2artur2 19 Posted January 13, 2010 Obecnie zdaje się, że minęły czasy, kiedy na rynku można było kupić jedynie podstawowe słody. Teraz jest ich wielki wybór. Z kolei każdy ma jakieś swoje ulubione słody, których używa częściej od innych. Założyłem taki wątek, aby można było tutaj wpisywać swoje spostrzeżenia na temat słodów, dlaczego taki a nie inny użyliśmy do warki, itp. Prosiłbym o możliwie dokładny opis słodu (producent oraz EBC - jeśli znamy). Dla przykładu: Karmelowy Jasny (80-150 EBC Strzegom) - wyjątkowo aromatyczny Carafa Special III (1300-1500 EBC, Weyermann) - używam do pogłębiania barwy i lekkich (bez łuski !) akcentów palonych, mała ilość mocno przyciemnia warkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted January 13, 2010 Dla przykładu:Karmelowy Jasny (80-150 EBC Strzegom) - wyjątkowo aromatyczny Carafa Special III (1300-1500 EBC, Weyermann) - używam do pogłębiania barwy i lekkich (bez łuski !) akcentów palonych, mała ilość mocno przyciemnia warkę. CZy możesz zaktualizować ilość warek w swoim profilu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
2artur2 19 Posted January 13, 2010 Nie za bardzo rozumiem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted January 13, 2010 Ile warek uwarzyłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
2artur2 19 Posted January 14, 2010 Jak byk jest w moim profilu, więc nie wiem, jaki podtekst ma post Hasintusa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted January 14, 2010 Jak byk jest w moim profilu, więc nie wiem, jaki podtekst ma post Hasintusa Chodzi o weryfikację twoich doświadczeń przez pryzmat twoich dokonań. Quote Share this post Link to post Share on other sites
2artur2 19 Posted January 14, 2010 Chciałbym, aby właśnie wpisywać swoje doświadczenia ze słodami. Ja wpisałem na początek takie, jakie uważam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted January 14, 2010 Ja tam mogę dopisać kultowy słód bawiący żywiecki, który cieszy się wzięciem w czasie KPD w Żywcu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted January 14, 2010 Z mniej znanych słodów polecam: Pale chocolate - trzeba go niestety sprowadzać z Anglii; daje fajne ciemne, czekoladowo-tostowe posmaki, ale bez przypaloności słodu czekoladowego. Brown - dotychczas robiłem go sobie sam, teraz jest już do kupienia (kupnego jeszcze nie próbowałem). Daje prawdziwie orzechowe posmaki. Cara-crystal - dużo lepiej pasuje do piw angielskich niż caramunich, daje czystszą karmelowość. Nie lubię bardzo ciemnych słodów karmelowych - Special B, Caraaroma, wprowadzają coś niepokojącego do smaku, taką kwaśność. Quote Share this post Link to post Share on other sites