Jump to content
Honou

Metody wysładzania

Recommended Posts

Witam

 

Mam pytanie odnośnie wysładzania. Oglądając na yt filmy piwowarów ze Stanów, zauważyłem, że większość z nich wysładza wlewając do filtratora na raz całą wodę którą zamierzają wysładzać - czyli spuszcza i zwraca brzeczkę przednią, filtruje do odsłonięcia złoża, wlewa na raz powiedzmy 12 litrów wody, wzruszając jednocześnie złożę i operację powtarza. Na forum wiodącą techniką jest wysładzanie na raty, z dolewaniem 3-4 litrów bez wzruszania złoża filtracyjnego. Czy metody różnią się efektem ? Łatwiej wydaje mi się jest jednak wlać wodę raz i zostawić do osiągnięcia zaplanowanej ilości brzeczki.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wielu tematach tutaj i filmach na yt (chociażby w serii Warzę z Kopyrem), mówi się o wlewani kilku porcji wody tak by nie wzburzyć złoża filtracyjnego i spuszczaniu już przefitrowanej brzeczki pomiędzy kolejnymi dolaniami. Mówiąc o jednorazowym wlaniu wody, mam namyśli, wlanie tych kilkunastu litrów nie patrząc na złoże, ponowne odczekanie 20 minut na jego ułożenie i ponowienie całej procedury, łącznie z zwróceniem brzeczki początkowej. 

 

Ok rozumiem już różnice pojęciowe. Wysładzanie "na raty" w wydaniu amerykańskim z tego co widziałem polega na jednorazowym wlaniu wody, dlatego nie pasowało mi to do żadnej techniki opisywanej tutaj :)

Edited by Honou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to Batch sparge, można swobodnie stosować. Może przebiegać kilku etapowo, np. na 3 razy. Po każdym zalaniu nowej wody, zamieszć złożem i odczekać 15-20min na ułożenie.

Metoda może zwiększać wydajność.

Edited by mazi-1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak wysładzam. Spuszczam brzeczkę przednią do odsłonięcia złoża, potem wlewam całość wody do wysładzania, czekam chwilę i wysładzam dalej tyle ile potrzebuję. Nie zauważyłem żadnych problemów, wydajność wg Brewtarget mam 85-87% więc chyba całkiem niezłą. Polecam, bo tak jest łatwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I assume you speak English due to the fact that you are watching American brewing videos. Denny Conn was the first brewer to begin advocating the batch sparge. This is what I do. My last brew looked like this (17 L batch):

 

Dough in with 9 L   

Batch Sparge with 10 L

Batch Sparge with remainder to hit boil volume

 

If you want to continuously sparge (fly sparge) you need ether a false bottom or a correctly designed manifold or you will get channeling and get terrible efficiency.

 

Many BIAB brewers are doing no-sparge brewing in larger kettles. This would require probably 50-70L of kettle space. They are adding their entire liquor at the start of the mash. This changes the pH and also the enzymatic efficiency but has shown to have no ill effects if you control pH and allow your mashes to complete.

Edited by BretBeermann

Share this post


Link to post
Share on other sites

I assume you speak English due to the fact that you are watching American brewing videos. Denny Conn was the first brewer to begin advocating the batch sparge. This is what I do. My last brew looked like this (17 L batch):

 

Dough in with 9 L   

Batch Sparge with 10 L

Batch Sparge with remainder to hit boil volume

 

If you want to continuously sparge (fly sparge) you need ether a false bottom or a correctly designed manifold or you will get channeling and get terrible efficiency.

 

Many BIAB brewers are doing no-sparge brewing in larger kettles. This would require probably 50-70L of kettle space. They are adding their entire liquor at the start of the mash. This changes the pH and also the enzymatic efficiency but has shown to have no ill effects if you control pH and allow your mashes to complete.

Przepraszam bardzo, ale co to ma znaczyć, dlaczego piszesz po angielsku ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I assume you speak English due to the fact that you are watching American brewing videos. Denny Conn was the first brewer to begin advocating the batch sparge. This is what I do. My last brew looked like this (17 L batch):

 

Dough in with 9 L   

Batch Sparge with 10 L

Batch Sparge with remainder to hit boil volume

 

If you want to continuously sparge (fly sparge) you need ether a false bottom or a correctly designed manifold or you will get channeling and get terrible efficiency.

 

Many BIAB brewers are doing no-sparge brewing in larger kettles. This would require probably 50-70L of kettle space. They are adding their entire liquor at the start of the mash. This changes the pH and also the enzymatic efficiency but has shown to have no ill effects if you control pH and allow your mashes to complete.

Przepraszam bardzo, ale co to ma znaczyć, dlaczego piszesz po angielsku ??

 

 

Bo lepiej piszę po Agielsku, i pan mówi po Angielsku. Pytanie jest na temat piwowarów Amerykanskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecę swój sposób. Prosty, szybki, a przy piwach do, powiedzmy, 18-19 blg praktycznie zawsze celuję w okolice 82% wydajności wg BeerSmith. Przy 25-26 blg spada do ok. 70%.

 

Zaczynając filtrować spuszczam całą brzeczkę przednią z szybkim przepływem, trwa to z 5 minut (oczywiście z zawróceniem 2-3 pierwszych litrów z syfem). Dolewam dokładnie tyle gorącej wody ile jeszcze brzeczki potrzebuję, wszystko mieszam, odczekuję chwilę (max. 5 minut). Spuszczam całość na szybkim przepływie (znowu z zawróceniem). Czyli w zasadzie chyba taki batch sparge na raz. Używam filtratora z rurek do ciepłej wody i filtracja zasypu 50% płatków pszenicznych czy żyta zakończona jest w 20-30 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wysładzam z lenistwa, w sposób ciągły.

Gdy poziom brzeczki zbliża się do młóta, wężykiem z "lidla" ustawionego wyżej, puszczam wodę w podobnym tempie jak odbierana jest brzeczka.

Dla mnie szybko, sprawnie bez zbędnych ceregieli. :D

 

 

przy piwach do, powiedzmy, 18-19 blg praktycznie zawsze celuję w okolice 82% wydajności wg BeerSmith. Przy 25-26 blg spada do ok. 70%.

Wydajności jakie osiągam to ok 90% przy piwach do parunastu blg i ok.75% przy mocarzach. (wg BS)

 

 

 

A wychodzą Ci klarowne piwa?

 

Nie zauważyłem większego wpływu sposobu wysładzania na klarowność brzeczki, ale zawsze możesz zrobić taki test i go opisać :smilies:

bo myślę, że włos zawsze można dzielić na czworo, ale zdecydowanie większy wpływ na klarowność mają inne czynniki.

 

No, ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam filtr z odlotu. Przy próbie zamieszania złoża wężyk się zaplątał. Musiałem przelewać do innego pojemnika i z niego jeszcze raz do filtratora.

Jaki macie sposób na mieszanie złoża tak aby nie ruszyć wężyka?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jaki macie sposób na mieszanie złoża tak aby nie ruszyć wężyka?

Tak jak pisałem wyżej, nie mieszać wysładzać ciągle :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysladzam ciągle - raz spróbowałem wysładzania na raty i miałem problem. Przy kolejnej warce spróbuję jeszcze raz - tym razem wleje cała wodę i lekko zamieszam tak aby nie ruszyć oplotu. Ps chyba patent z drutem się sprawdzi.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...