Jump to content

Recommended Posts

Witam

 

Przymierzam się do uwarzenia pierwszej warki piwa i wybór padł na Pale Ale docelowo na nowo zelandzkich i australijskich chmielach. Chcę zacząć od razu od zacierania, jako taką wiedzę teoretyczną już mam a i co nieco praktyki liznąłem przy okazji robienia wina i cydru :) Chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Proszę o porady odnośnie receptury, szczególnie prosiłbym o pomoc przy ustawieniu chmieli.

 

Słody: piwo nie idzie na żaden konkurs, nie musi się więc mieścić się w żadnych widełkach stylu. Chciałbym że piwo było jasne i bez użycia słodów karmelowych których zwyczajnie w świecie nie lubię :D

 

Tak więc co myślicie o:

  • 4.5 kg słodu Pale Ale Strzegom
  • 500 g słodu pszenicznego jasnego

Zacieranie: Jako że będzie to moje pierwsze własnoręcznie robione piwo rozumiem, że najlepszą opcją póki co będzie zacieranie w jednej temperaturze?

60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?

 

Chmiele: tutaj mam największą zagwozdkę :) Opierając się na własnych doznaniach sensorycznych oraz opisie chmieli w internecie, myślałem o użyciu następujących chmieli:(oczywiście część chciałbym wrzucić na cichą)

  • Nelson Sauvin (NZ) - 11,2%
  • Galaxy (AU) - 14,5 %
  • Stella/Ella (AU) - 15.1 %
  • Rakau (NZ) - 10,7 %
  • opcjonalnie, chmiel amerykański Palisade (6,1%), który ponoć dodaje fajne nuty morelowe

Drożdże: US-05. Z ciekawości: czy dużą różnice zrobiłoby użycie np takich ? : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentum-mobile/1570-fm52-amerykanski-sen.html

Link to comment
Share on other sites

Słody - ok, dużo osób totalnie pomija karmele przy APA/IPA.

Zacieranie - ok, możesz ewentualnie trochę wyżej (68C), żeby przy 12 blg nie okazało się zanadto wodniste.

Chmiele - jakie sobie życzysz, byle nie za mało na aromat, jeśli ma być mocno (ja daję do APA 100g w proporcji np. 30g hopstand, 70g na zimno).

Drożdże - generalnie różnice będą niewielkie, zakładając poprawne użycie, jeśli nie chcesz robić startera to koniecznie US-05

Link to comment
Share on other sites

Ok czytając jeszcze co nieco przepisów rozważam także dodanie Mosaica. Sporo osób zarówno tutaj jak i na anglojęzycznych forach poleca tzw. chmielenie whirpoolowe. Poprawcie mnie jeśli to opacznie zrozumiałem ale polega ono na dodaniu chmielu już po wyłączeniu palnika, czy jest więc równoznaczne z wrzucaniem chmielu na 0' jak to pojawia się w przepisach na forum ? Czy w takim razie powinienem odczekać jakiś czas zanim zacznę chłodzić brzeczkę - np. 30 minut ? Zapomniałem wspomnieć że nie mam chłodnicy, i temperaturę zbijać będę w wannie.

 

Zakładając że chmiel na 0' oznacza właśnie chmielenie whirpoolowe oto jak prezentowałby się mój sposób chmielenia:

 

15g Nelson Sauvin 11.2 - 60' 

15g Mosaica 12 - 30'

po 20g NS,Mosaica i Galaxy 14,5 (60g w sumie) - 0'

 

i taka sama porcja po 20g każdego chmielu na 4 dni na cichą fermentację.

 

W sumie użyte 3 paczki po 50g 

 

Temperaturę zacierania za radą Jasia, zwiększyłbym do 68C

Edited by Honou
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.