Jump to content

US-05 - czy jedna saszetka wystarczy?


księciu-niu
 Share

Recommended Posts

Witam,

czy na ok. 23-25 l. napowietrzonej brzeczki o Blg 16 (AIPA) wystarczy jedna saszetka uwodnionych US-05 czy trzeba zainwestować w dwie?  (fermentor będzie stał w pomieszczeniu z temp. ok 17-19 ‘C).

 

Za odpowiedzi w stylu, że płynne drożdże lepsze z góry dziękuję  ;)   

Link to comment
Share on other sites

Ale tu nie chodzi tylko czy przejedzą cukry czy nie. Za mała ilość drożdży może skutkować efektami ubocznym wywołanym i tym, że drożdże są "zestresowane". Ja bym dał 2, lepiej dac więcej niż mniej.

Link to comment
Share on other sites

To zależy w jakim sensie wystarczy - żeby w ogóle przefermentowało, to może i tak, ale jaką dasz gwarancję, że nie będzie wad takich jak estry? A takowe często występują jeżeli za mało drożdży się zada. Generalnie producenci dają pewien zapas drożdży w każdej saszetce, ale nie ma co przeginać pałki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja na 24 litry AIPA 15,5 Blg dałem dwie saszetki. Dlaczego? Bo tak ktoś polecił mi na forum. Mam jeszcze małe doświadczenie i wolę słuchać się innych. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Piwo jest na burzliwej od 5 dni a fermentacja widać, że już zwalnia. Jak nie zapomnę to dam znać co z smakiem przy przelewaniu na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Podzielę się swoimi doświadczeniami. Jakiś czas temu robiłem piwo w stylu imperialna IPA, 23litry, 20BLG - zadałem jedną saszetkę uwodnionych US-05. Odfermentowało zgodnie z planem do około 5BLG - brak niepożądanych efektów i aromatów.

Link to comment
Share on other sites

Ja na 24 litry AIPA 15,5 Blg dałem dwie saszetki. Dlaczego? Bo tak ktoś polecił mi na forum. Mam jeszcze małe doświadczenie i wolę słuchać się innych. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Piwo jest na burzliwej od 5 dni a fermentacja widać, że już zwalnia. Jak nie zapomnę to dam znać co z smakiem przy przelewaniu na cichą.

Także odpowiadam na swój post :) Po próbowaniu piwa przy przelewaniu na cichą nie wyczułem nic podejrzanego. Żadnego spalonego mleka itp. co mogłoby sugerować wpływ martwych drożdży ani nawet zwykłych drożdżowych smaków. Może jeszcze zbyt wcześnie na wnioski, ale na pewno plusem przy zadawaniu większej ilości jest krótsza fermentacja burzliwa. 6 dni i było po wszystkim.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.