Skocz do zawartości
Honou

Pale Ale - pomoc w chmieleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Założyłem niedawno temat odnośnie receptury mojego pierwszego piwa, zostałem jednak skierowany przez jednego z użytkowników tutaj :) Pozwolę sobie wkleić część tamtego postu odnośnie mojego pomysłu na recepturę. A więc chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Zaznaczam, że nie mam chłodnicy a temperaturę zbijać będę prawdopodobnie w wannie

 

Słody

 

  • 4.5 kg słodu Pale Ale Strzegom
  • 500 g słodu pszenicznego jasnego

Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ?

 

Drożdże: US-05

 

Chmielenie:

  • 15g Nelson Sauvin 11.2 - 60' 
  • 15g Mosaica 12 - 30'
  • po 20g NS,Mosaica i Galaxy 14,5 (60g w sumie) - 0'
  • 30 minut przerwy przed wychłodzeniem ?

 

i taka sama porcja po 20g każdego chmielu na 4 dni na cichą fermentację.

 

W sumie użyte 3 paczki po 50g.

 

I teraz parę pytań

  1. Sporo osób zarówno tutaj jak i na anglojęzycznych forach poleca tzw. chmielenie whirpoolowe. Poprawcie mnie jeśli to opacznie zrozumiałem ale polega ono na dodaniu chmielu już po wyłączeniu palnika, czy jest więc równoznaczne z wrzucaniem chmielu na 0' jak to pojawia się w przepisach na forum ? Czy w takim razie powinienem odczekać jakiś czas zanim zacznę chłodzić brzeczkę - np. 30 minut tak jak to ująłem w przepisie ?
  2. Czy jedna paczka drożdży wystarczy ?
  3. Jak to wygląda z ilością słodów? W każdym przepisie na standardową 20 litrową warkę widziałem różne ilości dodanych słodów od 4 do nawet 6+ kg. Czy jako początkujący piwowar powinienem dorzucić nieco więcej ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ?

a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out?

150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

1. Dobrze i źle zrozumiałeś. Chmiel wrzuca się po wyłączeniu palnika, gdy temp brzeczki jest około 80 stopni. Wtedy z chmielu nie przedostaje się goryczka do piwa, a sam smak i aromat. Przetrzymuje się chmiel jakieś 30-40 minut i dokańcza chłodzenie. W Twoim przypadku, jak nie masz chłodnicy to wrzuć chmiel jak już przeniesiesz wiadro do wanny z zimną wodą. Zrobi robotę ;) 

 

2. Jedna paczka uwodnionych drożdży wystarczy. Na pewno przefermentują co mają przefermentować. Najlepiej oblicz sobie ilość grzybów w kalkulatorze. W sumie na 20 litrów piwa paczka wystarczy przy ekstrakcie nawet 14-15 blg. Dziś nawet zlewałem IPA 14 blg na jednej paczce S-04 i nie mam jakichś nieprzyjemnych smaków z tego powodu. 

 

3. Jak napisał kolega - zależy jaki ekstrakt chcesz osiągnąć. Znaczenie ma jeszcze wydajność Twojej warzelni. 

 

Zrób piwo z receptury tak jak napisałeś. Przekonasz się, czy przypadnie Ci do gustu. Na pewno będzie mocno chmielowe, aromatyczne z niewysoką gorczyką. Ewentualnie przesunąłbym mosaica z 30 minut na 10 minut i dał troszkę więcej chmielu na goryczkę. Ale to tylko moja wizja :) 

 

Powodzenia przy warzeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ?

a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out?

150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy

 

 

A dlaczego w 62 ? Czy wtedy piwo nie będzie zbyt alkoholowe ? W większości przepisów na anglojęzycznych forach stosują zacieranie w 150F czyli na nasze ~66C. Tutaj też w przepisach na APA zaciera się w 66-68.

 

Dzięki za odpowiedzi, przesunę Mosaica na 15/10 minut ale chyba zostanę przy proporcjach. Mash out oczywiście zrobię, zapomniałem dopisać.

Edytowane przez Honou

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ?

a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out?

150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy

 

 Jak ci się tylko wydaje to lepiej nie zabieraj głosu...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok piwo już pracuje i teraz pytanie odnośnie dalszych kroków :) Wyszło 19l BLG 13.5, drożdże ruszyły z kopyta po 24h. W planie mam jeszcze dodać 60g chmielu na zimno. Aktualnie piwo jest w fermentatorze bez kranika. I teraz czy powinienem zlewać na cichą do fermentatora z kranikiem, dorzucić chmiel 4 dni przed końcem i rozlewać używając jakiegoś filtratora ? Czy też  nie zlewać na cichą, przetrzymać dłużej w fermentorze, dodając chmiel 4 dni przed końcem i na czas rozlewania zlać do fermentora z kranikiem ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak chcesz zbierac drozdze to zlewaj, jak nie bedziesz zbieraj drozdzy to chmiel w tym samym wiadrze. A jak juz przelejesz do fermentora z kranikiem to i tak nic nie da bo bedziesz mial tam piwo chmielone na zimno, wiec znowu bedziesz musial zlewac do fermentora z kranikiem przed rozlewem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby pozbyć się chmielin. Jak się takie drobinki dostaną do butelek to potem będzie gushing. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a nie pozbędę się ich przy przelewaniu z aktualnego fermentora do fermentora z kranikiem ? Nie wiem w takim razie co począć. Mam dwa fermentory - jeden bez kranika w którym aktualnie znajduję się piwo na burzliwej, i jeden na ten momentu pusty z kranikiem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ?

a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out?

150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy

 

mash out - nie jest obowiązkowy, ja zacieram jedno-temperaturowo w lodówce turystycznej i wysładzam wodą 79 st. i jakoś problemów nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiec pozostaje chmielic na zimno w tym fermentorze co masz burzliwa. Bo inaczej przelewania kupe. A drozdzy i tak nie zbierasz. Kup wiecej fermentorow bez kranika.

Edytowane przez crusher

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×