Jump to content

Wzburzenie osadu


seler
 Share

Recommended Posts

Grodziskie i tak będzie mętne.

Akurat grodziskie, mimo, że to piwo pszeniczne, to powinno być klarowne. Stąd m.in klarowanie żelatyną czy karukiem.

Tak czy inaczej, wzburzenie piwa na dwa dni przed butelkowaniem to na pewno nie jest problemem. Osad jeszcze zdąży osiąść.

A zresztą, tak jak napisał cieplyl nawet jeśli dostanie się do butelek trochę więcej drożdży to nic się wielkiego nie stanie. Chyba nie planujesz tego piwa leżakować latami... :smilies:

Link to comment
Share on other sites

W fermentatorze na burzliwej na dwa dni przed zabutelkowaniem (grodziskie) przy przenoszeniu wzburzył się osad. Czy będzie miało to wpływ na smak piwa?

Drożdże opadają na dno, bo flokulują, czyli sklejają się w większe kulki. Jak takie kulki wzburzysz, to i tak szybko znowu opadną na dno, tak, że nie masz co się przejmować. Ja czasem przenoszę 2 godziny przed butelkowaniem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.