Skocz do zawartości

Browar Piwko


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich piwowarów, od pewnego czasu obserwuję forum i w końcu sam wziąłem się za warzenie.
Na dzień dzisiejszy mój sprzęt prezentuje się mizernie ale od czegoś trzeba zacząć:

1. Fermentor 33L z kranikiem.
2. Kapslownica Eterna.
3. Dwa garnki po 5L.

Warka 1(02.04.2016) - AIPA/APA:

  • Ekstrakt słodowy bursztynowy - 3,4 kg
  • Chmiel Citra 100 g
  • Drożdże Fermentis Safale US-05

Partial boil:

W pierwszym garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 60 minut z 50 g chmielu.

W drugim garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 30 minut z 25 g chmielu. Na ostatnie 10 minut kolejne 25 g chmielu.

 

Pod koniec gotowania uwodniłem drożdże które stały w temperaturze pokojowej ~5 godzin z powodu nieefektywnego chłodzenia brzeczki.

Miało wyjść 17L 14oBlg, wyszło 17L 12,5oBlg. Po 12 godzinach fermentacja powoli startuje.

Edytowane przez Noekke
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.