Kalen Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 Cześć mam mały dylemat. Dzisiaj uwarzyłem swoje 13 piwko. Chciałem zrobić Imperial IPA o ekstrakcie 19°Blg, ale za długo gotowałem i okazało się, że wyszło mi 23,5* BLG. Bardzo lubię mocniejsze piwka i postanowiłem nie rozcieńczać tego wodą. Mój zasyp na 10l piwa (tylko na tyle pozwalają mi moje warunki) : 4,5kg Pale Ale 0,5kg Karmelowy 30 0,2kg Caramunich I 0,05kg Zakwaszający 100g Lubelskiego 100g Jungi Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności Nastawiłem starter z 10°Blg i kręciły się drożdże na mieszadle 48h Zacieranie jedno temperaturowo w 65* C I teraz mam takie pytanie czy kwalifikuje się to pod Barley Wine pomimo, że użyłem Polskich chmieli czy jest to większa wersja Imperial IPA?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 Jak chmieliłeś? Jakbym musiał etykietować, powiedziałbym bez wahania barley wine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalen Posted March 26, 2016 Author Share Posted March 26, 2016 Gotowałem 1,5h Na 60min przed końcem 20g Jungi na 50min 20g Jungi Na 40min 20g Jungi + 10g Lubelskiego na 30min 10g Jungi + 10g Lubelskiego na 20min 20g Lubelskiego +10g Jungi na 10min 20 Lubelskiego na 5min 10g Lubelskiego na 0min 10g Lubelskiego I na zimno chcę wrzucić po 20g Jungi i Lubelskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 Według mnie to bardziej skłania się w stronę barleywine, na imperialną ipę trochę za mało chmielu na aromat, oraz troszkę za wysoki ekstrakt początkowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 Barley wine i to prawdziwy, nasz brytyjski. Polskie chmiele tak normalne jak angliki. Nie ma obaw. Leżakuj i za 2 lata kosztuj-kosmos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalen Posted March 27, 2016 Author Share Posted March 27, 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź. Fermentacja ruszyła jak szalona wszystko wyłazi to zmniejszyłem temperaturę fermentacji i zamiast rurki fermentacyjnej założyłem rurkę do zlewania na cichą z wodą w misce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.