Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa.

 

13 kg pale ale
0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light
0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom
0,4kg Płatki jęczmienne   
0,5kg Płatki żytnie
100g Płatki dębowe Sherry/Whisky
 

W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle.

Drożdże to: S-04

 

Celuję w jakieś 20 BLG
 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znowu mocarz zaszczepiony żorżami z torebki. Łatwiej kliknąć nowy temat niż przetrząsnąć forum...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa.

 

13 kg pale ale

0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom

0,4kg Płatki jęczmienne   

0,5kg Płatki żytnie

100g Płatki dębowe Sherry/Whisky

 

W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle.

Drożdże to: S-04

 

Celuję w jakieś 20 BLG

 

Receptura na 40 l? Do takiej ilości gęstwa będzie lepsza, pozatym można podzielić na dwa fermentory i różnymi szczepami fermentować (oczywiście przy użyciu gęstwy).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa.

 

13 kg pale ale

0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom

0,4kg Płatki jęczmienne   

0,5kg Płatki żytnie

100g Płatki dębowe Sherry/Whisky

 

W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle.

Drożdże to: S-04

 

Celuję w jakieś 20 BLG

 

Receptura na 40 l? Do takiej ilości gęstwa będzie lepsza, pozatym można podzielić na dwa fermentory i różnymi szczepami fermentować (oczywiście przy użyciu gęstwy).

 

Tak na 40 litrów. Nie mam bardzo pomysłu na inne drożdże, poza tym się już raz wykosztowałam na drożdże do weizena i tak trochę jestem w tych klimatach uwięziona bo szkoda gęstwy po płynnych wyrzucić. Raczej w płynne jeśli bym się bawiła to tylko jeden szczep, drugą warkę bym zrobiła na suchych, bo niestety to generuje koszty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po przerobieniu piwa 20°Blg już drożdże średnio się nadają na kolejne warki. Może jakiś dobry piwowar z okolicy ma coś i się z Tobą podzieli drożdżami. Jeśli chodzi o S-04 to spoko. Powinny pasować.

 

Jeśli chodzi o słody to bym wymienił karmel ze Strzegomia na Caraaroma albo jakiś Crystal. Reszta powinna być ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyrzuć ten coffe light, zamiast płatków żytnich daj owsiane, zamiast magnum daj też magnat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyrzuć płatki wszystkie. Daj pół kilo jakiegoś fajnego cukru. I niech postoi z pół roku, albo nawet rok w zmiennej temperaturze. Ładnie się zestarzeje.

 

A, karmelowy właściwie też niepotrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×