Jump to content
sermon01

BELGIAN WIT M21 Mangrove Jack's

Recommended Posts

Ja ostatnio, ale mogę jedynie stwierdzić, że szybko i ładnie ruszyły :) Dziś mija 2-gi tydzień fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goździk i banany? Jesteś pewien że to te drożdże? D: Mam je i chcę odpalić wita (chociaż szczerze się zastanawiam po używaniu wybitnie gównianych West Coast z tej firmy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak szybko startują to się jednak skuszę. Trzeba będzie sprawdzić te banany, nawet bym nie był zły :D Ktoś może potwierdzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałem nimi w 18C i z 12blg zeszły tylko do 4,5blg. Nasuwa się kilka wniosków co do tego. Co do goździka to przy próbkach nie wyczułem go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj butelkowałem wita na tych drożdżach. Z 14 zeszły do 4 blg. Praktycznie przez cała burzliwa waliły jajem, ale przy butelkowaniu nic takiego już nie stwierdziłem. Młode piwo bardzo przyjemne, za 2 tygodnie otworze butelkę.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przelewaliście na cichą? Ja planowałem przedłużyć burzliwą do 2 tyg. i na ostatnie kilka dni przenieść do piwnicy, w której jest z 16 stopni.

 

Ja nie, wg zapisków po 20 dniach zabutelkowałem bez cichej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał ktoś kłopoty z siarką z tymi drożdzami? W drugim dniu burzliwej zaczęło dawać z rury zgniłym jajem.

Spróbowałem wczoraj pierwsza butelkę i siarkowodór niewyczuwalny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znowu MJ zawaliły. Tym razem Wit 11 przegazował się w butelkach. Burzliwa 16 dni. FG 3,1 Blg. A cukru tylko na 2,4 vol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.

To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.

To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy.

 

Trzymać tak długo aż skończą fermentację. Przyczyn niedofermentowania może być wiele. Nie określisz tego tylko czasem trwania fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymać tak długo aż skończą fermentację. Przyczyn niedofermentowania może być wiele. Nie określisz tego tylko czasem trwania fermentacji.

 

Jak najbardziej. Tylko średnio rozumiem dlaczego bronisz paczki grzybów. Wszystkie ales robię w bardzo podobny sposób, może poza wyjątkami, a te jako jedyne odstawiają taki cyrk. Po internetach czytałem, że nie tylko u mnie, co potwierdziłem robiąc na nich kolejne piwo. To trzymałem 3 tygodnie na burzliwej, bo dwa razy pojawiła się piana. Jeśli używałeś tych drożdży i byłeś zadowolony, to podrzuć jakieś protipy. Mogą się komuś przydać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...