Skocz do zawartości
krachnagieldzie1

West Coast IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Ahoj!
Pozwolę sobie wrzucić drugą recepturę do oceny. Chciałbym uwarzyć rześką west coast ipe coś a la Modern Drinking.
Przeszukałem temat i zestawiłem taki przepis:

Oczekiwana ilość 20-22L

Słód pilzeński - 4 kg

Weyermann - Carapils - 1,5
(zastanawiam się, czy nie dodać 0,5kg słodu pszenicznego)


zacieranie:  66st - 60
                   72st- 5 min


Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU):

100 g Mosaic na ostatnie 15 minut (tutaj mam wątpliwości, czy sypnąć wszystko, czy stopniować wsypując np. co 5 minut do końca gotowania)


cicha (5 dni przed butelkowaniem)

100 g Mosaic

 

Drożdże US05

Burzliwa w temp ok 19-20st
Cicha 10-14dni w temp ok 19-20stst

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1,5kg Carapils? To dużo za dużo. West Coast jest wytrawne, możesz zacierać w trochę niższej temperaturze. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za dużo carapilsa, temperaturę fermentacji można by obniżyć jeszcze o te 2~°C. Chmielu lepiej dać więcej np. na 5 czy 0 minut, a najlepiej jeszcze hop stand.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć na 60 minut chmiel do uzyskania zakładanego IBU, a całą resztę przesuń na hopstand i na cichą (w proporcji 1:2, 1:3, jak tam wolisz).

 

Carapils zredukuj mocno, myslę, że 0,5kg to już i tak za dużo. Pszeniczny może być jak najbardziej.

 

Ta temperatura na burzliwą to otoczenia? Jeśli tak to trochę za ciepło, idealnie byłoby gdzieś 15-17C.

 

Możesz też część pale ale zamienić na biały cukier (ok. 0,5kg), jak west coast to west coast.

Edytowane przez Jasiu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej. Ja bym robił na samym pale ewentualnie jak chcesz sypać pszenicę to lepiej sypnąć żytniego, trochę zaokrągli smak. wszystko z "cara" w nazwie do tego stylu bym odpuścił. proponuję zacierać w 64 stopniach. co do chmielenia to dorzucił bym jeszcze coś na 5 i 0 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi.
Czyli zacierać w 62 raczej?
Temperatura na burzliwą, to temperatura pokojowa, ale z tym nie będzie problemu- mam piwnicę z temp. ok 15-16 stopniAle czy drożdże bezproblemowo wystartują wtedy?

Co do słodów, to lepiej pilzneński czy pale ale? I ewentualnie dorzucić np. 0,5 kg pszenicznego albo żytniego, czy  raczej 1kg?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam piwnicę z temp. ok 15-16 stopniAle czy drożdże bezproblemowo wystartują wtedy?

Jeśli fermentacja podnosi T w fermentorze, to wszystko znacznie lepiej przebiegnie w piwnicznym 15-16.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

15-16 będzie idealnie, jak burzliwa zacznie zwalniać to przenieś wiadro do 19-20.

 

Pilzneński vs pale ale w tak mocno chmielonym piwie raczej nie stanowi dużej różnicy, ja częściej robię na pilzneńskim, bo wole jaśniejsze. 

 

Pszeniczny na spoko możesz sypnąć do 1 kg. Małych dodatków żytniego nigdy nie stosowałem, albo opór albo wcale. :) Do "west coast" raczej nie pasuje.

 

Zacznij zacierać w jakichś 66, bo temperatura Ci spadnie w trakcie tych 60 minut.

Edytowane przez Jasiu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obejrzyj sobie na yt wykłady Czesława Dziełaka z Warszawskiego Festiwalu Piwa. Naprawdę warto poświęcić te 4godz;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×