Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nazywam się Robert:)

 

Na początek mam jedno pytanie. Dopiero zaczynam przygodę z domowym piwowarstwem i na pierwszy ogień poszło Belgian Blonde Ale. wydaje mi się, że wszystko co chciałem wiedzieć udało mi się tu znaleźć i m.in. dlatego zarejestrowałem się na tym forum. Pytanie moje jest dosyć banalne. Dedykowanym dla tego piwa produktem do fermentacji jest cukier kandyzowany, ale zastanawiam się, czy refermentacja może być glukozą. Jeśli tak, to czy można ją wsypać bezpośrednio do butelki i ile jej wsypać 0,5l.

 Jeśli ktoś już o to pytał, to przepraszam, ale nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do refermentacji zwykły, biały cukier. Użyj sobie kalkulatora (tylko niekoniecznie sugeruj się widełkami dla stylów).

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

W sensie zwykły, biały cukier jest lepszy niż glukoza do tego, czy poprostu zwykły cukier wystarczy? Pytam, bo glukozę dostałem w prezencie i nie wiem, czy ją póki co zostawić, czy mogę ją użyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak masz to możesz użyć, ale generalnie jest droższa a efekt ten sam.

Dzięki, zatem wszystko jasne :)

Edytowane przez Banan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Glukoza jako surowiec do refermentacji jest szybciej przyswajana przez drożdże niż cukier - takie mam obserwacje po swoich piwach, które na glukozie były nagazowane 1-2 tygodnie wcześniej niż na cukrze. Różnica jest tym większa im wyższe BLG startowe brzeczki, a zanika (do 2-4 dni) przy piwach 10-11 BLG.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×