Skocz do zawartości
krachnagieldzie1

RED IPA- ocena receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim!
Przymierzam sie do uwarzenia pierwszej warki z własnej receptury. Chciałbym uzyskać dosyć intensywną i aromatyczną red ipe ok. 15 blg
Wymyśliłem sobie taką recepturę, co o niej myślicie, co ewentualnie pozmieniać?
Wszelka krytyka/rady/sugestie mile widziane :)


Oczekiwana ilość 20-22L

Słód Pale Ale - 5 kg

karmelowy czerwony - 0,5 kg

Strzegom Monachijski typ II - 0,5 kg
Weyermann - Carared - 0,3 kg

zacieranie:  62st - 45 min
                  68st - 15 min
                  72st- 5 min


Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU):

El Dorado 30g – 60min

Amarillo 30g – 15min

Amarillo 10g – 10min

Amarillo 10g – 5min

El Dorado 20g - 0min


cicha (5 dni przed butelkowaniem)

El Dorado 50g, Zythos 50g

 

Drożdże US05

Burzliwa w temp ok 19-20st
Cicha 10-14dni w temp ok 19-20stst

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale odradzam używania mocno palonych słodów. Ja do swojego alta wrzuciłem 50g carafa III special na 20 ostatnich minut przy ponad 20 litrach i wyszła mi ciemna miedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×