Skocz do zawartości

Dark Mild - prośba o opinie na temat receptury


Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;) chcę uwarzyć piwo w stylu Dark Mild i poproszę o opinie na temat zasypu.

 

Słody:

 

pale ale -  2,1 kg

monachijski II - 1,4 kg

pszeniczny - 200 g

czekoladowy400 - 200 g

karmelowy600 - 200 g

barwiący - 125 g

 

 

Chmiele:

 

Marynka - 10g

Lubelski - 20g

 

Drożdze S04

 

Zacieranie (60 min)

 

69 st. C - 55 min -tylko słody jasne i karmelowe

69 st. C - 5 min - czekoladowy i barwiący

 

 

Dziękuję za porady. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile litrów?

 

monachijski II - 1,4 kg

pszeniczny - 200 g

karmelowy600 - 200 g

barwiący - 125 g

 

Dlaczego? Lepiej byc słód Pale Ale, troche karmelowy, troche czekoladowy i to tylko.

Edytowane przez BretBeermann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam :)   Warka 20 Litrów (wg BJCP 2015 kategoria 13A)

 

Są dużo receptury tutaj;

 

http://www.homebrewtalk.com/forumdisplay.php?f=67

 

Najlepsze mają troche ciemny słód karmelowy (black patent, carafa, czekoladowy), i troche jasnieszy karmelowy (jak 60 L) i Pale Ale. Są proste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam :)   Warka 20 Litrów (wg BJCP 2015 kategoria 13A)

 

Są dużo receptury tutaj;

 

http://www.homebrewtalk.com/forumdisplay.php?f=67

 

Najlepsze mają troche ciemny słód karmelowy (black patent, carafa, czekoladowy), i troche jasnieszy karmelowy (jak 60 L) i Pale Ale. Są proste.

 

THAX :) Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na mój gust za dużo słodów ciemnych w pierwotnej recepturze, ale to jest szeroki styl z możliwością interpretacji.

Ja bym dał z 10% karmelowego (może pół na pół jasnego i ciemnego) i tylko tyle czekoladowego żeby uzyskać zakładany kolor

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno,

 

tu jest sprawdzona receptura Brown Ale:

http://www.piwo.org/topic/16503-browar-kontrrewolucyjny/page-3?do=findComment&comment=392806

 

Możesz ją przeskalować do 9-10Blg zmniejszając ilość słodu bazowego (można użyć Pale Ale zamiast ekstraktu). Ilość słodów specjalnych zostaw jak jest.

Chmielenie przelicz na ok. 20IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.