Jump to content
Sign in to follow this  
Noekke

Browar Piwko

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów, od pewnego czasu obserwuję forum i w końcu sam wziąłem się za warzenie.
Na dzień dzisiejszy mój sprzęt prezentuje się mizernie ale od czegoś trzeba zacząć:

1. Fermentor 33L z kranikiem.
2. Kapslownica Eterna.
3. Dwa garnki po 5L.

Warka 1(02.04.2016) - AIPA/APA:

  • Ekstrakt słodowy bursztynowy - 3,4 kg
  • Chmiel Citra 100 g
  • Drożdże Fermentis Safale US-05

Partial boil:

W pierwszym garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 60 minut z 50 g chmielu.

W drugim garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 30 minut z 25 g chmielu. Na ostatnie 10 minut kolejne 25 g chmielu.

 

Pod koniec gotowania uwodniłem drożdże które stały w temperaturze pokojowej ~5 godzin z powodu nieefektywnego chłodzenia brzeczki.

Miało wyjść 17L 14oBlg, wyszło 17L 12,5oBlg. Po 12 godzinach fermentacja powoli startuje.

Edited by Noekke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...