Jump to content

Ocena gęstwy


Regis
 Share

Recommended Posts

To mój pierwszy post tutaj, a więc witam wszystkich.

 

Mam pytanie odnośnie prawidłowego smaku i zapachu gęstwy. Dostałem ją od kolegi tydzień temu, nie była oczyszczana (stała u niego kilka dni po zebraniu) i raz ją przepłukałem starając się zachować jak najlepszą sterylność.

 

Jutro mam zamiar jej użyć i postanowiłem sprawdzić w jakim jest stanie, drożdże osiadły, nad nimi była lekko mętna woda. Zapach delikatnie cytrusowy (gęstwa pochodzi z piwa o takim aromacie), woda w smaku bardzo delikatnie kwaśna/cytrusowa, przypomina posmak piwa, z którego pochodzi. Po wypluciu na języku pozostaje tylko gorzki smak.

 

Z tego co wyczytałem, trzeba uważać na ocet i kwaśny smak. Czy cytrusowy zapach i delikatnie kwaśny smak (intensywność podobna do plasterka cytryny w szklance wody) są normalne? Drożdże mogły przejąć to z piwa/chmielu?

Edited by Regis
Link to comment
Share on other sites

Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko.

Bez przesady. Wiadome, że najlepsza jest jeszcze 'ciepła' ale tydzień to nie dramat.

Link to comment
Share on other sites

Nie dramat tylko zwiększone ryzyko, z mojego doświadczenia piwa na 1-2 tyg. gęstwach wychodziły jakoś często gorsze ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nic nie musisz czekać. Niektórzy praktykują zostawianie gęstwy na dnie fermentora i zlewanie na to nowej brzeczki.

Jeśli masz zebraną gęstwę to z powodzeniem możesz ją zadać do nowego piwa (im swieższa tym lepsza).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.