Jump to content
Qba W

RIS - prośba o ocenę

Recommended Posts

Zamierzam w najbliższych tygodniach popełnić RIS'a na takim oto zasypie:

 

Strzegom Pale Ale 6 kg

Strzegom Monachijski typ I 2 kg 

Jęczmień palony 0.55 kg

Barley, Flaked 0.5 kg

Oats, Flaked 0.5 kg

Weyermann pszeniczny jasny 0.5 kg

Special B Malt 0.27 kg

Caramel/Crystal Malt - 120L 0.27 kg

Carafa 0.18 kg

Carafa III 0.15 kg 

Chocolate Malt (UK) 0.18 kg

Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 0.15 kg

 

Chmielenie:

Columbus/Tomahawk/Zeus 50 g 60 min 15.5 %

Progress 20 g 40 min 5.5 %

Fuggles 20 g 40 min 4.5 %

Progress 20 g 20 min 5.5 %

Fuggles 20 g 20 min 4.5 %

 

Drożdże:

NEW WORLD STRONG ALE M42 Mangrove Jack's 2 paczki 10g

 

Zacieranie:

- 70 min min 64-65 st

- Wygrzew

 

Objętość brzeczki nastawnej 22 l

Gęstość 25,7 Blg

IBU - 63 (zastanawiam się nad zwiększeniem do 75)

 

Wdzięczny będę za wszelkie uwagi :beer: !

Edited by Qba W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba już 1257 raz było pisane aby przepędzić drożdże na lekkim ale (np bitter) i do mocarza wpakować słoik gęstwy :) . Mój RIS miał 21blg i podzieliłem go na dwie 14 litrowe warki z gęstwą z bittera. W najbliższym czasie wykonam kopię, 4 tygodnie bez dotykania pojemnków. Potem w butelki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety gęstwy na podorędziu brak, także wspomagam się sucharami w większej ilości ;) Chodziło mi raczej o to czy zasyp jest w porządku. Chcę zrobić 2 tyg burzliwej i 4 cichej żeby ładnie odfermentował, a potem wszystko pakuję w małe buteleczki z dodatkiem gęstwy po oatmeal stoucie który zrobię tuż przed przelaniem na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 25-26 blg prawdopodobnie nagazuje Ci się bez dodatkowej gęstwy do rozlewu, więc jeśli chcesz uwarzyć tego RISa porządnie to zrób najpierw oatmeal stouta i dopiero na gęstwie z niego przefermentujesz sobie RISa.

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wiem że do takiego potwora powinienem dać gęstwę drożdży po słabszym piwie, ale niestety tak się wszystko ułożyło że najpierw RIS a potem inne piwerka. Czy macie może jakieś uwagi co do zasypu/chmielenia/drożdżaków?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mało masz drożdży. Nie teoryzuj, posłuchaj bardziej doświadczonych.

 

Po co skoro można później założyć temat "RIS-słabe odfermentowanie" i wylewać, żale, że coś poszło nie tak? :D 

 

Temat RIS;a wałkowany minimum 2 razy w tygodniu jakby problemem było zrobienie tego piwa według jakiejś sprawdzonej receptury z zastosowaniem się do zasad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po co skoro można później założyć temat "RIS-słabe odfermentowanie" i wylewać, żale, że coś poszło nie tak? :D

 

Żali nie mam zamiaru wylewać, pytam się bardziej doświadczonych czy uciągnę na 2 paczkach sucharów bo akurat tak wyszło że muszę RISa szybciej zrobić, nie odwrotnie.

A tutaj kolega ma inne doświadczenia
http://www.piwo.org/topic/20431-mangrove-jacks-m42-new-world-strong-ale/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłbym w takim przypadku czyli konieczności tak : warkę podzielił na dwa pojemniki po 11 litrów i dał po jednej saszetce drożdży. Osobiście jednak preferuję gęstwę :) , pośpiech w piwowarstwie jest niewskazany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

pytam się bardziej doświadczonych czy uciągnę na 2 paczkach sucharów bo akurat tak wyszło że muszę RISa szybciej zrobić, nie odwrotnie.

odpowiedź na Twoje pytanie nic nie zmieni bo piszesz, że "musisz" :)

 

 

 

A tutaj kolega ma inne doświadczenia

myślisz, że je ma? ;)

 

A w temacie,

2 paczki owszem i "uciągną" ale co z tego będzie to trudno wywróżyć nawet :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mangrove Jacks nigdy w życiu bym nie użył do takiego piwa nawet 1 paczki na 11l

Rozwiń odpowiedź. Jakie byś użył lub co jest złego w Mangrove Jacks?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie to przefermentują tylko ciekawe z jaką jakością? Szkoda nie przyłożyć się do fermentacji w piwie wymagającym tyle pracy i przede wszystkim czasu, byle mieć RISa. MJ (tak mi się wydaje na podstawie lektury forum) słynne ze swojej wątpliwej prędkości - w takim piwie sucharki mogą mieć lag rzędu 2-3dni i to pewnie nie będzie nikogo dziwiło, mogą się nie namnożyć w odpowiedniej ilości bo taka brzeczka musi być solidnie napowietrzona i ciężko uzyskać taki poziom domowymi metodami, niektórzy jeszcze napowietrzają taką ciężką brzeczkę na drugi dzień, w tym czasie pewna cześć z tych i tak kiepsko namnożonych grzybów umrze i skończy się na underpitchingu ze wszystkimi jego przykrymi konsekwencjami dla smaku i aromatu, a i jeszcze jakaś infekcja może wyjść w trakcie długiego laga i to tylko jeden z kilku złych scenariuszy, które mogą się wydarzyć ale nie muszą..

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 26Blg to bym przynajmniej ze 3 paczki wsypał. Pomijając fakt, że nigdy bym do takiego piwa nie użył tych Mangrove, po tym co się o nich naczytałem i że nigdy nie robiłbym piwa o takim ballingu bez gęstwy.

 

No i warto się zastanowić, czy nie lepiej zmienić trochę plany warzelne i nie zrobić tego piwa jak należy. Jak Ci wyjdzie kiepska APA to można rozpić ze znajomymi w ciągu miesiąca i po sprawie. A na RISa czekać przynajmniej rok aż się ułoży, wydawać tyle kasy na bogaty zasyp po to, żeby się okazało, że jest niepijalny to trochę mniej przyjemna sytuacja. No ale jestem już chyba piątą osobą, która się produkuje, i tak zrobisz jak chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mangrove Jacks nigdy w życiu bym nie użył do takiego piwa nawet 1 paczki na 11l

Rozwiń odpowiedź. Jakie byś użył lub co jest złego w Mangrove Jacks?

 

 

Sam producent zaleca 2 paczki drożdży na 25l piwa około 12 blg. Tutaj wyjdzie podobna wartość w przeliczeniu na blg i litry chociaż takie przeliczanie jest trochę nietrafione. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał być RIS teraz, a będzie później na płynnych z Frementum mobile "W szkocką kratę" mają neutralny profil i są odporne na wysokie stężenie alkoholu. Teraz pytanie czy też je rozbujać na lżejszym piwie, czy walnąć od razu do RISa? Nigdy wcześniej nie używałem płynnych drożdży...

Edited by Qba W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozbujać na lżejszym piwie ewentualnie można zrobić wielki starter chociaż dla tych parametrów to chyba musiałby przekroczyć z 3 może nawet 4l więc zdecydowanie lepiej opcję pierwszą, a starter w zasadzie i tak będziesz musiał zrobić dla tego lżejszego ale wystarczy powiedzmy 1l w zależności od parametrów brzeczki oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS jest już po rozlewie. Na cichą dodałem wywar ze 100g łupina kakao, Jedyne zaskoczenie to odfermentowanie z 25,5 blg zeszło do 3,3 blg. Gęstość mierzyłem dwukrotnie dwoma spławikami także pomyłka jest wykluczona. W smaku czekolada, kawa, paloność i mocne alkoholowe ciepło. Jestem ciekawy jak ten potwór będzie smakował za 6 miesięcy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...