księciu-niu Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Witam, czy na ok. 23-25 l. napowietrzonej brzeczki o Blg 16 (AIPA) wystarczy jedna saszetka uwodnionych US-05 czy trzeba zainwestować w dwie? (fermentor będzie stał w pomieszczeniu z temp. ok 17-19 ‘C). Za odpowiedzi w stylu, że płynne drożdże lepsze z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Na MrMalty mozesz pisac ile litrów i ile BLG (Plato) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Kalkulator mówi że 1,4 saszetki, ale prawdopodobne 1 jest dość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasrz Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 (edited) U mnie w 8dni zjadły z 17BLG 22l mocno chmielonego IPA do 2BLG, dosyć długo ale udało się Edited March 30, 2016 by lukasrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
księciu-niu Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Pięknie dziękuję; zawalczę z jednymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Ale tu nie chodzi tylko czy przejedzą cukry czy nie. Za mała ilość drożdży może skutkować efektami ubocznym wywołanym i tym, że drożdże są "zestresowane". Ja bym dał 2, lepiej dac więcej niż mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 (edited) Ja bym dał 2, lepiej dac więcej niż mniej. Bzdura. Wystarczy pół saszetki, byle uwodnione. Edited March 30, 2016 by Jacenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 To zależy w jakim sensie wystarczy - żeby w ogóle przefermentowało, to może i tak, ale jaką dasz gwarancję, że nie będzie wad takich jak estry? A takowe często występują jeżeli za mało drożdży się zada. Generalnie producenci dają pewien zapas drożdży w każdej saszetce, ale nie ma co przeginać pałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Ja na 24 litry AIPA 15,5 Blg dałem dwie saszetki. Dlaczego? Bo tak ktoś polecił mi na forum. Mam jeszcze małe doświadczenie i wolę słuchać się innych. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Piwo jest na burzliwej od 5 dni a fermentacja widać, że już zwalnia. Jak nie zapomnę to dam znać co z smakiem przy przelewaniu na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
me-to Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Podzielę się swoimi doświadczeniami. Jakiś czas temu robiłem piwo w stylu imperialna IPA, 23litry, 20BLG - zadałem jedną saszetkę uwodnionych US-05. Odfermentowało zgodnie z planem do około 5BLG - brak niepożądanych efektów i aromatów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 (edited) Ja na 24 litry AIPA 15,5 Blg dałem dwie saszetki. Dlaczego? Bo tak ktoś polecił mi na forum. Mam jeszcze małe doświadczenie i wolę słuchać się innych. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Piwo jest na burzliwej od 5 dni a fermentacja widać, że już zwalnia. Jak nie zapomnę to dam znać co z smakiem przy przelewaniu na cichą. Także odpowiadam na swój post Po próbowaniu piwa przy przelewaniu na cichą nie wyczułem nic podejrzanego. Żadnego spalonego mleka itp. co mogłoby sugerować wpływ martwych drożdży ani nawet zwykłych drożdżowych smaków. Może jeszcze zbyt wcześnie na wnioski, ale na pewno plusem przy zadawaniu większej ilości jest krótsza fermentacja burzliwa. 6 dni i było po wszystkim. Edited April 14, 2016 by kamilg20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.