Jump to content

Imperial IPA czy Barley Wine?


Kalen
 Share

Recommended Posts

Cześć mam mały dylemat. Dzisiaj uwarzyłem swoje 13 piwko. Chciałem zrobić Imperial IPA o ekstrakcie 19°Blg, ale za długo gotowałem i okazało się, że wyszło mi 23,5* BLG. Bardzo lubię mocniejsze piwka i postanowiłem nie rozcieńczać tego wodą. Mój zasyp na 10l piwa (tylko na tyle pozwalają mi moje warunki) :

 

4,5kg Pale Ale

0,5kg Karmelowy 30

0,2kg Caramunich I

0,05kg Zakwaszający

 

100g Lubelskiego

100g Jungi

 

Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności

 

Nastawiłem starter z 10°Blg i kręciły się drożdże na mieszadle 48h

Zacieranie jedno temperaturowo w 65* C

 

I teraz mam takie pytanie czy kwalifikuje się to pod Barley Wine pomimo, że użyłem Polskich chmieli czy jest to większa wersja Imperial IPA??

Link to comment
Share on other sites

Gotowałem 1,5h

Na 60min przed końcem 20g Jungi

na 50min 20g Jungi

Na 40min 20g Jungi + 10g Lubelskiego

na 30min 10g Jungi + 10g Lubelskiego

na 20min 20g Lubelskiego +10g Jungi

na 10min 20 Lubelskiego

na 5min 10g Lubelskiego

na 0min 10g Lubelskiego

I na zimno chcę wrzucić po 20g Jungi i Lubelskiego

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie za odpowiedź. Fermentacja ruszyła jak szalona wszystko wyłazi to zmniejszyłem temperaturę fermentacji i zamiast rurki fermentacyjnej założyłem rurkę do zlewania na cichą z wodą w misce. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.