Skocz do zawartości
sermon01

BELGIAN WIT M21 Mangrove Jack's

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio, ale mogę jedynie stwierdzić, że szybko i ładnie ruszyły :) Dziś mija 2-gi tydzień fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To pewnie za 2 - 2,5 tygodnia będzie. Porównam sobie z poprzednim witbierem na FM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@mgrabow1 jak wrażenia? lub ktoś inny podzieli się nimi

Edytowane przez boniek4

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Goździk i banany? Jesteś pewien że to te drożdże? D: Mam je i chcę odpalić wita (chociaż szczerze się zastanawiam po używaniu wybitnie gównianych West Coast z tej firmy).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z wystartowaniem problemu nie było. W sobotę zadane o 17, w niedzielę rano piana była tak na max 2 cm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak szybko startują to się jednak skuszę. Trzeba będzie sprawdzić te banany, nawet bym nie był zły :D Ktoś może potwierdzić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentowałem nimi w 18C i z 12blg zeszły tylko do 4,5blg. Nasuwa się kilka wniosków co do tego. Co do goździka to przy próbkach nie wyczułem go.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miał ktoś kłopoty z siarką z tymi drożdzami? W drugim dniu burzliwej zaczęło dawać z rury zgniłym jajem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj butelkowałem wita na tych drożdżach. Z 14 zeszły do 4 blg. Praktycznie przez cała burzliwa waliły jajem, ale przy butelkowaniu nic takiego już nie stwierdziłem. Młode piwo bardzo przyjemne, za 2 tygodnie otworze butelkę.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A przelewaliście na cichą? Ja planowałem przedłużyć burzliwą do 2 tyg. i na ostatnie kilka dni przenieść do piwnicy, w której jest z 16 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A przelewaliście na cichą? Ja planowałem przedłużyć burzliwą do 2 tyg. i na ostatnie kilka dni przenieść do piwnicy, w której jest z 16 stopni.

 

Ja nie, wg zapisków po 20 dniach zabutelkowałem bez cichej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miał ktoś kłopoty z siarką z tymi drożdzami? W drugim dniu burzliwej zaczęło dawać z rury zgniłym jajem.

Spróbowałem wczoraj pierwsza butelkę i siarkowodór niewyczuwalny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znowu MJ zawaliły. Tym razem Wit 11 przegazował się w butelkach. Burzliwa 16 dni. FG 3,1 Blg. A cukru tylko na 2,4 vol.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znowu MJ zawaliły. Tym razem Wit 11 przegazował się w butelkach. Burzliwa 16 dni. FG 3,1 Blg. A cukru tylko na 2,4 vol.

To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.

To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.

To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy.

 

Trzymać tak długo aż skończą fermentację. Przyczyn niedofermentowania może być wiele. Nie określisz tego tylko czasem trwania fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzymać tak długo aż skończą fermentację. Przyczyn niedofermentowania może być wiele. Nie określisz tego tylko czasem trwania fermentacji.

 

Jak najbardziej. Tylko średnio rozumiem dlaczego bronisz paczki grzybów. Wszystkie ales robię w bardzo podobny sposób, może poza wyjątkami, a te jako jedyne odstawiają taki cyrk. Po internetach czytałem, że nie tylko u mnie, co potwierdziłem robiąc na nich kolejne piwo. To trzymałem 3 tygodnie na burzliwej, bo dwa razy pojawiła się piana. Jeśli używałeś tych drożdży i byłeś zadowolony, to podrzuć jakieś protipy. Mogą się komuś przydać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę że był zadowolony z efektów tych drożdży. Wiadomo że plynne byłyby lepsze ale z sucharow to raczej nic lepszego nie dostaniesz do wit-a

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×