Jump to content
krachnagieldzie1

RED IPA- ocena receptury

Recommended Posts

Czołem wszystkim!
Przymierzam sie do uwarzenia pierwszej warki z własnej receptury. Chciałbym uzyskać dosyć intensywną i aromatyczną red ipe ok. 15 blg
Wymyśliłem sobie taką recepturę, co o niej myślicie, co ewentualnie pozmieniać?
Wszelka krytyka/rady/sugestie mile widziane :)


Oczekiwana ilość 20-22L

Słód Pale Ale - 5 kg

karmelowy czerwony - 0,5 kg

Strzegom Monachijski typ II - 0,5 kg
Weyermann - Carared - 0,3 kg

zacieranie:  62st - 45 min
                  68st - 15 min
                  72st- 5 min


Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU):

El Dorado 30g – 60min

Amarillo 30g – 15min

Amarillo 10g – 10min

Amarillo 10g – 5min

El Dorado 20g - 0min


cicha (5 dni przed butelkowaniem)

El Dorado 50g, Zythos 50g

 

Drożdże US05

Burzliwa w temp ok 19-20st
Cicha 10-14dni w temp ok 19-20stst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale odradzam używania mocno palonych słodów. Ja do swojego alta wrzuciłem 50g carafa III special na 20 ostatnich minut przy ponad 20 litrach i wyszła mi ciemna miedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...