Skocz do zawartości

Imperial IPA czy Barley Wine?


Kalen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam mały dylemat. Dzisiaj uwarzyłem swoje 13 piwko. Chciałem zrobić Imperial IPA o ekstrakcie 19°Blg, ale za długo gotowałem i okazało się, że wyszło mi 23,5* BLG. Bardzo lubię mocniejsze piwka i postanowiłem nie rozcieńczać tego wodą. Mój zasyp na 10l piwa (tylko na tyle pozwalają mi moje warunki) :

 

4,5kg Pale Ale

0,5kg Karmelowy 30

0,2kg Caramunich I

0,05kg Zakwaszający

 

100g Lubelskiego

100g Jungi

 

Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności

 

Nastawiłem starter z 10°Blg i kręciły się drożdże na mieszadle 48h

Zacieranie jedno temperaturowo w 65* C

 

I teraz mam takie pytanie czy kwalifikuje się to pod Barley Wine pomimo, że użyłem Polskich chmieli czy jest to większa wersja Imperial IPA??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowałem 1,5h

Na 60min przed końcem 20g Jungi

na 50min 20g Jungi

Na 40min 20g Jungi + 10g Lubelskiego

na 30min 10g Jungi + 10g Lubelskiego

na 20min 20g Lubelskiego +10g Jungi

na 10min 20 Lubelskiego

na 5min 10g Lubelskiego

na 0min 10g Lubelskiego

I na zimno chcę wrzucić po 20g Jungi i Lubelskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za odpowiedź. Fermentacja ruszyła jak szalona wszystko wyłazi to zmniejszyłem temperaturę fermentacji i zamiast rurki fermentacyjnej założyłem rurkę do zlewania na cichą z wodą w misce. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.