Jump to content
Echallin

Old Ale

Recommended Posts

Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa.

 

13 kg pale ale
0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light
0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom
0,4kg Płatki jęczmienne   
0,5kg Płatki żytnie
100g Płatki dębowe Sherry/Whisky
 

W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle.

Drożdże to: S-04

 

Celuję w jakieś 20 BLG
 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa.

 

13 kg pale ale

0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom

0,4kg Płatki jęczmienne   

0,5kg Płatki żytnie

100g Płatki dębowe Sherry/Whisky

 

W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle.

Drożdże to: S-04

 

Celuję w jakieś 20 BLG

 

Receptura na 40 l? Do takiej ilości gęstwa będzie lepsza, pozatym można podzielić na dwa fermentory i różnymi szczepami fermentować (oczywiście przy użyciu gęstwy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa.

 

13 kg pale ale

0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom

0,4kg Płatki jęczmienne   

0,5kg Płatki żytnie

100g Płatki dębowe Sherry/Whisky

 

W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle.

Drożdże to: S-04

 

Celuję w jakieś 20 BLG

 

Receptura na 40 l? Do takiej ilości gęstwa będzie lepsza, pozatym można podzielić na dwa fermentory i różnymi szczepami fermentować (oczywiście przy użyciu gęstwy).

 

Tak na 40 litrów. Nie mam bardzo pomysłu na inne drożdże, poza tym się już raz wykosztowałam na drożdże do weizena i tak trochę jestem w tych klimatach uwięziona bo szkoda gęstwy po płynnych wyrzucić. Raczej w płynne jeśli bym się bawiła to tylko jeden szczep, drugą warkę bym zrobiła na suchych, bo niestety to generuje koszty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po przerobieniu piwa 20°Blg już drożdże średnio się nadają na kolejne warki. Może jakiś dobry piwowar z okolicy ma coś i się z Tobą podzieli drożdżami. Jeśli chodzi o S-04 to spoko. Powinny pasować.

 

Jeśli chodzi o słody to bym wymienił karmel ze Strzegomia na Caraaroma albo jakiś Crystal. Reszta powinna być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyrzuć płatki wszystkie. Daj pół kilo jakiegoś fajnego cukru. I niech postoi z pół roku, albo nawet rok w zmiennej temperaturze. Ładnie się zestarzeje.

 

A, karmelowy właściwie też niepotrzebny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...