Skocz do zawartości
Smul&Sons

Belgian Blond - Prośba o sprawdzenie receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję uwarzyć Blonda. Chciałbym żeby był super pijalny ale też ciekawy. Ułożyłem taką recepturę

 

 

BLG ok. 17 - objętość ok. 25l 
 
Słody
 
4kg - pale
 
1kg - pszeniczny
 
1kg - wiedeński
 
350g - biscuit
 
Dodatki
 
350g - miód
 
200g - rodzynki
 
20g - suszona skórka gorzkiej pomarańczy
 
50g - świeżo starta skórka słodkiej pomarańczy
 
pół korzenia imbiru
 
Chmiel
 
20g - marynka
 
Coś na aromat
 
Coś na zimno
 
Drożdże
 
FM25
 
Zacieranie
 
60min w 65°C
 
Gotowanie - 60min
 
20g marynki na 60'
 
Coś na aromat
 
Coś na zimno
 
 
Pytania jakie mam do was
 
1. Jaki chmiel polecacie na aromat/zimno żeby nie przykrył innych aromatów? (myślałem nad: Nelson Sauvin; Lemon drop, może coś ziołowego bardziej)
 
2. Mniej czy więcej Biscuita?
 
3. Odradzacie/Polecacie jakieś dodatki
 
4. W jakiej temperaturze najlepiej zacierać? (Chciałbym żeby piwo nie było mulące ale żeby była ta miodowość)
 
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Edytowane przez Smul&Sons

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej. 

Ja bym odpuścił sobie wiedeński słód a dał troszkę więcej biscuit. I tak to da Ci ciasteczkowe, chlebowe posmaki. W sumie wiedeński wnosi lekkie posmaki miodowe, ale zrobi się z tego taki ulepek. 1 kg pszenicznego też sporo, ale jak chcesz to dodaj. Tyle miodu nic nie wniesie do piwa raczej a imbir zdominuje Ci piwo. Ja dałem ostatnio do piwa 30 g imbiru w plastrach i jest dość mocno wyczuwalny. W belgu nie wiem czy chciałbym ten posmak. Chmiel na aromat to może spalt select, hallertau lub EKG. Choć chmiele nie mają grać pierwszych skrzypcy w tym stylu. Temperatura zacierania OK. Dość dużo składników chcesz dodać, nie wiem czy to nie będzie przekombinowane. Ale może spróbuj ze swojej receptury, wyjdzie coś dobrego :) Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chcesz mieć blonda czy takiego "turbo blonda"? jak opcja pierwsza to wywal te rodzynki, imbir, miód. Uprość trochę zasyp i skup się na fermentacji.

 

 

Dobrze natleń, u mnie słabo natleniane fm25 dały dość sporego banana, ale w miarę leżakowania on zanika.

Raczej stres był przyczyną bananów, jeśli chodzi natlenienie - w opracowaniu Codera o fermentacji piw belgijskich, wspomina on o tym ze belgijskie browary starają się nisko natleniać żeby uzyskać dużo estrów.

Polecam przeczytać wspomniane opracowanie, zadbać o dobrą kondycję drożdży(świeżość i odpowiednia ilość). CO do surowców to wystarczająco dużą podpowiedzią jest opis stylu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brakuje jeszcze zasmażki  :D. Mało prawdopodobne jest,  że takie bogactwo składników dobrze ci się skomponuje. Wywal te wszystkie gadżety. Słód, ja bym wywalił biscuit i zmniejszył wiedeński do 0,5 kg. Blond to drożdże i fermentacja a nie przyprawy i na tym powinieneś się skupić. Poza tym tak skomplikowany zasyp nie pozwoli ci się wiele nauczyć bo ciężko będzie ocenić efekt końcowy. Czego było za dużo a co całkowicie zostało przykryte.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

zadbać o dobrą kondycję drożdży(świeżość i odpowiednia ilość)

Świeży starter, w odpowiedniej wielkości, brzeczka schłodzona do 16°C, w tej temperaturze zadane drożdże, fermentacja wzrastająca. Jedyne co było "nie tak" to słabe natlenienie - nalewałem z garnka z kranu "z wysokości" prosto do wiadra i już później nie natleniałem. Ale też ponoć ten szczep lubi dawać banany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zupełnie olałem natlenienie robiąc blonda, tak czy inaczej nie dopatrywałbym się w natlenieniu(w domowych warunkach) powstania "bananów" a w stresie wynikającym z różnic temperatur lub zbyt małej ilości drożdży.

Ten szczep raczej nie powinien "lubić" dawać bananów, nie w tym piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×