Jump to content
Rivski

Pytania o odfermentowanie i cichą fermentację

Recommended Posts

Hej,

 

mam dwa pytania odnośnie mojej drugiej warki. Jest to black IPA z przepisu scooby'ego.
Zacierałem w 66°C, potem mash out w 76°C, po filtracji wyszły mi 24l, po gotowaniu odparowało do 19-20l.

16 BLG przed zadaniem drożdży (US-05), fermentor trzymany w ~21°C. I teraz moje pytania:

 

1. po około tygodniu zrobiłem pomiar i zeszło do 4BLG, poczekałem jeszcze 3-4 dni, sprawdziłem ponownie i ten sam wynik, zlałem na cichą. Czy to nie za wcześnie? (wiem, że już po ptakach, ale zawsze warto dopytać) Niby wyczytałem, że jak się przez parę dni nie zmienia to już można spokojnie działać, ale może wolno fermentowało? Czy 4BLG to nie będzie za dużo? (przy początkowych 16). Przyznam, że drożdży trochę mało poszło, bo jedna saszetka 11g + zapomniałem utlenić przy przelewaniu.

 

2. jak to w końcu jest z tą cichą fermentacją? Zamykać szczelnie, z rurką, rozszczelnić pokrywę? Co czytam to inne porady. Zostawiłem szczelnie zamkniętą klapę, co pół dnia tylko rozszczelniając na chwilę fermentor, bo się wybrzuszała pokrywa. Chmieliłem na zimno i chciałem teraz w weekend zlać do butelek, ale nie wiem czy przy tym jak mi się ta pokrywa tak często wybrzusza i przy tym 4BLG przy zlewaniu na cichą mogę spokojnie dodać cukru do refermentacji i zlewać nie bojąc się o granaty potem?

Przy przelewaniu na cichą piwo w smaku super, trochę ściągającej goryczki, ale to zakładam, że po 2-3 tygodniach zejdzie.

Edited by Rivski

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Fermentacja w za dużej temperaturze. Jeśli 21°C to temperatura otoczenia to w fermentorze jest jeszcze więcej. Po pierwszej warce te drożdże z 17 zeszły mi do 4BLG, a zacierałem w wyższej temperaturze. 

2. Nie otwieraj co pół dnia bo po co? Następnym razem użyj sobie rurki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzenie BLG to odpowiednia metoda, zlane w odpowiednim momencie, choć gdybyś potrzymał dłuzej drożdze jeszcze by sobie mogły nieco posprzątać z korzyścią dla piwa. 1 saszetka jest wystarczająca. Wszystko wygląda dobrze. Na przyszłość proponuje FFT i nie będziesz miał żadnych obaw.

Na cichą zamykamy szczelnie, mimo wybrzuszenia. Pokrywa jest na tyle nieszczelna, że odpowiednią ilość gazu upuści. Nic nie wybuchnie

Edited by Tonyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...