw surowców na Dry Stouta. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją (tak mi się przynajmniej wydaje). Tylko pojawił się mały zgrzyt - Po chmieleniu wyszło mi 21 L z bardzo wysokim BLG bo 15 a w recepturze była planowana 12.

Cukromierz mam chyba w porządku - przy poprzednich warkach działał ok.

 

I tu pojawia się pytanie. Gdzie zawaliłem?

Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za szybką reakcję.

Przyznam, że bez większej refleksji dodałem już drożdże. Więc rozcieńczyć będzie trudno.

 

Mam nadzieję, że produkt finalny będzie się nadawał do picia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukromierz mam chyba w porządku - przy poprzednich warkach działał ok.

Ze działał, to nie znaczy, że działa. Miałem taki, który przez kilka lat pokazywał prawidłowe odczyty, a potem wszystko się zmieniło. Lepiej sprawdź.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile kg zasyp miałeś? Bo z 4kg takiej wydajności nie wyciagniesz.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

3,5 kg pilzneńskiego

1 kg monachijski jasny

0,35 jęczmień palony i 0,2 słodu czekoladowego.

 

Tak się zastanawiam, bo jak pisałem kupiłem gotowy zestaw, to może to być przyczyną. Zestawy układane są tak aby uzyskać planowane BLG przy niższej wydajności - 70 lub trochę mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 a 15 blg to jest wydajność większą o 25%. Jeśli nawet wydajność 70% powiększymy o 25% wyjdzie Ci zadziwiająco wysoka wydajność na poziomie 88%.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 a 15 blg to jest wydajność większą o 25%. Jeśli nawet wydajność 70% powiększymy o 25% wyjdzie Ci zadziwiająco wysoka wydajność na poziomie 88%.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Cukromierz niby działa poprawnie przy temperaturze 20 stopni. Ale na wszelki wypadek zamówiłem już nowy i zobaczę co wyjdzie.

Na razie bulgota radośnie więc nie przeszkadzam.

 

Dzięki wszystkim za pomoc. Dam znać czy wyszło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki.

nie to, że się czepiam, ale używasz złej argumentacji :)

Wg mnie wydajność 88% to żadne wielkie osiągnięcie nie jest, a na pewno nic nienormalnego,

a poza tym doświadczenie piwowara nie koniecznie jest w związku ze wzrostem wydajności :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Nie odbieram tego jako czepianie się. Uczę się i każda informacja jest cenna.

Tak czy inaczej muszę poczekać i zobaczyć co mi wyjdzie, lub nie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dr2 Ja dla mnie 88% to jest kosmiczne osiągnięcie.

@Malupi duże miałeś straty przy filtracji chmielin? Bo u mnie chyba w tym momencie sporo tracę.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dr2 Ja dla mnie 88% to jest kosmiczne osiągnięcie.

@Malupi duże miałeś straty przy filtracji chmielin? Bo u mnie chyba w tym momencie sporo tracę.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Nie jestem pewien czy wiem o co chodzi. Chmielin miałem mało - bo niewiele wsypałem - Chyba tylko 20 g Marynki na początek gotowania. Przed gotowaniem miałem 25 L. a po gotowaniu i zlewaniu z nad osadu zostało mi ok 21 L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli cukromierz poprawnie działa to pozostaje mi tylko pogratulować aż takiej wydajności przy pierwszym zacieraniu.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli cukromierz poprawnie działa to pozostaje mi tylko pogratulować aż takiej wydajności przy pierwszym zacieraniu.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Też zaczynam obstawiać, że to fart początkującego :)

Czekam właśnie na dostawę kolejnego ale w tym konkretnym przypadku niewiele to chyba pomoże...

Z końcowego BLG ciężko będzie chyba wnioskować jakie było początkowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to ma być to kosmiczne osiągnięcie? Trzeba też wziąć pod uwagę, że to gotowy zestaw i sklep mógł troszkę więcej słodu sypnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...