Jump to content
Banan

Belgian Ale- refermentacja

Recommended Posts

Witam, nazywam się Robert:)

 

Na początek mam jedno pytanie. Dopiero zaczynam przygodę z domowym piwowarstwem i na pierwszy ogień poszło Belgian Blonde Ale. wydaje mi się, że wszystko co chciałem wiedzieć udało mi się tu znaleźć i m.in. dlatego zarejestrowałem się na tym forum. Pytanie moje jest dosyć banalne. Dedykowanym dla tego piwa produktem do fermentacji jest cukier kandyzowany, ale zastanawiam się, czy refermentacja może być glukozą. Jeśli tak, to czy można ją wsypać bezpośrednio do butelki i ile jej wsypać 0,5l.

 Jeśli ktoś już o to pytał, to przepraszam, ale nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do refermentacji zwykły, biały cukier. Użyj sobie kalkulatora (tylko niekoniecznie sugeruj się widełkami dla stylów).

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

W sensie zwykły, biały cukier jest lepszy niż glukoza do tego, czy poprostu zwykły cukier wystarczy? Pytam, bo glukozę dostałem w prezencie i nie wiem, czy ją póki co zostawić, czy mogę ją użyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukoza jako surowiec do refermentacji jest szybciej przyswajana przez drożdże niż cukier - takie mam obserwacje po swoich piwach, które na glukozie były nagazowane 1-2 tygodnie wcześniej niż na cukrze. Różnica jest tym większa im wyższe BLG startowe brzeczki, a zanika (do 2-4 dni) przy piwach 10-11 BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...