Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tygodniowy pils jest mętny i podjeżdża lekko kanalizą co z tym fantem zrobić?

Fermentowany jest w 12 st C. Co z nim zrobić? W kanał czy próbować ratować? Jeżeli tak to jak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu było warzenie. Dokładniej w niedzielę, fermentacja wystartowała w poniedziałek. Fermentuje w temp 12°C. Z piwem mam taki problem że jest mętne i czuć lekki kanał od niego. Nie jest to jakiś odrzucający zapach ale czuć ze coś jest nie tak.

I tu pytanie co dalej czy zostawić go, czy przedłużyć fermentację, może coś innego żeby go uratować czy wylać ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy przedłużyć fermentację

A chciałeś już kończyć? Zostawić w spokoju na co najmniej 3 tygodnie i potem się dopiero zastanawiać. Domyślam się, że ta kanaliza to siarkowodór, jeśli tak, to minie, nawet w butelkach jeszcze może się zredukować. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To normalny objaw po tygodniu fermentacji lagera. Minimum 2 tyg. fermentacji. Ostanie 2 dni podnieść temp. do ~15°C lub burzliwą wydłużyć do 3 tyg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedną z warek na fermentacji która waliła kanalizą udało się dzięki Rafałowi ze Świdnicy  mi się uratować, poprzez napowietrzanie. Po prostu przelałem parę razy z beczki do beczki i zapach się ulotnił. Tylko uważać na infekcje, ostre piro i (przelewać) napowietrzać. 

Edytowane przez quhcik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja się przejmowałem, jak przy fermentacji dolniakami nie czułem szambowych aromatów. Podczas fermentacji dolniakami jest to według mnie normalne. Intensywność takich aromatów zależy od drożdży, temperatury i napowietrzenia brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×