Jump to content
Sign in to follow this  
2artur2

Najlepsze słody

Recommended Posts

Obecnie zdaje się, że minęły czasy, kiedy na rynku można było kupić jedynie podstawowe słody. Teraz jest ich wielki wybór. Z kolei każdy ma jakieś swoje ulubione słody, których używa częściej od innych. Założyłem taki wątek, aby można było tutaj wpisywać swoje spostrzeżenia na temat słodów, dlaczego taki a nie inny użyliśmy do warki, itp. Prosiłbym o możliwie dokładny opis słodu (producent oraz EBC - jeśli znamy).

Dla przykładu:

Karmelowy Jasny (80-150 EBC Strzegom) - wyjątkowo aromatyczny

Carafa Special III (1300-1500 EBC, Weyermann) - używam do pogłębiania barwy i lekkich (bez łuski !) akcentów palonych, mała ilość mocno przyciemnia warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dla przykładu:

Karmelowy Jasny (80-150 EBC Strzegom) - wyjątkowo aromatyczny

Carafa Special III (1300-1500 EBC, Weyermann) - używam do pogłębiania barwy i lekkich (bez łuski !) akcentów palonych, mała ilość mocno przyciemnia warkę.

CZy możesz zaktualizować ilość warek w swoim profilu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak byk jest w moim profilu, więc nie wiem, jaki podtekst ma post Hasintusa :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak byk jest w moim profilu, więc nie wiem, jaki podtekst ma post Hasintusa :smilies:

Chodzi o weryfikację twoich doświadczeń przez pryzmat twoich dokonań. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym, aby właśnie wpisywać swoje doświadczenia ze słodami. Ja wpisałem na początek takie, jakie uważam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam mogę dopisać kultowy słód bawiący żywiecki, który cieszy się wzięciem w czasie KPD w Żywcu.:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mniej znanych słodów polecam:

 

Pale chocolate - trzeba go niestety sprowadzać z Anglii; daje fajne ciemne, czekoladowo-tostowe posmaki, ale bez przypaloności słodu czekoladowego.

Brown - dotychczas robiłem go sobie sam, teraz jest już do kupienia (kupnego jeszcze nie próbowałem). Daje prawdziwie orzechowe posmaki.

Cara-crystal - dużo lepiej pasuje do piw angielskich niż caramunich, daje czystszą karmelowość.

 

Nie lubię bardzo ciemnych słodów karmelowych - Special B, Caraaroma, wprowadzają coś niepokojącego do smaku, taką kwaśność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.