Jump to content
Sign in to follow this  
Mateusz Błaszczak

Zdjęcia wygladu fermentacji, czy wszystko jest okey?

Recommended Posts

Witam
Dziś przed zlaniem do butelek otworzyłem fermentor i ujrzałem to:
Z flashem
q4hRSC.jpg
Bez flesha:
jBQreM.jpg

I teraz tak,
Przed dodaniem na cicha granulatu chmielowego, była gładka tafla brzeczki/piwa,
Po niecałym tygodniu otworzyłem i zobaczyłem to co na zdjęciach.
Co z tym fantem zrobić? co to jest na wierzchu?
Wg mnie zapachu żadnego dziwnego nie ma, jest gorzkie i goryczkowate.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedzi.
Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,
Od czego to zależy? Kiedyś wino robiłem i też miałem taki "kożuch" i niestety wino poszło do kibla, stąd moje dociekanie. (Co prawda wino waliło bełtem świeżym, a tu aromaty cytrusowe)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od czego to zależy?

od faktu wrzucenia chmielu

 

 

Co z tym fantem zrobić?

przy przelewaniu do innego wiadra do rozlewu musisz przecedzić przez pończochę

Edited by legler

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Od czego to zależy?

od faktu wrzucenia chmielu

 

No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. Dlatego zadałem to pytane. Chodizło mi o to czy alfa kwasy za to odpowiadają , czy sort granulatu, czy coś innego. Chce dowiedzieć się po prostu jak najwięcej an ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic.

no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać ;)

a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę :D chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów :smilies:

 

a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic.

no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać ;)

a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę :D chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów :smilies:

 

a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. :)

 

 Szklane kule są zawodne lepsze są adamentowe:P

A poważniej w drugim poście moim w tym temacie, wyraziłem powód mojego zaniepokojenia. "Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,"

Jedyny błąd mój w tym poście był taki, ze nie podałem dokładnej ilosci i za to faktycznie przepraszam.

Twoja sugestia co do CO2 jest jakimś tropem który faktycznie moze miec na to wpływ.  Dziękuje za ta informacje.;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oprócz ilości chmielu, temperatura w jakiej piwo stało podczas chmielenia na zimno, etap fermentacji kiedy został dodany chmiel no i czas chmielenia na zimno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...