Jump to content
Sign in to follow this  
krachnagieldzie1

West Coast IPA

Recommended Posts

Ahoj!
Pozwolę sobie wrzucić drugą recepturę do oceny. Chciałbym uwarzyć rześką west coast ipe coś a la Modern Drinking.
Przeszukałem temat i zestawiłem taki przepis:

Oczekiwana ilość 20-22L

Słód pilzeński - 4 kg

Weyermann - Carapils - 1,5
(zastanawiam się, czy nie dodać 0,5kg słodu pszenicznego)


zacieranie:  66st - 60
                   72st- 5 min


Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU):

100 g Mosaic na ostatnie 15 minut (tutaj mam wątpliwości, czy sypnąć wszystko, czy stopniować wsypując np. co 5 minut do końca gotowania)


cicha (5 dni przed butelkowaniem)

100 g Mosaic

 

Drożdże US05

Burzliwa w temp ok 19-20st
Cicha 10-14dni w temp ok 19-20stst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuć na 60 minut chmiel do uzyskania zakładanego IBU, a całą resztę przesuń na hopstand i na cichą (w proporcji 1:2, 1:3, jak tam wolisz).

 

Carapils zredukuj mocno, myslę, że 0,5kg to już i tak za dużo. Pszeniczny może być jak najbardziej.

 

Ta temperatura na burzliwą to otoczenia? Jeśli tak to trochę za ciepło, idealnie byłoby gdzieś 15-17C.

 

Możesz też część pale ale zamienić na biały cukier (ok. 0,5kg), jak west coast to west coast.

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Ja bym robił na samym pale ewentualnie jak chcesz sypać pszenicę to lepiej sypnąć żytniego, trochę zaokrągli smak. wszystko z "cara" w nazwie do tego stylu bym odpuścił. proponuję zacierać w 64 stopniach. co do chmielenia to dorzucił bym jeszcze coś na 5 i 0 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.
Czyli zacierać w 62 raczej?
Temperatura na burzliwą, to temperatura pokojowa, ale z tym nie będzie problemu- mam piwnicę z temp. ok 15-16 stopniAle czy drożdże bezproblemowo wystartują wtedy?

Co do słodów, to lepiej pilzneński czy pale ale? I ewentualnie dorzucić np. 0,5 kg pszenicznego albo żytniego, czy  raczej 1kg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

mam piwnicę z temp. ok 15-16 stopniAle czy drożdże bezproblemowo wystartują wtedy?

Jeśli fermentacja podnosi T w fermentorze, to wszystko znacznie lepiej przebiegnie w piwnicznym 15-16.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15-16 będzie idealnie, jak burzliwa zacznie zwalniać to przenieś wiadro do 19-20.

 

Pilzneński vs pale ale w tak mocno chmielonym piwie raczej nie stanowi dużej różnicy, ja częściej robię na pilzneńskim, bo wole jaśniejsze. 

 

Pszeniczny na spoko możesz sypnąć do 1 kg. Małych dodatków żytniego nigdy nie stosowałem, albo opór albo wcale. :) Do "west coast" raczej nie pasuje.

 

Zacznij zacierać w jakichś 66, bo temperatura Ci spadnie w trakcie tych 60 minut.

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obejrzyj sobie na yt wykłady Czesława Dziełaka z Warszawskiego Festiwalu Piwa. Naprawdę warto poświęcić te 4godz;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...